Rundveehouderij

Nieuws 47 reacties

Remkes: geen vergunning voor bemesten en weidegang

Bij weidegang geen hogere depositie dan waar in de stalvergunning al rekening mee is gehouden.

Voor beweiden en bemesten is geen vergunningplicht nodig. Dat stelt het Adviescollege Stikstofproblematiek in een tussentijds advies. De Commissie Remkes maakt haar rapport bekend nadat het kabinet een dag eerder met het Landbouw Collectief heeft afgesproken dat er geen vergunningplicht komt voor beweiding en bemesting.

Geen hogere depositie bij weiden

De Commissie Remkes vindt het aannemelijk dat er bij het weiden van vee geen hogere depositie is dan waar in de stalvergunning al rekening mee is gehouden. Omdat beweiden een positief effect heeft in de stal en in de wei, kan beweiden binnen de vergunning plaatsvinden, aldus het adviescollege Commissie Remkes.

Spoedwet aanpak stikstof

De commissie oordeelt dat de uitstoot bij bemesting door de aangescherpte bemestingsnormen en betere technieken voor het uitrijden van mest nu doorgaans lager is dan bij de invoering van de Habitatrichtlijn in 2004. “Met ‘Spoedwet aanpak stikstof’, die binnenkort van kracht wordt, is voor bemesten in deze gevallen geen vergunning nodig”, aldus het adviescollege.

Uitzondering

In sommige gevallen kan een vergunning wel nodig zijn voor het bemesten. Hierbij gaat het om situaties waarbij het grondgebruik structureel is veranderd, zoals de omzetting van bouwland naar grasland, omdat voor grasland hogere bemestingsnormen gelden. De Commissie Remkes zegt dat in deze gevallen opnieuw gekeken moet worden of de emissie daadwerkelijk hoger is dan op de referentiedatum en daardoor een vergunning dus alsnog nodig is. Ook wanneer grond volop bemest wordt, terwijl deze eerder niet bemest werd, bijvoorbeeld omdat het niet als landbouwgrond werd gebruikt, kan een vergunning nodig zijn. De provincies zijn bevoegd gezag voor het verlenen van de natuurvergunningen.

Tussentijds advies

Het advies van de Commissie Remkes is een tussentijds advies. In september publiceerde het Adviescollege Stikstofproblematiek het korte-termijnadvies ‘Niet alles kan’. Daarin stond dat nader onderzoek nodig was naar het vraagstuk van beweiden en bemesten. De Raad van State oordeelde in mei 2019 dat beweiden en bemesten niet vrijgesteld mochten worden van een vergunningplicht, omdat deze vrijstelling in strijd zou zijn met de Habitatrichtlijn.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Is toch van de gekke dat als je het gebruik van de grond, veranderd dat er dan een vergunning nodig is, leid weer tot allemaal regels

 • Andere bestemming grond in jaar van aanvraag NB vergunning of bij uitruilen met akkerbouw?

 • Of als tijdelijk grasland blijvend grasland word?
  Lekker onduidelijk weer.

 • Firma Vellenga

  Tja, overal willen ze wat aan verdienen. Dit is een verandering dus daar kunnen ze hun regels op zetten en er aan verdienen. Wij zijn bioboer geworden, vee verplicht naar buiten was ook van de zotte geweest om daar een vergunning voor te moeten aanvragen/betalen. Maar we wachten af er komt vast nog een addertje onder het gras vandaan Zodat er op een andere wijze geld wordt afgepakt omdat je vee buiten hebt

 • Vhouder

  word tijd dat als burger een grotere auto koop hij ook een vergunning aanvraagt want die stoot ook meer stikstof uit stelletje mafketels en zo n remkes word hier ook nog voor betaald niet te geloven

 • agratax(1)

  @Henk.visscher. Meer ambtenaren betekent nog meer onvervulde vacatures, omdat er weer meer mensen met onzinnig werk van de straat worden gehouden. Het gevolg is dat onze zieke kinderen in buitenlandse klinieken liggen, onze demente ouderen aan hun lot worden overgelaten. Deze twee groepen kun je niet door goedwillende statushouders of robots laten verzorgen. Ergo hoe meer regels met bijbehorende controleurs hoe hoger de lasten worden met alle gevolgen van dien.

