Rundveehouderij

Nieuws 38 reacties

Zembla: 4.000 melkveehouders willen importstop kalveren

4.000 melkveehouders roepen op tot de importstop van kalveren. Dat meldt tv-programma Zembla.

De melkveehouders vinden de jaarlijkse import van zo’n 800.000 kalveren in strijd met de kringloopambities van landbouwminister Schouten. Eerder publiceerde Netwerk Grondig al een brandbrief aan de minister. Nu zou ook de Dutch Dairymen Board (DDB) zich bij deze brief hebben aangesloten. Samen vertegenwoordigen de organisaties volgens Zembla 4.000 Nederlandse melkveehouders. DDB-voorzitter Sieta van Keimpema laat in reactie weten dat het anders zit dan Zembla meldt. “Wij vragen niet om een importverbod, maar om een importbeperking”, zegt Van Keimpema. Een importverbod acht de DDB niet reëel.

Deskundigen aan het woord

Zembla wijdt haar uitzending op donderdagavond 17 oktober aan de import van kalveren. Daarin komen verschillende deskundigen aan het woord. Zo pleit volgens het actualiteitenprogramma Frank van Eerdenburg, hoofddocent welzijn en huisvesting van landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht, voor een importstop van kalveren. Ook Dick Heederik, voorzitter van het expertpanel van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) zou risico’s zien aan de import. De SDa richt zich op het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij. In de kalverhouderij zou ‘relatief veel’ gebruikt worden als gevolg van het feit dat dieren vanuit allerlei bedrijven en uit allerlei landen bij elkaar worden gebracht. Daarbij zou de blankvleeskalverhouderij de enige veehouderij zijn waar het aantal ESBL-bacteriën toeneemt.

‘Kalverimport met langeafstandstransporten beperken’

Minister Schouten schrijft in antwoord op vragen van Zembla dat de kalfsvleessector de afgelopen jaren al heeft gewerkt aan verduurzaming, maar dat er meer moet gebeuren. “Daarbij wordt er gekeken naar mogelijkheden om kalverimport met langeafstandstransporten te beperken.”

Laatste reacties

 • sanmarco

  dat betekent een halvering van de kalversector, jullie koeieboeren zijn de Jesse Klavers van de landbouw, ik ga niet meer mee naar Den Haag om vervolgens een dolksteek in de rug te krijgen.

 • maiskolf

  Ging net lekker gister. We moeten wel eenheid bewaren in de sector! En elkaar niet liggen afzoeken.

 • maiskolf

  Ik bedoel afzeiken

 • kleine boer

  sanmarco er zijn er maar een paar die het zo bekijken de meeste gaat het alleen om de lage kalverenprijs en denken dat die hoger word daardoor maar vergeten ondertussen dat de kalversector veel melkpoeder afneemt als hun dat duidelijk word piepen ze wel anders...

 • holtmullers

  Verdeel en heers, is hier inmiddels ook al begonnen....zembla=links
  laat je niet gek maken

 • dhvanmeerveld

  Niet heel handig van Sieta om onze grootste klant op deze manier aan te pakken.
  Er zijn berekeningen die aangeven dat de kalversector een invloed heeft van 5 cent op onze melkprijs.

 • Vhouder

  meteen afstand van nemen gaat ze alleen om verdeeldheid te zaaien vieze linkse rakkers

 • Bennie Stevelink

  Het zal in ieder geval niets veranderen aan de kalverprijs.

 • Johnny Hogenkamp

  Altijd de context zien, redacties van Zembla en Radar (en nog andere) zien het liefst de complete veehouderij weggevaagd. Dat is het doel en de rest wordt erbij gezocht. Heeft verder niets met journalistiek van doen.

