Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

RvS: onderzoek naar gevolgen natuur bij weiden extra vee

Als een bestemmingsplan het mogelijk maakt dat veehouderijen meer vee mogen houden, dan moet de gemeente de gevolgen daarvan voor beschermde Natura 2000-gebieden onderzoeken, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak van 9 oktober.

Dit blijkt uit een zaak die onder andere door de Stichting Brabantse Milieufederatie (BMF) was aangespannen tegen de gemeente Halderberge. Het is voor het eerst dat de RvS zich uitgespreekt over een dergelijke situatie.

BMF vreest voor toename stikstofdepositie

Het bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Halderberge maakt onder meer nieuwvestiging of uitbreiding van melkveehouderijen mogelijk. BMF vreest voor een toename van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden als gevolg hiervan.

Meer weiden, nadelige gevolgen

In de uitspraak stelt de RvS dat meer vee gevolgen heeft voor de stikstofuitstoot. “De stikstofuitstoot van veehouderijen kan nadelige gevolgen hebben voor beschermde Natura 2000-gebieden. Als veehouderijen kunnen uitbreiden, kunnen zij meer vee gaan houden, met daardoor mogelijk meer nadelige gevolgen voor deze natuurgebieden.”

Vee hoeft niet altijd in stal

Bij het houden van meer vee moet de gemeente dus de gevolgen daarvan voor Natura 2000-gebieden onderzoeken, vindt de RvS. In dat onderzoek moeten ook de gevolgen van het beweiden worden meegenomen. De RvS voegt hier nog aan toe dat hiermee niet gezegd is dat dat vee altijd in de stal moet staan. De gemeente is verplicht om het onderzoek te doen, zowel voor het geval het extra vee in de stal blijft als voor de situatie waarin de dieren de wei in gaan. Als uit het onderzoek blijkt dat de gevolgen acceptabel zijn, dan is uitbreiding van de veestapel mogelijk.

Onvoldoende onderzoek in Halderberge

In het geval van de gemeente Halderberge is het onderzoek naar de gevolgen onvoldoende, oordeelt de RvS. De uitbreidingsmogelijkheden die het bestemmingsplan daarvoor biedt, worden daarom geschrapt.

Laatste reacties

 • wruiten

  waar zijn we in nederland mee bezig

 • kleine boer

  En de ganzen hoe en waar worden die ingedeeld.....bij welk bestemmingsplan? Of bedoelen zie die met extra vee....

 • ria hendriks-berkers

  Vanochtend hebben we de sorghum laten hakselen. Het land hebben we gepacht van Brabants Landschap. Er kwamen 5 reeën uitgelopen. Wie houdt wie nu voor de gek met weiden van dieren en de stikstofuitstoot? Behandel iedereen hetzelfde en stel "natuur"niet boven boeren!

 • Mbmb

  En dat is de volgende klap: als het bestemmingsplan dus toelaat dat boeren uitbreiden of nieuw vestigen ( en dat zijn dus alle bestemmingsplannen) is er een nieuwe drempel, onderzoek naar dit en dat. In gemeenten waar GL of D66 in het college zit, zal de hele boel per direct op slot gaan, want het college kan dus ook tot de conclusie komen dat uitbreiding moet worden gestopt. We zakken verder en verder in het moeras.

 • PieterNZ

  Nederland je laat je vruchtbare grond toch niet afpakken onder het mom van (het gelogen) klimaat probleem, opgelegd door de VN.
  Met als doel complete controle over de aarde en de mensen.
  google het eens. vn agenda21

 • torrarica

  als koeien in de wei lopen minder ammoniakuitstoot door gescheiden mest en urine .(bron:CLM).

 • koestal

  Hier komen de ree-en uit de mais tijdens het hakselen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.