Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Melkgeldberekening RFC naar andere gehaltes

FrieslandCampina wil per 2020 niet alleen voor de eigen garantieprijsbetaling uitgaan van nieuwe standaardgehaltes. Om een vergelijking mogelijk te maken, hanteert het deze gehaltes ook voor de melkprijzen van de bedrijven waarmee vergeleken wordt. Dit stelt de onderneming in een verduidelijking van de voornemens voor komend jaar.

Hoe de omrekening van de melkprijzen van de vergelijkingsbedrijven in zijn werk moet gaan, is nog niet geheel duidelijk. Op zich moeten melkprijzen van Duitse, Belgische en Deense bedrijven ook nu al worden omgerekend, omdat die al jaren werken met andere standaardgehaltes dan de Nederlandse bedrijven. Voor hen moet een nieuwe omrekening worden gemaakt. Geen van deze vergelijkingsbedrijven heeft overigens een afzonderlijke beloning voor lactose.

Melkgeld volgens FrieslandCampina marginaal omlaag

Uitkomst van de nieuwe prijsberekening is een garantieprijs die volgens de uitleg van FrieslandCampina op jaarbasis leidt tot een som melkgeld die amper lager is dan het huidige totaalbedrag (bij hetzelfde volume). De berekening is dat het om slechts € 9 miljoen gaat (€ 0,09 per 100 kilo) op een totaal van zo’n € 3,9 miljard aan melkgeld exclusief btw.

Lees ook: Herziening melkgeld lastig voor FrieslandCampina

Op 17 december wordt gestemd over de voorgestelde aanpassing van de regelingen, waaronder de uitbetaling van de garantieprijs op basis van 4,37% vet, 3,55 % eiwit en 4,54 % lactose. FrieslandCampina verwacht dat andere Nederlandse zuivelbedrijven deze gehaltes ook gaan hanteren. Nu staan de Nederlandse standaardgehaltes nog op 4,41 % vet en 3,47 % eiwit. FrieslandCampina hanteert daarbij een lactosegehalte van 4,51%.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Of geldt hier soms..... onder druk wordt alles vloeibaar!? Dit zijn toch essentiele feiten die gepresenteerd moeten zijn/worden op de ledenbijeenkomsten. Regioraadsleden hadden hier in ieder geval kennis van moeten nemen als ze de stukken kritisch hebben bestudeerd. Dus of het is oud nieuws.... of er is iets veranderd aan de voorstellen. Wie het weet mag het zeggen.

 • melkveebedrijfvanessen

  Is oud nieuws.

 • melkveebedrijfvanessen

  Al in voorjaarsbijeenkomst gemeld.

 • haj146

  Betaal gewoon een toonaangevende prijs. Zit niet alsmaar te emmeren over vergelijkende prijs en referentiebedrijven. Rfc is toch zo groot en machtig? Dat was iig het credo voor de fusie

 • Alco

  Zo is het Haj. Dat gezeur en gestaaf naar anderen.

 • J.W. de Kloet

  als je financiële aan de grond zit wil structureel minder betalen aan je leden

 • Gerrit Lammertink

  Oud nieuws

 • wmeulemanjr1

  Als het 'slechts' om 9 miljoen gaat waarom dan hiervoor de leden plukken?

 • Mfb

  De prestatieprijs lijkt mij anders al aardig toonaangevend @ haj146. Maakt toch niet uit hoe het bepaald wordt zolang we maar bij de hoogsten zitten.
  Snap al dat gezeur van die bfcb ook niet. Getuigt niet echt van realiteitszin die eisen. Zo werkt het niet in een coöperatie.
  Het meeste van de regeltjes die we hebben is trouwens wetgeving of nodig voor het verkrijgen van exportcertificaten. Kunnen we ook niet zonder.
  Als je het op je bedrijf een beetje voor elkaar hebt heb je er ook niet zoveel werk van en als het helpt voor de verkoop prima toch?

 • wmeulemanjr1

  @Mfb, juist in een coöperatie is het belangrijk dat er velen tevreden zijn, daar lijkt het nu niet echt op

 • johan.vandegraaf

  Als je hier reageert ,is het wel normaal dat je naam erbij staat anders vind ik dat maar schijterig !!!!

 • bluemink

  Het gat van Pakistan moet dicht worden gemaakt .

 • frl

  De PP melk moet ook betaald, het is gewoon herverdelen van melkgeld.

 • RIEN65

  Maakt me niet hoe ze eraan komen. Als ik maar een hoge melkprijs ontvang.

 • Dit is een nieuwe aanpassing onder druk, in het voorjaar werd net gedaan alsof de aanpassing peanuts was. Maar dat was niet zo, het verschil was veel groter dan gesuggereerd. De aanpassing is goed, de werkwijze beneden peil.

 • wmeulemanjr1

  De aanpassing is niet goed, laat ze er maar wat harder aan werken om de melk zo goed mogelijk te vermarkten

 • @wmeulemanjr1
  Ik bedoel de nieuwe aanpassing is goed, dat is namelijk voor een groot deel terug draaien. Maar wat dan nu uiteindelijk het doel van het voorstel was? De laatste aanpassing is slechts om gezichtsverlies te beperken.

 • koestal

  Als het lastig is moet je er niet aan beginnen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.