 • henk1971

  Niet handig om het zo te doen
  Heb vernomen dat de kalversector uitzoekt wie hier voor gestemd heeft
  En van die bedrijven de kalveren wilt weren
  Ze voelen zich niet verplicht om een ieder zn kalveren af te nemen
  Op dit moment zijn er ruim voldoende te koop .En kunnen ze van deze tegen standers de kalveren wel missen
  Succes met de opfok
  Neem aan dat jullie ze niet dood laten spuiten
  Anders werpt dat ook een verkeerd licht op de melkveehouderij
  Succes met de opfok van jullie eigen kalveren

 • koeboertje

  Dat gebeurt er als we geen eenheid in onze belangen behartiging hebben , zie maar hoe schadelijk het is als er verschillende belangenbehartigers verschillende dingen gaan roepen . Zo kan zembla elk onderwerp maken wat ze maar wil en zoeken hier gewoon één van de boerenvertegenwoordigers bij die hen het beste past .
  Ik ben niet tegen verschillende belangenbehartigers maar laten we wel als eenheid naar buiten komen .
  sanmarco 08.09 ik snap wat je voelt.

 • Pas maar op straks pakt de politiek het idee op bijv met een importheffing op eiwitdragers

 • Firma Vellenga

  Overal zit een andere kant aan. Ik vind het moeilijk te lezen. Eerst denk je ja Sieta heeft gelijk en dan denk je ja, die anderen hebben ook gelijk. Om hier tussen een weg te vinden proberen we misschien maar lijkt mij onmogelijk. Waar ik wel uit ben zijn al die linkse uitzendingen en nieuws berichten. Soms zie je een goed interview/verhaal van iemand op een podium of wat ook maar en lees je het later terug dat je denkt waar zijn alle goede punten??? Alles wordt omgedraaid en tegen ons gezet. Dat maakt me behoorlijk boos. Wat willen ze daar nu mee bereiken? Ze lijkten maar niet te begrijpen dat wij boeren Nederland zijn

 • massy

  Wat is dit een ziek land!!!!!!!!!

 • Laten we de eenheid die er nu is onder agrarisch Nederland bewaren
  We zijn met z'n allen sterker dan die linkse kliek

 • Mbmb

  Ik schaam me diep voor de melkveehouders die verkondigen dat een andere sector wel kan ophoepelen. Snapt netwerk grondig nou NOG STEEDS NIET dat uithalen naar je collega tegen ons werkt, straks zijn we zelf nog eens aan de beurt. En wil je de import in ons piepkleine landje stoppen, dan ook de import zeker van gebruiksvee en de export van al het vee en dan ook maar van zuivel. Zembla vergroot dit uit en neemt ons straks allemaal weer te pakken. Veel dank netwerk grondig en wie dan ook voor deze ongelofelijk stomme uithaal. We zouden toch de eenheid bewaren?

 • Mbmb

  sanmarco, je hebt gelijk en ik wil je zeggen dat ik niet bij dat egoïstische zooitje van Netwerk grondig wil horen en als de DDB dit ook vindt hoor ik daar dan ook niet meer bij.

 • Nou mbmb LTO heeft ook getekend iedereen trouwens .
  Lees maar.
  ik merk wel dat er regelmatig een groep de schuld in de schoenen wordt geschoven in de media ook hier om zich zelf beter te profileren

 • gaat niet om de import alleen en het verdienmodel van de melkveehouder maar ook van de mester net zo goed. daar moet ook een balans in komen en niet alleen de melkveehouder/varkenshouder/ geiten/schapen enz enz. SAMEN STAAN WE STERK(ben melkveehouder)

 • Vhouder

  marianne thieme en antoinette hertsenberg bekent van radar de eerste hoeft helemaal geen uitleg zijn zijn goed bevriend met manon blaas de eindredactrice van Zembla dan weet ik wel wat er komen gaat een groot complot tegen de landbouw

 • Zwerfkei

  Perfecte timing van Zembla.......... Morgen na de uitzending de nodige linkse media aandacht en we staan weer op achterstand. Hopeloos als wij binnen onze sectoren samen optrekken naar Den Haag en vervolgens wel collega’s duperen. Media slimheid is een grotere tegenstander als wij denken blijkt maar weer.

 • Gijs Gans

  Wat een waardeloze sukkel die Gerard stam , en dat de nmv zich daar voor leent , morgen direct maar voor bedanken

 • Tuig

  Even wat collega boeren in de zeik zetten. Gaan ze zelf toch de kalvermester uithangen.

