Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Ontevreden boeren FrieslandCampina naar ledenraad

De groep Bezorgde FrieslandCampina Boeren (BFCB) wil dinsdag actie gaan voeren bij de ledenraadsvergadering van FrieslandCampina.

Reden is dat ze zich niet gehoord voelen door het bestuur van de coöperatie, maar zich afgescheept voelen met een smoes.

In een brief, die op Melkweb en ook op de Facebookpagina van de groep is geplaatst, wordt opgeroepen massaal naar de ledenraadsbijeenkomst te gaan in Papendal en daar een ‘motie van wantrouwen’ in te dienen. ‘En niet de komende jaren klagen. Onderneem actie’, zo valt te lezen.

Ontslag Hester Maij

FrieslandCampina hield al rekening met een actie en beraadt zich op een antwoord.

De BFCB heeft tot nu toe een kleine 3.000 handtekeningen verzameld voor haar protest. Het waren er volgens een eigen inschatting van de groep mogelijk nog meer geweest als de lijst met eisen aan het bestuur van FrieslandCampina iets korter was, zoals de eis om Hester Maij weer te ontslaan als directeur corporate communications. Deze eis is nu dan ook vervallen.

Nieuwe melkgeldreglement

Tot begin deze week dacht de BFCB nog dat een soort akkoord kon worden bereikt met het bestuur van FrieslandCampina. Dinsdag was er een gesprek met de bestuurders Erwin Wunnekink en Hans Hettinga. Die lieten volgens BFCB geen ruimte voor echte aanpassing van de voorstellen in het nieuwe melkgeldreglement. Er werd hen alleen een plaats in een ‘klankbordgroep’ toegezegd.

KoeMonitor en KoeAlert

Ook konden de 2 bestuurders volgens de BFCB niet motiveren waarom introductie van KoeMonitor en KoeAlert onontkoombaar zouden zijn. Het bleek volgens hen geen eis van toezichthouder COKZ. Ook mag het volgens hen geen reden zijn voor melkweigering. BFCB kreeg naar eigen zeggen ook geen helderheid over 400 miljoen kilo melk die volgens hen niet verantwoord is in het laatste halfjaarverslag. De groep wijst uiteindelijk alle voorgestelde aanpassingen af en eist dat het stemrecht teruggaat naar de leden zelf in plaats van naar de ledenraad (220 personen).

Laatste reacties

 • Trot

  Had niet anders verwacht is alleen zo jammer boeren de nek omgedraaid worden door zogenaamd collega boeren ,het enige verschil wij regels zij een mooie vergoeding voor mee lopen FRC 2.0

 • eja

  we moeten papendal gewoon blokkeren vanaf 8.00 probleem voorlopig uitgesteld.

 • johan.vandegraaf

  Te gek voor woorden,maar het is niet of !!,maar wanneer de BFCB haar gelijk gaat halen ,poot stijf houden jongens(ik heb ook getekend) een keer gaan ze overstag maar voorlopig nog niet denk ik !!

 • tinusje

  ja poot stijf houden idd....we zullen melkprijs omhoog moeten krijgen en de dure mensen in de top reduceren als ze toch niks klaar maken...

 • koestal

  De ledenraad heeft last van slappe knieen/

 • Gerrit Lammertink

  Kan iemand mij vertellen waarom die boeren nou ineens vrede hebben met Hester Maij??
  Volgens mij is het zinloos om naar Papendal te gaan als je ziet dat de coöperatie de afgelopen 10 jaar een top-melkprijs heeft betaald en maatregelen blijft nemen om dat te kunnen blijven doen!
  Die 3000 handtekeningen is wel een beetje een blamage want de heren dachten er 8000 te krijgen!
  Vorig jaar was er ook zware onrust en er zijn toen veel ontevreden boeren wegens gebrek aan WIj-gevoel vertrokken!
  Die hoor je niet meer met 2,5 cent ..... minder als basisprijs

 • kolk0640

  Krijg er zo langzamerhand een nare bijsmaak van het actie voeren, enkele dagen terug de mededeling met de hoogste voorschotprijs. Waarom hier actievoeren?
  Hester Maij is één van de betere gedeputeerden die wij in Overijssel hebben gehad, was verbindend met de boeren en was oplossingsgericht. Bijzonder ingenomen dat zij op deze plaats is terecht gekomen.

