Foto: Michel Velderman RundveeNieuws

Bij derogatie moeilijk sturen op koolstofvastlegging

De invulling van de gras-maisverhouding onder derogatievoorwaarden heeft weinig invloed op de vastlegging van koolstof in de bodem. Dat meldt netwerk Verantwoorde Veehouderij.

Vastlegging van koolstof door gewassen is een van de vele maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Landgebruik speelt daarbij een belangrijke rol. Onder grasland wordt meer koolstof vastgelegd dan onder snijmais.

80% ondergrens gras bij melkveebedrijven

Op melkveebedrijven die gebruik maken van derogatie, ligt de ondergrens van het aandeel gras in het bouwplan op 80%. De vraag was of door een slimme inrichting van het areaal de koolstofvastlegging kon worden verhoogd.

Vruchtwisseling

Zo is de standaard 80 % blijvend gras en 20% continu mais vergeleken met 60% blijvend gras en 40% in vruchtwisseling gras en mais, en als laatste geen blijvend grasland, maar 100% vruchtwisseling waarbij vier grasjaren en een maisjaar zijn ingerekend.

Uit berekeningen blijkt dat de invulling van de gras-maisverhouding vooral bij een hoog aandeel gras niet veel uitmaakt. Bij de verscheidene opties in de 80/20-verhouding is de variatie per hectare maar 3 ton op een gemiddelde van 149 ton koolstof in de laag 0-30 centimeter. Vooral de verhouding gras-mais op bedrijfsniveau bepaalt de mate van koolstofvastlegging.

Onderzoekers adviseren betreffende veehouders bij inrichting van hun bouwplan vooral te laten bepalen door andere zaken als efficiënt stikstofgebruik, biodiversiteit en onderdrukken van ziekten en plagen.

Beheer
WP Admin