Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Melkveehouder voelt stikstof als serieuze bedreiging

Bijna alle veehouders denken dat de maatregelen rondom stikstof niet stoppen bij het opkopen van stoppende bedrijven.

Van de deelnemers aan de driemaandelijkse enquête van Melkvee100plus denkt 94% dat de discussie en maatregelen rondom de stikstofproblematiek niet eindigen bij het opkopen van stoppende (melk)veebedrijven. Daarbij verwacht 71% zelfs dat stikstof een bedreiging wordt voor het eigen bedrijf.

Ageren tegen beleid

Dat grote groepen boeren zich in oktober tot twee maal toe op het Malieveld verzamelden, is een dan ook een duidelijk signaal dat ze zich op zijn zachtst gezegd ‘in de hoek’ voelen gezet. De stikstofproblematiek speelt daar een bepalende rol in en is de spreekwoordelijke druppel en voor velen reden om te ageren tegen het beleid.

71% van de melkveehouders verwacht dat stikstof een bedreiging wordt voor het eigen bedrijf. - Foto: jan Willem van Vliet
71% van de melkveehouders verwacht dat stikstof een bedreiging wordt voor het eigen bedrijf. - Foto: jan Willem van Vliet

Standpunt NMV

Mede vanwege de stikstofproblematiek heeft de NMV aangekondigd te overwegen uit ZuivelNL te stappen. De NMV wil niet op zijn bordje krijgen dat ze bijgedragen heeft aan mogelijke, in de toekomst te maken AVV’s, (algemeen verbindend verklaringen) waarvan de NMV vermoedt dat die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld latente stikstofruimte in te nemen. Een kwart van de veehouders vindt de actie van de NMV goed en een derde vindt dat LTO het voorbeeld zou moeten volgen. Ook vindt een kwart dat de NMV juist in deze tijden de rijen zou moeten sluiten.

Verlenging van derogatie

Wat betreft stikstof is het onduidelijk wat er nu precies gaat volgen en het ongewisse speelt parten. Nog zo’n voorbeeld van onduidelijkheid is de beslissing over verlenging van de derogatie. Voor de huidige uitvoering, die inging in 2018 en slechts voor twee jaar werd toegekend, kwam het verlossende woord pas in mei 2018. Ook nu dreigt de mogelijke verlenging weer op zich te laten wachten. Voor de deelnemers aan de enquête geeft de helft aan dat het bijna normaal is dat ze langer moeten wachten op een duidelijk besluit. Nog eens 22% maakt het niet zoveel uit. De helft van hen maakt toch al geen gebruik (meer) van derogatie en de andere helft overweegt er van af te zien. De overige 30 % wacht rustig af.

Lees meer vragen en antwoorden in Melkvee100plus van 14 november

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  gisteren bij Mark Rutte geweest, hij was hier in de buurt, ongelofelijk wat een draaier, hij gaat helemaal met links mee, gebruikt de bouw en dat mensen zonder werk komen te zitten als argument om boeren voor het stikstofverhaal te laten opdraaien, ook de natura 2000 gebieden zal hij niet veel aan veranderen, kortom stem niet op de VVD

 • agratax(1)

  De Stikstof is niet de bedreiging voor de land en tuinbouw of de Woningbouw. Het probleem is de domme benadering van zgn. Natuur door enkele Goeroes. Mensen die goed verdienen en geen enkel financieel risico lopen met hun hobby. Lees ik in Stentor "Overheid moet enkele broedgebieden in Overijssel als Natura 2000 aanwijzen", want er broeden al meer dan 10 jaar voor ons land zeldzame vogels. Waarom dan Natura 2000 status geven als de vogels er gelukkig broeden en "wonen" zonder status. Moeten alle deze dieren ook Statushouders worden met meer bescherming dan wie ook?? Laten we eens de moed hebben om de werkelijke schuldigen aan te wijzen. Zijn dit niet de mensen die in aantal tot ongekende hoogte groeien en zelf de dood tot in lengte van dagen proberen uit te stellen? Nee zij gaan vrij uit en de Boer die met ongekende inspanning voor al deze mensen eten maakt, is de schuldige aan nagenoeg alle misstappen op deze aardkloot.

 • Van het CBS al gelezen .
  Weet niet of het onderzoek alleen betrekking had op drijfmest .
  Maar als dat zo is komen maatregelen tegen drijfmest wel in zicht.
  Gr kringloopboer

 • CBS is ook zo'n stokpaardje van de overheid, elke dag wordt je met getallen om de oren geslagen die de andere onzin moet bevestigen.

 • Ewullink

  Lies , damned lies and statistics

 • Volgens de volkskrant is de derogatie in gevaar nu ook de EU commissie Nederland heeft gemaand tot drastische maatregelen

 • koestal

  Rutte heeft meer zorgen over de bouw dan met de boeren,daarom moeten de boeren stikstof rechten in leveren,de boeren moeten de bouw en de werkgelegenheid in stand houden.

 • nvanrooij1

  @11.18 kringloopboer
  Bij drijfmest klopt het wel. Bij vaste mest zat een groot verschil, maar dat is in Nederland maar 0,1%.
  Maar het CBS heeft alleen maar wat berekend en ook niet gemeten. De BEX cijfers zitten er ook niet in . Volgens Cor Pierik van hetzelfde CBS liggen de cijfers genuanceerder en moet er nog meer geanaliseerd worden.

 • koestal

  De minister moet de makelaars maar bij langs voor te koop staande boerderijen.

 • @n van rooy klopt maar met weiden wat ook nauwelijks emmesie geeft samen met een taalsysteem zonder drijfmest .
  Bied het wel mogelijkheden met name voor boeren in of nabij natura 2000 gebieden .
  Kost wat.
  maar dat is geen probleem volgens rutten.
  Daar moet toch een duidelijke meerderheid voor te vinden zijn in de tweede kamer
  Gr kringloopboer

 • koestal

  Het is zeker een bedreiging voor boeren,want de politiek meent dat bij boeren stikstofrechten zijn te halen !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.