 • Kringloopboer

  @agritax helemaal mee eens het totale landbouw systeem moet op de kop ..
  Kunnen de meeste ambtenaren en controleurs zich om laten scholen.
  Gr kringloopboer

 • Lijkt wel een 1 april grap
  "geen vergunning nodig om te weiden"

  Hahahahaha wat een dom kut land

 • Een andere aktie moet worden een artikel in de grote dagbladen en daar in aan de kaak stellen al die bedrijven op de industrie terreinen zonder NB vergunning en met een giga N uitstoot, ook de regeling dat bedrijven onder de 10000 kg N uitstoot geen vergunning hoeven te hebben.Op deze manier bereik je veel mensen ,zonder iemand lastig te vallen en omzeil je de media (NOS)die er gekleurd in staan.

 • Heeeelemaal de weg kwijt daar in Den Haag.
  Als je een nb-wet bedenkt die totaal tegengesteld is aan de EU-richtlijn zul je overal een uitzondering voor moeten maken.

  Maar ga vooral lekker zo door dan blijft de RvS ook mooi bezig en ene heer Johan V ook wel en komt de volgens Stikstof crisis ook binnenkort weer.
  Ook een kringloop....
  vr gr René de Jong

 • Kaiser

  En de titel van dit artikel? Als je dat leest dan mag je helemaal niet bemesten en beweiden. De kwaliteit van Boerderij.nl wordt er ook niet beter op.

 • Alco

  Geen vergunning NODIG voor bemesten en beweiden.

 • Henk.visscher

  Inderdaad als ze zo pietluttig willen doen, dan pakken ze eerst de bedrijven uit andere sectoren maar eens aan die helemaal geen vergunning hebben, en als wij dit moeten , dan moeten andere sectoren als ze iets kleins veranderen, b.v andere machines, of andere auto,s de vergunning ook veranderen.
  En dan moeten de burgers als ze de tuin veranderen ook een melding doen.

 • Kaiser

  Geen vergunning nodig is gebaseerd op BESTAAND grondgebruik. Zodra er zich wijzigingen in grondgebruik voordoen heb je WEL een vergunning nodig. Omdat er vrijwel overal grondgebruik wijzigingen zijn heeft vrijwel iedereen een vergunning nodig. In theorie zeggen dat er voor beweiden en bemesten geen vergunning nodig is. In de praktijk heb je er wel een nodig. Knoeiwerk van Remkes.

 • Alle vertrouwen in het collectief. Los dit even op jongens anders moeten we weer de straat op.

 • Firma Vellenga

  Dacht ik ook. Ze wilden toch ook weer ruilverkaveling toepassen? Om meer kringloopbedrijven mogelijk te maken. Dan komt er dus een verandering in grond gebruik dus vergunning nodig....

 • 112

  remkes staat niet boven de wet . als de MOB zich beroept op de uitspraak zijn we weer terug bij af . het is te gek. maar wel de werkelijkheid . de hoogste rechter heeft hier een uit spraak over gedaan . en daar zal remkes zijn eigen aan moeten houden hoe vervelend dan ook

 • nvanrooij1

  We zijn de weg kwijt in dit land.

 • Mbmb

  We worden geregeerd door milieufanaten zoals Vollebroek. Fanatisme is van alle tijden en t is duidelijk dat het doel van de mob alle middelen heiligt. Welke schade er ook wordt aangericht bij boeren, bedrijven of hoeveel burgers hun baan kunnen verliezen, maakt johan niet uit. Zegt hij ook gewoon. Het gekkenhuis is compleet omdat hij houvast vindt in knettere regels die zijn bedacht en doorgevoerd door zijn soort mensen. Sluipenderwijs, jaar in, jaar uit, steeds een stap verder. Niemand, ook onze regering niet, heeft door gehad zozeer we nu verstrikt zijn geraakt. En nu?

 • Kringloopboer

  @ mbmb ja kan wel waar zijn maar ik heb het al eerder gezegd hij is wel recht in de leer hij ontziet niemand ook industrie en luchtvaart niet .
  En Zo kan het niet verder .
  Australië 50 graad C.
  In groenland smelt 7x zoveel ijs per jaar als 10 jaar geleden .
  Gr kringloopboer

 • husky

  wanneer komt vergunning plicht voor het paard buiten laten, de hond uit te laten, de kat bij de buren laten schijten met je kinderen in het bos wandelen?

 • melkveehouder .

  @Kaiser. Dat is geen knoeiwerk van Remkes, maar heel slim. Dit soort ‘adviezen’ op het moment dat de spanningen oplopen worden als broodje aap verkocht! Commissie Remkes ‘vindt het aannemelijk dat er bij beweiden geen hogere depositie plaatsvindt (..). Wat een loze kreet.

