Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

ABN Amro: kaspositie melkveehouderij lijkt structureel slechter

De liquiditeit van melkveebedrijven is in het derde kwartaal van 2019 met gemiddeld € 13.000 verslechterd, zo’n € 130 per koe.

Daarmee kwam de stand op de rekening-courant op ruim € 15.000 in de min. Dit meldt ABN Amro in de liquiditeitsmonitor voor de melkveehouderij tot en met het derde kwartaal.

Geen extra ruwvoeraankopen

Leden van FrieslandCampina ontvingen nog wel een interim-uitkering in september, maar gemiddeld daalden de melkontvangsten met 10% ten opzichte van het vorige kwartaal omdat toen ook diverse nabetalingen werden ontvangen. De droogte heeft op de meeste bedrijven nog niet geleid tot extra ruw- en krachtvoeraankopen. Reden is dat het voorjaar vroeg van start ging met een ruime grasproductie. Wel waren er extra kosten voor onder andere beregening.

Ook vorig jaar liet het derde kwartaal een daling van de liquiditeitspositie zien. Ten opzichte van vorig jaar ligt deze nu € 12.000 lager.

Tekst gaat verder onder grafiek

ABN Amro: kaspositie melkveehouderij lijkt structureel slechter

Betalingsachterstand toegenomen

ABN Amro heeft de indruk dat daarnaast de betalingsachterstand van melkveehouders bij leveranciers is toegenomen. De kosten voor melkproductie overstegen afgelopen halfjaar de melkprijs van circa 35 cent. De kostprijs op melkveebedrijven is de afgelopen jaren langzaam toegenomen en bij de huidige melkprijs is de marge voor tegenvallers verdwenen. De uitkering van betalingsrechten in december vormen een welkome aanvulling. Er is echter meer dan liquiditeit. De stemming in de sector is gedrukt. Nadat er enige rust was gekomen in de fosfaatvraagstukken veroorzaakt het stikstofdossier grote onzekerheid bij ondernemers.

Extra volume nodig

Er moet echter ook nog een aantal uitgaven worden gedaan. In de komende maanden vallen de uitgaven voor inkuilen en voor ruwvoeraankoop. Deze zullen hoger uitvallen dan gemiddeld. Door de droge zomer is extra volume nodig, daarnaast ligt de maisprijs dit jaar hoger dan gemiddeld. Voorlopige landbouwtellingcijfers wijzen uit dat het areaal snijmais met ruim 18.000 hectare is gedaald (-9%). Tegelijkertijd is ook het areaal grasland met ruim 3.000 hectare gedaald (-0,4%). Het aantal melkkoeien is met ruim 2,5% gedaald.

De ontwikkeling van de stand op de lopende rekening is een resultante van de bij- en afschrijvingen. Neveninkomsten en privé-uitgaven zijn wel in het saldo verwerkt.

Laatste reacties

 • deB.

  Het is allemaal niets, helemaal niets!

  Al de mooi weer praters zijn daar nu ook achter

  24/7 druk met de toko, alles voor een ander, en zelf niets te vreten! Hou toch op mensen

  Graag ook van andere sectoren alles op straat, te beginnen bij jezelf...triest

 • Henk.visscher

  aLS EN BOER NIET KLAAGT DAN.... IK DENK DAT DE ZORGEN NU ECHT GROOT ZIJN, ALLE REKENINGEN OP TIJD BETALEN VALT NIET MEE, EN DAN ONDERTUSSEN DE ONZEKERHEID VAN EEN OVERHEID DIE TOTAAL NIET MEER TE VERTROUWEN IS

 • DJM

  Alle kostprijsverhogende maatregelen die over de sector worden uitgekotst, zonder dat er een fatsoenlijke vergoeding tegenover staat. Daar wordt je vrolijk van!! NOT!!!

 • farmer135

  Dat lijkt niet alleen, het is gewoon een feit, er valt geen droog brood meer te verdienen.

 • agratax(1)

  Als de overheid door gaat met voorrang geven aan de linkse idealen, om in het pluche te blijven, zal de bedrijfsopvolging binnen de agrarische sector dalen tot onder het nulpunt. Krijgt links toch zijn zin de weg vrij voor Natuur en het verziekte klimaat. Ze hoeven alleen maar de Mercosur te ondertekenen om zeker te zijn van voldoende "ongecontroleerd, gecertificeerd" eten.

 • Ik zeg het al tijden kan geen kant meer op.
  Geen euro meer insteken.
  Aflossen en uitstappen.
  Het enige verstandige om te doen.
  Het ligt gewoon op zijn reet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.