 • henk1971

  Heb de uitzending gezien
  Waar uit blijkt dat de veehouders die aan het woord komen yotaal niet weten wat voor rantsoen de witvlees kalveren krijgen
  En als je het oornummer even na kijkt blijkt het kalf helemaal niet naar van3 gegaan te zijn en nu bij een vrije mester blijkt te staan
  Waar zijn we meebezig ??????
  Als je vind dat je te weinig geld voor je nuchtere kalveren krijg
  Mest ze dan toch zelf op je eigen manier
  Dacht toch echt dat we de afgelopen tijd wel wat geleerd hadden
  Samen Sterk

 • lepercheron 46

  Bij deze boeren geen kalveren meer ophalen.

 • Now VanDrie Group zijn ook niet de lieverdjes!!!

 • Alco

  We krijgen er meer mest door, dat is waar. Maar er is geen betere grens te trekken dan de markt zijn werk te laten doen. Bemoeizucht leidt altijd tot haat en daar moeten we vooral in deze tijd voor waken.
  We MOETEN een eenheid blijven en ons niet laten uitspelen.

 • Espresso

  Is er iemand op dit forum die oplossingen heeft ? Nee dus.

 • jan4072

  De eenheid bewaren lukt niet door iedereen één en het zelfde verhaal te willen laten vertellen. Eenheid bewaar je door er voor te zorgen dat er respect is en daar waar je het niet eens bent gewoon even geen mening ventileren en zeker niet door je negatief over een ander is helemaal uit den boze.

 • rderegt

  Het ANP voed alle landelijke en regionale journalistiek van wat ze mogen uitbrengen naar de burgers.
  Dan weet je dus ook meteen wat er geschreven wordt en in welke maten.

  NPO is Nederlandse Propaganda Omroep

 • Zwerfkei

  Apart soort stro bij bioboer Boon. Lijkt er toch sterk op dat hij bouwafval als strooilaag gebruikt, of was het biologisch geteelde riet? En daarnaast waren de kalveren iets te enthousiast toen ze naar buiten mochten. Denk niet dat ze dagelijks buiten komen. Maar waar het om gaat is dat wij elkaar niet in een verkeerd daglicht moeten zetten. Schaam je “boeren” die aan het linkse Zembla meewerkten😕

 • slagman

  Ze hebben groot gelijk geen import meer van kalveren en vee we hebben hier al fosfaat en stikstof uitstoot genoeg

 • Henk.visscher

  je moet er wel kritisch naar gaan kijken

 • Ben er ook aan begonnen om uitzending van Zembla te bekijken. Halverwege gestopt met het aanschouwen van zulks in en in trieste journalistiek. Schijnbaar is het mode om alles wat agrarisch is in een verdomhoekje te plaatsen d.m.v. leugens en onderbuikgevoelens. En i.d.d. zullen die 4000 veehouders een importstop willen, maar geen exportstop van zuivel en fokvee want dan kom je aan de knip. Als we de import stoppen betekent dat de helft van de kalverhouders zou moeten stoppen.Hebben ze daar een potje voor. Laat die teweiniggeldvoormijnkalfklagers hun eigen kalveren afmesten, die vrijheid hebben ze. Ze zijn niet verplicht om ze te verkopen aan een sterke partij die het kalfsvlees goed weet te verwaarden en via de melkpoeder die ze produceren en opvoeren de melkprijs positief beinvloeden. Nee, ga liever achter je collega's staan i.p.v. ze af te fakkelen en denken dat alleen die 4000 veehouders bestaansrecht hebben.

 • Maas1

  @17.33👍

 • Peet1212

  Ze proberen ons uit elkaar te drijven

 • Alco

  Is mijn conclusie ook @Peet

 • Bergmar

  erstandig melkveehouderij, wanneer landbouw in crisis is om stikstof. Waarin belangrijk is om samen op te trekken dat heeft zeker voordeel voor de melkveehouderij, per slot van rekening is de melkveehouderij de grootste leverancier van Stikstof. Ieder voor zich en god voor ons allen. De overheid zal jullie dankbaar zijn,

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.