 • Cassano

  . De club ' Bezorgde Friesland Campina Boeren' bedienen zich van een sympathieke naam, maar dat is ook het enige wat er sympathiek aan is. Hun toon is intimiderend en drammerig. Op de districtsraad-bijeenkomsten van de afgelopen maanden konden ze gebruik maken van hun spreekrecht, daar waren ze dan ook massaal aanwezig. Waar ik geweest ben voerde de een na de ander het woord en bedienden ze elkaar van applaus, het leek wel geregisseerd. Na afloop werd hun pamflet uitgedeeld met het verzoek te ondertekenen. Op het melkweb van FrieslandCampina wordt hen geen strobreed in de weg gelegd, kunnen ze naar hartenlust hun berichten posten, waar dan ook volop gebruik van wordt gemaakt. Jullie standpunten zijn inmiddels meer dan duidelijk en op de ledenraadsvergadering op 17 december hebben jullie dan ook niks te zoeken. Het is pure intimidatie en het leidt alleen maar tot chaos en tweespalt.
  De ledenraadsleden die ik ken van ons district, en dat zal voor andere districten eveneens gelden, zijn heel goed in staat een doordacht standpunt in te nemen op voorstellen van bestuur en directie. Ik heb geen enkele twijfel dat dat niet met inachtneming van wat leeft onder de boer zal gebeuren. Het zijn evenwichtige, intelligente personen die om die reden ook ooit gekozen zijn.
  Ik ben zelf ook kritisch lid van FrieslandCampina, géén bestuurder, nu niet en ook eerder niet.

 • Gerrit Lammertink

  Idd @Cassano, zo heb ik het ook ervaren!
  Vraag me ook af waarom de heren zelf nooit ledenraadslid zijn geworden?
  Zulke wijze mensen is gewoon gebrek aan 😂😂

 • Gijs Gans

  Lees de Leeuwarder courant even vandaag groot stuk van oud commissaris van Friesland .niet best

 • Bennie Stevelink

  Het zijn dezelfde boeren als die eerder achter de DDB aanliepen. Hun blik reikt niet verder dan hun erf groot is. Ze staan niet open voor feiten of argumenten en drammen maar door met hun eigen tunnelvisie-overtuiging.
  Ze proberen hun gelijk te halen met intimideren en bedreigen.

 • string

  .

 • string

  Beter niet geïnformeerd dan slecht geïnformeerd. Ondoordachte opmerkingen met een hele grote arrogantie is dan het resultaat. Ik heb medelijden met deze goedgelovige met een plaat voor de kop bet.weters. Vergeet de volgende keer niet om af te sluiten met de zin: maar, we hebben het toch goed. WORDT TOCH EIDELIJK EEN KEER WAKKER !!!!!!!!!!!!!!

 • Gerrit Lammertink

  Lees ik het nou goed? Stemrecht terug naar de leden, ja dat hadden ze bij DOC ook allemaal ingestemd met een bulkproduct en een klote melkprijs!
  De ledenraad bestaat uit wijze mensen en daar moeten we op vertrouwen!

 • Mfb

  Stemrecht bij alle leden is net als referendums de dood in de pot.
  Zou het begin van de ondergang zijn. Besluiten worden genomen door mensen die zich niet verdiept hebben in de materie en dus geen kennis van zaken hebben. Daarnaast wordt de besluitvorming nog trager dan deze nu al is terwijl de huidige tijd juist om snelle besluitvorming vraagt.

 • geniet, er dit jaar van die hoge melkprijs, het zal wel eens de laatste hoge in de geschiedenis van rfc kunnen zijn, omdat ze korte termijn de gezonde zaken verkocht hebben en de basis voor de toekomst met kaas(csk) zelfde als grond verkopen snel cash daarna duur voer kopen en mest afzetten, lange termijn verlies of een lagere melkprijs ten kosten van de boer, en als het verhaal eerlijk is zou de directie en rvc geen boete kleed aan trekken en dat doen ze wel, en terecht want het klopt niet! goede mangers vertrekken uit eigen beweging de onderneming, en de slechte blijven over, en dat is ook met de bedrijven die we hebben verliesgevende houdt je en de winst gevende verkoop je ! triest!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.