Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Hogere kostprijs voor bedrijven met robot

Uit analyse van de economische kostprijs van melk op melkveebedrijven door European Dairy Farmers (EDF) blijkt dat de kostprijs op bedrijven met een melkrobot 4 cent per kilo melk hoger zijn dan op bedrijven met een melkstal.

Dat meldt Alfa Accountants en adviseurs. Op een gemiddeld Nederlands bedrijf betekent 4 cent per kilo melk een verschil van € 40.000. Alfa meldt dat het fiscale resultaat van bedrijven met een automatisch melksysteem in de Alfa-database zo’n € 6.000 lager is. Van het bedrijfseconomische verschil van 4 cent is 1,5 cent kosten voor onderhoud en afschrijving. Deze kosten wegen niet op tegen de besparingen en de hogere melkproductie van gemiddeld 400 kilo melk per koe.

Summerfeeding

In de kostprijs is rekening gehouden met de kosten van eigen arbeid en eigen vermogen. De analyse is gemaakt op gegevens van Franse, Zweedse en Nederlandse bedrijven. Zowel de financiële gegevens als de arbeidsuren zijn geanalyseerd. Aandachtspunt bij de analyse van het melksysteem is het systeem van voeren. Bij melkrobots ligt het aandeel summerfeeding hoger dan bij bedrijven met een melkstal.

Bespaarde uren per bedrijf zeer beperkt

Binnen EDF wordt ook dieper op de besteding van de uren ingegaan met betrekking tot onder meer melken, voeren en veldwerkzaamheden. Analyse leert dat de melkrobot zo’n 6 tot 10 uur per koe per jaar bespaart. Doorgerekend voor het gemiddelde Nederlandse bedrijf komt dit neer op een besparing van zo’n 2 tot 3 uur per dag. Dat dit niet tot uiting komt in het bedrijfseconomisch resultaat komt omdat de bedrijven met een melkrobot de bespaarde uren voor driekwart weer besteden aan andere werkzaamheden in het bedrijf. Per saldo zijn daardoor de bespaarde uren per bedrijf zeer beperkt.

Consequenties voor hele bedrijf

Alfa concludeert en adviseert daarom dat veehouders bij de keuze voor een melksysteem goed moeten nadenken over de consequenties voor het hele bedrijf, inclusief de verwachtingen ten aanzien van uren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je kunt je makkelijk arm of rijk rekenen.

 • Attie

  Nou vooruit dan maar, een paar uur de melkstal weer in, het schuift goed tenslotte..

 • Hoe kun je met 40.000 EURO meer kosten, fiscaal slechts op 6.000 lagere winst komen?
  Of wordt erop andere posten 34.000 EURO meer verdiend?

 • johan.vandegraaf

  Als er nog wat verdiend word nu,bij de melkveehouders met robot gaat die verdienste direct naar Lely,dat is natuurlijk niet de bedoeling !!

 • arink

  Er melkt toch niemand verplicht met een AMS?

 • Gradje 1966

  Het is algemeen bekent dat robot melken veel te duur is .De energie kosten rijzen de pan uit ,onderhoud en reparatie s kijken over 10 jaar kom je makkelijk uit op 2.5 a 3 cent meer kosten tegenover traditioneel melken . De voerkosten zijn vaak ook veel hoger en arbeid bespaar je niet veel , maar de fysieke arbeid is wel veel beter .
  Als je aan robot melken wil starten moet je wel spek op de ribben hebben omdat je die niet makkelijk meer krijgt

 • koestal

  Wat kost het als je met ingehuurde melkers werkt ? Die zijn ook niet gratis.

 • koestal

  Waarom zijn de voerkosten hoger als je een robot hebt ?

 • koestal

  Dus er is geen voordeel als je een melkrobot hebt ?

 • Attie

  Jazeker koestal, je hebt meer spek op de ribben..🤔

 • Gradje 1966

  koestal als je niet graag melkt moet je geen koeien houden . In de melkveehouderij kan personeel niet gouw uit de marge s zijn krap .
  Een gezinsbedrijf is het meest rendabele met eigen arbeid en tijdens vakantie arbeid in huren

 • Peet1212

  Ben het niet eens met de schrijver en zijn conclusies. De kosten voor een robot incl. reiningingsmiddelen , vervangingsonderdelen en alle onderhoud ligt bij ons op 11000 euro per robot ( De Laval) over de laatste 5 jaar gemiddeld. De aanschaf ligt ongeveer even hoog als een gangbare melkstal incl. gebouw!!! Wat tijd betreft is de winst meer dan de helft van melken maar ook het sociale aspect dient wel degelijk meegenomen te moeten worden.
  Er is meer in het leven dan alleen werken!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.