Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Kapper krijgt 50 kilo fosfaatrechten

Fosfaatrechten zijn niet alleen voorbehouden aan melkveehouders.

Dat blijkt uit de recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Ook de uitbater van een kapsalon die daarnaast enige landbouwactiviteiten doet, komt voor fosfaatrechten in aanmerking.

In eerste instantie geen fosfaatrechten

De kapper in deze zaak is ook actief met vleesvee. Op de peildatum 2 juli 2015 stonden op zijn veebedrijf een vaars en een koe. Voor beide dieren wilde de kapper fosfaatrechten. RVO.nl registreerde de koe als zoogkoe. De kapper kreeg in eerste instantie voor geen van beide dieren fosfaatrechten toegekend.

Eerst elders gemolken

Volgens de kapper was de (drachtige) koe eerst elders gemolken en stond het dier droog. Op 3 september 2015 is de koe verkocht aan een veehouderij, waar het dier heeft afgekalfd en nog één lactatieperiode is gemolken.

Gehouden voor melkproductie

Volgens het CBb had de kapper hiervoor voldoende bewijs aangeleverd en stond het voor het College dus vast dat de koe op de peildatum gehouden werd voor de melkproductie. CBb: “Dat appellant (de kapper, red.) zelf geen melkveehouderij heeft, doet daaraan niet af.”

50 kilo

De kapper krijgt nu voor de koe 32,4 kilo minus de generieke korting van 8,3% + 29,71 kilo fosfaatrecht toegekend. RVO.nl erkent dat ook voor de vaars fosfaatrechten toegekend hadden moeten worden. Daarmee krijgt de kapper uiteindelijk 50 kilo fosfaatrechten en kreeg hij gelijk met al zijn beroepsgronden.

Laatste reacties

 • landboer

  En wie betaalt de kosten?

 • kschouten

  De kosten worden door de kapper zelf betaald want ook al is hij in het gelijk gesteld hij kan zijn kosten voor het halen van zijn recht niet op RVO verhalen.Ik zit in een zelfde traject heb toevallig vandaag bericht gehad 650 kg fosfaat erbij gekregen dit ging allemaal om jongvee waar ik eerst van moest aantonen dat het fokdieren waren en geen mestvee een deel was voor export weg gegaan .Ik heb ook veel kosten gemaakt maar niet voor niets.

 • farmerbn

  Niet normaal dat je je kosten niet vergoed krijgt na het winnen van de rechtzaak. Burgers met een kleine beurs kunnen zo hun recht niet halen omdat ze afzien van de procedure. Klasse-justitie!

 • zo worden de koeienboeren geschoren....

 • Ja dat klopt ze prutsen een wet in elkaar en als je het er niet mee eens bent moet je eerst de portemonnee trekken of je nu wint of verliest
  Xxx

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.