  Maar dit broodje aap verhaal gaat bij de rechter helemaal onderuit. Er ligt immers al een juridische uitspraak van de RvS dat voor beweiden en bemesten een aparte vergunning nodig is. Maar dat weten ze ook in Den Haag heel goed, net als destijds met de PAS.

  Als straks de trekkers weer in de schuur staan omdat we ‘overeenstemming hadden’, doet de Raad van State precies hetzelfde als met de PAS:ze vernietigen de zaak. En dan hebben we een kat in de zak gekregen en speelt Den Haag de vermoorde onschuld. Ook dat weten ze in Den Haag heel goed.

  Pas als er een advies ligt van de Raad van State dat er geen vergunning nodig is voor bemesten en beweiden wil ik er in geloven. Aan de uitspraken van Schouten en Remkes kun en mág je geen (juridische) waarde hechten. De tijd zal het leren!

 • Kringloopboer

  @ melkveehouder kan het goed volgen .
  Zou naar mijn idee anders zijn als de nb vergunning niet alleen op de stal rust , maar ook op de grond die bij het bedrijf hoort .
  Dat zou een hoop papierwerk schelen .
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  Of zie ik iets over het hoofd ???

 • @ 20.15 Ja, de EU-richtlijnen en jurisprudentie omtrent deze richtlijn.
  Ook ziet LNV + RvS deze (bewust) over het hoofd & daarom zal het zo'n puinhoop blijven.
  Hoe gaat het met de natuur, vraag dat aan alle papegaaien en dan roepen ze on koor;....slecht slecht.
  Vraag daarna aan de papegaaien om wat papierwerk; waar dan en welke soort of type en dan roepen alle papegaaien; ..... weet niet heb niet.

  Het gaat op onderdelen hier en daar wat minder met de natuur dat valt niet te ontkennen echter in géén geval (uitsluitend) door stikstof.
  Dat kan ook helemaal niet want dan zouden er in bepaalde delen totaal geen stikstofgevoelige habitattypen kunnen overleven.

  <>
  "op de Veluwe is het wel het beroerdst" zegt ecoloog John Janssen van de Wageningen Universiteit;... zo dus ernstig zou je denken, maar niets is minder waar;
  Van 2 habitattypen in Klasse A in 2004 naar 10 habitattypen in klasse A in 2018 !
  En hiervan zijn ook 2 stikstofgevoelige hab.typen in klasse vooruit gegaan, zelfs één van C naar A (uitmuntend).
  Óók eentje achteruit, maar het is dus maar zeer de vraag of dit door STIKSTOF komt.

  Het is dus op zijn minst overdreven wat Ecoloog John Janssen van Wageningen Universiteit zegt......
  vr gr René

 • Beste kringloper ,
  Het is alleen ontzettend jammer dat de heer Vollenbroek zijn rechtlijnigheid vooral inzet om de agrarische sector in dit land te minimaliseren .Als hij echt iets tegen de opwarming van de aarde wil doen ,kan hij beter zijn peilen op andere continente richten.

 • Beste Rene,
  Dit is informatie daar hebben we wat aan en daar kunnen we wat mee .
  Alleen hoe maak je dat op grote schaal bekend aan het grote publiek zodat alle na apers er ook kennis van kunnen nemen ?

 • kraats

  Je hebt hier binnenkort nog een ademhalingsvergunning nodig ...

 • Kringloopboer

  @rene ik heb het niet gelezen dus kan ook geen inhoudelijk antwoord geven .
  Persoonlijk vindt ik dat het zo niet verder kan gaan .En dat onze leefomgeving er niet beter op wordt .
  We kunnen niet oneindig doorgroeien in een eindigende wereld .
  Een oplossing zie ik alleen in samenhangde maatregelen en die gaan niet alleen over stikstof of fosfaat maar ook over de co2 uitstoot .
  Vooral dat laatste wil ik niet het risico lopen en gokken dat alle geleerden het fout zien.
  Gr kringloopboer

 • @kringloopboer, wat ander nieuws dan dat jij verkondigt.

  <>

 • Kringloopboer

  @20.47 ook in andere continenten staan er mensen op tegen het systeem .

