Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

FrieslandCampina wil garantieprijs aanpassen

FrieslandCampina wil de garantieprijs ‘resetten’, onder meer door de toeslagen die andere zuivelbedrijven toenemend zijn gaan uitkeren, niet meer mee te nemen in de berekening. Hierdoor zal de garantieprijs met 89 cent dalen en de uiteindelijke melkprijs met zo’n 50 cent per 100 kilo. Extra verdienmogelijkheden moeten dit deels compenseren. Dit zeggen voorzitter Frans Keurentjes en CEO Hein Schumacher in een toelichting op de definitieve voorstellen voor de komende drie jaar.

Doordat nu de toeslagen van concurrenten voor de volle 100% worden meegenomen, ligt de huidige garantieprijs van FrieslandCampina € 1 tot € 1,50 boven de gemiddelde melkprijs van de bedrijven waar FrieslandCampina zich mee vergelijkt. Dat is niet marktconform en op termijn onhoudbaar, geeft het concern aan. Vooral omdat er steeds meer toeslagen bij komen, waar vaak ook lang niet alle leden/leveranciers aan meedoen. Keurentjes: “Als we dit (de garantieprijs terugbrengen naar de oorspronkelijke kern, red.) niet zouden doen, loopt alles vast.”

Via Foqus-Planet meer verdienen door inleg FrieslandCampina

Naast het strippen van de toeslagen wordt voorgesteld om ook een actueler/hoger standaardgehalte voor vet en eiwit te hanteren in de garantieprijs. Daarnaast wil het zuivelconcern een actualisering van de vaste kosteninhouding, terwijl voor biologische melk de seizoensheffing wordt verhoogd.

Via Foqus-Planet kunnen bedrijven voortaan meer verdienen, is het idee. Dat komt doordat FrieslandCampina 12,5 cent per 100 kilo toevoegt aan de 25 cent die boeren nu zelf inleggen. Een bedrijf met 800.000 kilo melk kan daardoor tot € 3.000 extra bijverdienen.

In het lijstje van referentiebedrijven dat FrieslandCampia hanteert voor de vaststelling van de garantieprijs wordt DOC voortaan niet meer gebruikt. Daarvoor komt Vreugdenhil in de plaats. Verder worden andere wegingsfactoren gegeven aan de melkprijs van de diverse concurrenten.

Op 17 december moet de ledenraad een definitief oordeel geven over de voorstellen.

Laatste reacties

 • Trot

  Maak nu eens een keer de prijs van je zelf zonder afkijken bij andere of is dit pijnlijk

 • Bennie Stevelink

  Als ze dat hadden gedaan @Trot, hadden we de afgelopen paar jaar een aanzienlijk lagere melkprijs gehad.

 • Trot

  Bennie als dat zo is dan is er toch iets aan de hand wat goed verbloemd wordt ?

 • Oei oei hier gaan wij met onze kop in het hakblok. Andere fabrieken volgen. Het komt er gewoon op neer dat je straks moet leveren voor lage prijzen en hoge eisen.
  Daarover heen nog de kringloop landbouw en de melkveehouderij is over een paar jaar failliet .

 • egbert

  Bij een actueler hoger standaardgehalte wordt de melkprijs nog lager zal wel weer met mooie praatjes omkleed worden.
  Dit jaar zal resultaat ook wel tegenvallen want ondanks lager melkvolume dus het minder renderende bakje is minder gevuld dus resultaat gaat omhoog hebben we veel last van concurrentie door omringende landen met meer volume.
  Over 2 jaar luidt de tekst door onderbezettingsverliezen door lagere volumes valt het resultaat tegen met als heksluiter een verplicht te leveren miniumvolume anders korting. Dit is een prikkelende opmerking maar kan maar zo de waarheid worden.

 • egbert

  Wie rekend de Nederlandse melk even om met gemiddelde gehaltes fabriek naar nieuw Zeelandse gemiddelden

 • Waalster

  Het voeld alseen goed kope grondstof leveracier met zeer hoge eisen.

 • tinusje

  Lijkt me stug dat leden hier voor stemmen....

 • eszicht

  Ze hebben een groot probleem om de melk die nu aangeleverd wordt te verwerken ondanks de vertrokken boeren De fabrieken kunnen de aangeboden melk niet verwerken. Dus laat ze daar eerst eens beter naar kijken voor ze ons weer met een lagere prijs opzadelen. Heb dit uit betrouwbare bron vernomen.

 • kleine boer

  Als ze zelf al met een winst waarschuwing komen .....

 • haj146

  Bij 8 ton melk 3 duizend meer geld. Maar je levert 50 cent in... Zinkend schip rfc maakt rare sprongen. De ledenraad stemt sowieso in. Schumacher wil dit jaar een bonus, is ie volgend jaar weg.

 • Kelholt

  Als je als marktleider niet eens je eigen prijs kunt maken maar moet kijken naar de buren dan is dat gewoon zielig.

 • ricooo12

  Zuivelonderneming FC heeft de investeringen en kosten niet meer in de hand ,veel geld verloren in Pakistan en China .Leden melkveehouders hebben al ingeleverd bij de winstverdeling en nu ook nog eens aan de basisprijsmelk inleveren . Alleen om dan nog winst te kunnen maken. Deze zuivelonderneming is echt ziek , hoogtijd voor reorganisatie in kosten en minder personeel minder investeren .Beterschap.

 • tinusje

  Idd nooit mee instemmen

 • deB.


  Mooi Jaguars gaan rijden van onze centen.... Ze verdienen nog geen loopfiets zo langzamerhand.

  Stoppen met die kantoorpikkies in een Jag te laten rijden, wijsdoenertjes

 • Firma Vellenga

  Je kon dit een paar jaar terug al aan zien komen. Vandaag gaf FC de schuld aan China waar momenteel geen afname is door de onrust daar en Amerika die meer heffing gaat vragen. Maar dat lijkt mij de schuld afschuiven. Er zijn gewoon verkeerde keuzes gemaakt. Ze hebben te veel geld gehad en dachten vast dat het niet op kon. Nu nog buigen ze niet. Ik zou zeggen begin helemaal opnieuw Hou alles klein en overzichtelijk net zoals het ooit begonnen is en maak er weer een mooi bekend merk van.

 • koestal

  Ze hebben zeker domme dingen gedaan.

 • eja

  Ach ik had het al verwacht want anders hadden we Fransje al wel gezien in een vlogje.Dat vind hij zo leuk.
  En onze vertegenwoordigers kruipen voor het bestuur en directie.

 • Volgens mij ligt de hele sector gewoon op z'n gat. Kun je aan alles zien

 • Broer

  Straks ledenraadsverkiezingen. Ik verwacht veel tegenkandidaten..

 • Tolgin

  De lagere GP laat een hoger bedrijfsresultaat zien. Extra performance uitbetaling voor VlOG, weidemelk etc. De “basisboer” zal dit voelen. De vraag is of er per saldo evenveel wordt uitbetaald. Indien dit zo is, is het enkel een herallocatie van de melkuitbetaling. Ik denk echter dat er voorlopig meer bij de onderneming blijft hangen.....

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.