Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

Vogelaar: effectievere melkveehoudersorganisatie simpel

Een nieuwe melkveehoudersorganisatie, die de problemen van en beeldvorming over melkveehouders effectiever aanpakt dan LTO melkveehouderij, kan heel simpel worden opgezet. Dit zegt oud-melkveehoudersvoorzitter Jan Cees Vogelaar in een discussie met veehouders.

“Als melkveehouders het anders willen kunnen ze het anders krijgen. Kijk maar naar Staf (Stichting Agri Facts). Die kostte circa 6 maanden en club is vanaf dag 1 rete effectief. Een combi van een soort Staf als wetenschappelijk bureau en een actieve vakbond met een flinke contributie.” Vogelaar noemt als beoogde contributie € 250 als basis bij 300.000 kilo melk en per 100.000 kilo € 100 erbij. Zodra je 500 collega’s hebt die ja zeggen, kun je gaan draaien.”

Hoewel Vogelaar voorstellen doet voor de oprichting van zo’n organisatie, stelt hij zelf niet beschikbaar te zijn om die eventueel te gaan leiden. “Die kans is heel, heel erg klein”, stelt hij, al wil hij ook niet zeggen van ‘nooit’.

Kosten staan nieuwe organisatie in de weg

Vogelaar meent overigens dat ook niet voldoende melkveehouders bereid zullen zijn om te gaan betalen voor een nieuwe organisatie. De meesten zullen het laten afweten als het op betalen aankomt, meent hij.

Samen met een aantal collega’s en gelijkgestemden heeft Vogelaar eind vorig jaar de Stichting Agri Facts (Staf) opgericht. Die is ook bedoeld om de beeldvorming over de landbouw te beïnvloeden, met name door de onjuiste presentatie van gegevens te bestrijden, zo wordt gesteld. De stichting heeft onlangs de degens gekruist met het planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over de invloed van vleesconsumptie op het klimaat.

Laatste reacties

 • draaier

  In de discussie op Prikkebord - waar dit artikel op gebaseerd is - staan nog meer relevante bijdrages van deelnemers. Wellicht goed om die bij het artikel te betrekken. JC is slechts één van de deelnemers

 • Henk.visscher

  Als je er dus meer dan 2000 hebt vallen de kosten wel mee, lijkt mij wel wat, ben dat niets doen van de andere organisatie,s meer dan zat en als ze wel wat doen, is dat van die slappe hap, dus mochten er genoeg volgen dan doe ik mee

 • G. Peltjes

  Ik zou wel lid willen worden van deze club. Voelt toch ongemakkelijk dat ik geen lid meer ben van een belangen organisatie na opzegging van lto lidmaatschap.

 • Henk.visscher

  Als voorbeeld met kalverfraude zat L.T.O wel bij Jenek, nu de overheid een grote fraude is begaan, namelijk niet de juiste gehalten in de mest hanteren hoor ik helemaal niets van ze

 • Attie

  Zou tegen de NMV willen zeggen, steek de hand eens uit...!!

 • Alco

  Vogelaar was eens de leidsman van het LTO

 • jd 1958

  Wees echt flink Vogelaar en maak een vuist SAMEN met LTO. DAN ben jij een echte gespreksparner voor alle melkveehouders.

 • mtseshuis

  @Attie: NMV begint al te soft te worden, dus de hand uitsteken naar LTO? Kunnen er ook daar een hele groep gaan opzeggen... Idee van Vogelaar is niet verkeerd, maar zodra ze weer koehandel met LNV gaan doen, is het mis...

 • koestal

  Vogelaar ga zo door

 • Attie

  Eshuis, richting STAF bedoelde ik natuurlijk.

 • Bennie Stevelink

  Maar wie doet dan het lobbywerk in Den Haag en Brussel? Want als je ergens invloed hebt op het beleid is het daar wel. Alleen is het onzichtbaar, het komt niet in de publiciteit, dus voor veel boeren onbekend.

  Het werk van STAF is daarnaast belangrijk en moet ondersteund worden door LTO.