 • Kringloopboer

  @21.19 al40 jaar doen duizenden geleerden onderzoek en 80% van de toonaangevende rapporten gaven exact weer waar we nu staan .
  Als ze voor de toekomst ook gelijk hebben ziet het er niet best uit .
  Gr kringloopboer

 • Jan K

  Vollenbroek naar andere continenten , lijkt mij een goed idee. Zullen we hem eerst eens naar Noord Korea sturen, om de vele kern proeven te stoppen? Als hem dit lukt mag hij minister-president worden.............. Zouden we hem ooit weer zien?
  of doet hij zijn achternaam dan eer aan.
  Alle gekheid op een (grote) stok, er zijn nog wel meer van die Vollenbroek type's.
  We zullen er nooit van verlost raken.
  Belangrijkste is toch de Overheid ,maatregelen moeten van tevoren op waterdichtheid worden beoordeeld zodat er tegenin beroep gaan heel lastig of welhaast onmogelijk wordt.

 • Kringloopboer

  @Als de overheid gewoon had uitgevoerd wat binnen de EU was afgesproken en niet samen met het landbouw bedrijfsleven en LTO de PAS had opgetuigd om de productie nog verder uit te breiden .
  I.p.v te handhaven .
  hadden we deze shit niet of in mindere mate gehad.
  Gr kringloopboer

 • Attie

  Kinderachtig geneuzel, dankzij overijverige linkse ambtenaren...
  Die een hele samenleving op het spel zetten, met een zelf gecreëerde stikstof crisis!!

 • Beste kringloper ,bedoelt u dat er dan minder natura 2000 gebieden waren en dat de stikstof geen probleem was ?Zo niet kunt u dan de afspraken op dit forum publiceren ?

 • stormwind

  Weg met cultura 2000 gebieden, wanneer je alles in nederland verwijdert krijg je pas natuur en dat is geen heide, maar woeste gronden en bossen. Nederland is te vol er is geen plaats voor natuur!

 • 21.38 Kringloopboer,Bij die rapporten werden de kritische klimaatwetenschappers eruit gefilterd, ze werden voor een meeting niet uitgenodigd om er voorkomen dat het rapport niet in hun gewenste richting werd geschreven.

 • Kringloopboer

  Eerst even de feiten .
  EU 26.000 N2000 gebieden .samen groot 75.000.0000 ha .
  Is 18% van het totale opp van de EU.
  Alle boeren in de eu hebben er dus mee te maken .
  Gr kringloopboer


 • Kringloopboer

  Wereldwijd worden de gevolgen van globalisering die de co2 uitstoot aanjagen duidelijk zichtbaar .
  Maar als je het niet geloofd !!mij best .
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  @ 8.04 de staat heeft de urgendazaak verloren .
  Hoge raad ziet het dus ook fout naar jou mening ??
  GR KRINGLOOPBOER

 • Mbmb

  Kringloopboer, ik geloof best dat er wat aan de hand is, zeker nadat ik de scriptie van mijn jongste zoon over het milieu in China heb gelezen. Daarom heb ik inmiddels mijn bedrijf energieneutraal, op eigen kosten. Maar waardering daarvoor, vergeet het maar. Ik pas ervoor om op eigen kosten stikstofmaatregelen te nemen, kost mij tonnen inmijn bestaande stallen. Wij zitten in gesloten tussen De n2000 gebieden, dus ik vrees het ergste. Onderhand wel alles volgebouwd, verkeer verdriedubbeld. Moet ik daarvoor inleveren? Nooit van mijn leven, ik strijd voor ons bestaan.

 • Mbmb,inderdaad,alle maatregelen N , Co2 worden afgewimpeld op de landbouw sector, iedereen 100 km ,maar ondertussen wel elk jaar meer auto's,meer vliegbewegingen ,meer invoer nieuwe Nederlanders, als het zo erg was dan werdt alles stopgezet en dan terug bij af en de focus op één sector.

 • Kringloopboer,alles draait om geld.

  <>

 • Kringloopboer

  Ook bij de boeren .En we strijden allemaal om ons bestaan .
  Maar we hebben de politiek nodig .
  En we kunnen het ons niet permiteren dat de publieke opinie zich tegen ons keert .
  Daarom vind ik al die verwensingen aan het adres van mensen die er een andere mening op na houden ongepast .
  We realiseren het ons niet maar boeren worden meer beschermd als de meeste andere ondernemers in dit land .
  VERSPEEL DAT NIET .
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  P.s het meeste heb ik al verwoord in deze colum.

 • trekker6220

  STOP de voedselproductie, geef Nederland terug aan ZEE.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.