Rundveehouderij

Nieuws 19 reactieslaatste update:31 okt 2019

Deur voor stikstofoverleg blijft op een kier

Ondanks het einde van het overleg over stikstof binnen ZuivelNL en het opheffen van de Taskforce Ammoniak, blijft FrieslandCampina openstaan voor overleg met de overheid. Dit meldt FrieslandCampina in een bericht aan de leden.

De coöperatie wil zichzelf niet opdringen en laat het initiatief voor overleg met de overheid bij de belangenbehartigers van de primaire sector, zo meldt ze. Echter, als ze gevraagd wordt door de belangenbehartigers, of door de overheid, en als ze daarvoor mandaat heeft van de ledenraad, dan wil ze haar inzet verder uitdragen.

Draagvlak weg

Volgens FrieslandCampina viel het draagvlak onder het overleg vorige week vrijdag weg, toen de NMV de steun voor een te publiceren persbericht over stikstofoverleg introk, evenals de steun voor de Taskforce Ammoniak. Toen schortte ook LTO Nederland de medewerking op, terwijl de Farmers Defence Force met een ‘code rood’-bericht kwam. Deze lezing van het gebeurde strookt evenwel niet met berichten vanuit ZuivelNL, volgens welke pas deze week een mededeling over het overleg zou komen. Ook wijst FrieslandCampina in de huidige uitingen nadrukkelijker op het belang van voldoende financiële steun voor eventuele stikstofreducerende maatregelen. LTO Nederland beraadt zich donderdagavond 31 oktober op de vraag hoe verder te gaan met het overleg over de stikstofplannen.

Leden uiterst kritisch

Veel leden van FrieslandCampina reageren uiterst kritisch over de stikstofvoorstellen, zoals ze die hebben meegekregen vanuit het overleg binnen ZuivelNL en waar hun coöperatie een belangrijke hand in heeft. Deze onvrede, gekoppeld aan ontevredenheid over de voorgestelde wijzigingen van het melkgeldreglement, heeft vorige week en ook deze week gezorgd voor roerige ledenbijeenkomsten.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Laat Friesland Campina zich er zich niet meebemoeien

 • Laat ze maar zorgen voor een betere melkprijs
  In plaats van de portemonnee van de boer aan de overheid te geven. Dit is al eerder gebeurt met het P reductieplan daarvoor wil de overheid overleg met hen

 • RFC moet bij zichtzelf afvragen of onderstaande link ook op hen van toepassing is en dus NIET door mandaat van ledenraad laten leiden want dat is NIET een afspiegeling van de leden >>> ledenpeiling via melkweb ! dan weet je wat er speelt !!
  https://www.youtube.com/watch?v=uD0xKkTNQfs
  Gaan ze geen peiling doen onder de leden dan volgt ook hier van onderuit verzet, vrijdag was daar een voorproefje van...
  Polderen en vergaderen is voorbij je houdt je leden niet mee voor de gek.
  vr gr René

 • melkveehouder .

  Ze proberen het nu via een andere deur. Als de ledenraad nogmaals hetzelfde kunstje durft te flikken als met het binnenhalen van Natuurmonumenten (waarvan ze desgevraagd wisten dat de leden fel tegen waren) dan wordt het huis te klein!!

  Hier wordt niets meer gedaan zonder instemming van de LEDEN. Ik dacht dat de (re)actie van 25 oktober jl. duidelijk genoeg was.

 • Flepke

  Fc leert helaas niet van haar fouten.

 • mijzijde

  rfc wil ook met plannen komen zodat de boeren hun stal systemen moeten aan passen , de boeren moeten dan een nieuwe vergunning aan vragen en op deze manier willen ze dan de latente ruimte afpakken. zo probeert campina de eigen leden de nek om te draaien..... opletten mensen

 • Mbmb

  Snappen ze het nu nog steeds niet!

 • B O E R

  Campina heeft als taak om de melk zo goed mogelijk voor zijn boeren te verwaarden.
  En dan houd het op..

  "Schoenmaker blijf bij je leest"

 • @Mbmb neen... en de betaalde ledenraadsleden willen dit ook niet snappen, er zijn er maar heel weinig die hun taak echt goed uitvoeren, de rest zit er voor geldelijk gewin.
  Tijd voor actie en spektakel op de ledenvergaderingen :)

 • Sinds FC samen werkt met NM en boeren laten werken voor NM is F C niet meer te vertrouwen.Sorry het moest er even uit.

 • johan.vandegraaf

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Ik lees dat RFC heeft gecommuniceerd met haar leden.....
  Nauw ik heb niks gezien.
  Ruim 3 weken scherper nette mail gestuurd naar binnen dienst.
  Geen ontvangst bevestiging gehad.
  na 14 dagen maar eens gebeld
  ze hadden het doorgezet naar de relatie beheerder
  maar die durft niet te komen
  schandalig gewoon
  wat een ratten.

 • koeien10

  ze waren toch eg trots op de boeren grote advertentie in de kranten ze stonden achter de melkveehouders van nederland of toch niet.

 • j.kooistra261

  Landverraders, ratten, niet te vertrouwen, goede discussie hier en wat zijn we het eens heerlijk moet dat zijn. Deze reacties nodigen niet uit, wat ik momenteel zie is wanneer je niet scheld op de democratische organisaties en je geeft weerstand tegen de ‘schelders’ dan krijg je er van langs. Wat fijn dat die niet gekozen organisaties uiterst verstandig en fatsoenlijk opereren en dat we daar allemaal groot vertrouwen in hebben.

 • koestal

  Worden de belangen van de boeren ook weer verkwanseld.

 • bluemink

  Friesland Food blijf bij je leest.

 • wmeulemanjr1

  In de fosfaatrechten heeft RFC ook een zeer grote dominante rol gespeeld, zal uiteindelijk met doorzetten stikstof ook wel weer gebeuren, misschien is het overgrote deel van de leden er gerust op wat ze bij rfc gaan doen?

 • Gradje 1966

  Deur moet pot dicht blijven totdat duidelijk is hoeveel geld men krijgt voor de rechten die men wil afpakken De stalaanpassingen voor emissie arme vloeren en de stikstofuitstoot die men daar mee reduceert wil de Overheid afpakken plus de latente ruimte die men nu heeft hier moet wel een hele hoge vergoeding tegen overstaan anders kan een boer het helemaal niet meer trekken .
  Als de overheid die besparing bij emissie arme vloeren wil hebben dan moet men de vloer ook maar betalen en van de latente ruimte afblijven

 • koestal

  Met Natuurmonumenten halen ze het paard van Troje binnen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.