 • farmerbn

  Boeren kunnen makkelijk hun voerfabriek, zuivelaar enz verplichten wat centjes aan STAF te geven. Een andere gedachte is dat de periferie wat minder petjes enz aan boeren geeft en het bespaarde geld overmaakt. Ook de periferie heeft voordeel van STAF.

 • Henk.visscher

  Het klimaatakkoord is ook zo,n voorbeeld, er is een doel afgesproken wordt in de wet vastgelegd en nu word er steeds op die wet gewezen, de rechter heeft al bepaald dat Nederland er meer haast mee moet maken, het hele probleem is dat dat doel is vastgesteld door mensen die er totaal geen verstand van hebben, op vragen wat ze zelf prive uitstoten wisten ze al niet eens een antwoord, kortom het doel is gewoon uit de lucht gegrepen, op het moment dat het doel wordt vastgelegd hoor je niemand, iedereen denkt het zal wel meevallen, maar ik voorspel dat straks mileupartijen politieke partijen en rechters steeds op dat afgesproken doel gaan wijzen een doel wat onhaalbaar is, maar omdat het in de wet is vastgelegd straks iedereen door de strot word gedrukt, Nederland word eens wakker.

 • @Bennie Stevelink , lobbyt LTO wel in Brussel dan ? . Volgens mij draait Osinga alleen om FCDF heen.

 • Weer een nieuwe club? hij heeft toch ook de nmv opgericht.Hij blijft aan de gang
  Alleen maar verdere versnippering,het lijkt de politiek wel
  De staf is wel goed bezig,maar dit isgeen goed plan.

 • Broer

  Bij 1.000.000 kg melk is dat toch al weer 950,- euro. Daar moet 1/3 vanaf en daar pleit ik al jaren voor bij Lto. Als zij afscheid neemt van de vele randzaken moet dat haalbaar zijn. Van Vogelaar had ik verwacht dat ie dáár voor zou pleiten. Nog een klub erbij moet absoluut niet.
  Verder eens met reactie Bennie Stevelink.

 • hendruk

  Gewoon eerst jezelf bewijzen. STAF heeft zich inmiddels bewezen en boeren doneren daar graag geld aan. Zet een daaraan gelieerde organisatie op, bewijs jezelf en de leden stromen binnen. Want voor degenen die het nog niet wisten: de veehouderij snakt naar een goede BELANGENBEHARTIGING!!! (Z)LTO is verkeken kans. Die klup wordt alsmaar kleiner door eigen domheid van de bobo's. Wanneer je zo opzichtig laat zien dat je niets anders bent dan een verlengpoot van de overheid, en jezelf in allerlei boer-onvriendelijke bochten wringt om deze overheid te pleasen, kun je een versie 2.0 of voor mijn part een LTO 5.0 opzetten; maar het haalt gene ene flikker uit.

 • erikvgrinsven

  Weer een clubje er bij! moet je niet willen. worden we nog meer uit gespeeld in Den Haag. Het is al erg genoeg dat Vogelaar met Grondig de boeren uit elkaar wil drijven. Adivies als je zelf geen boer meer bent. en dus geen belangen hebt. ga iets anders doen.
  gr Erik

 • kleine boer

  Erik er zijn verschillende belangen daar horen ook verschillende clubjes bij....

 • Dre van Helmond

  We hebben al veel te veel clubjes .
  Laat STAF het maar bij haar kerntaak houden, en van mij mag de LTO haar daar bij ondersteunen.
  Naar buiten moeten we met een mond spreken ,en zeker niet ons profileren over de rug van andere collegae

 • Alco

  Zolang het LTO bestaat worden deze makke schapen aan de onderhandelingstafel uitgenodigd.

 • hollandagri

  lto heeft veel te veel last van haar nevenactiviteiten (lto projecten, bouw en vergunningen advies bureau) die leven van problemen

 • cderuijter@live.nl

  Vanaf de zijlijn toeteren is makkelijk,Vogelaar is gestopt ,die staat al lang niet meer om 6 uur in de melkstal zoals de meeste van jullie

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.