Rundveehouderij

Nieuws 46 reacties

Verschil fosfaatexcretie kan door ander voer

Verschillen in excretienormen tussen landen kunnen ook bij vergelijkbare melkproductie voorkomen.

Dat zegt voorzitter Oene Oenema van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet. Het verschil kan komen door verschillen in voerinname en vastlegging van mineralen.

Onrust over fosfaatexcretienormen

Over de fosfaatexcretienormen is onrust ontstaan nu blijkt dat melkvee met dezelfde melkproductie volgens Vlaamse normen minder fosfaat produceren dan volgens Nederlandse normen. Wanneer de forfaits in Nederland lager zouden zijn, hebben melkveehouders minder fosfaatrechten nodig per koe.

Oorzaak voor verschil

Wat de oorzaak is voor het verschil tussen Nederland en België is bij Oenema niet bekend. “Je zou kunnen denken aan meer snijmais in het rantsoen in België en daardoor lagere fosfaatinname, een ander type koeien met een andere fosfaatefficiëntie of vastlegging of meer of minder fosfaat in de melk”, zegt Oenema.

In bijna alle landen in EU wordt de excretie berekend volgens de formule ‘Excretie = inname – vastlegging.’ De Nederlandse methode om de fosfaatexcretie te berekenen van melkkoeien behoort tot de meest up-to-date van Europa, blijkt uit een review van Eurostat, zegt Oenema. De normen worden berekend door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet.

Schouten wil nieuwe generieke korting voorkomen

De mestdeskundige zegt dat in Nederland de excretienormen iedere 3 jaar worden herzien. “Voor Nederland worden de normen dit jaar geactualiseerd”, zegt Oenema. Landbouwminister Carola Schouten heeft aangegeven dat ze voorlopig geen actualisatie van de forfaitaire normen wil, omdat dit mogelijk tot lagere normen en daarmee tot groei van de melkveestapel kan leiden. Schouten wil een mogelijke nieuwe generieke korting voorkomen. Oenema zegt dat niet wordt uitgesloten dat de fosfaatexcretienormen bij een actualisatie naar beneden wordt bijgesteld, omdat er in de praktijk de afgelopen jaren scherper op fosfaat is gevoerd.

Meest up-to-date methode van Europa

Uit een review voor het Europese Eurostat is gebleken dat de Nederlandse berekeningsmethode van Nederland tot de meest up-to-date methode van Europa behoort. Bij het bepalen van de excretienormen wordt gebruik gemaakt van informatie van voergebruik in heel Nederland. “Dat wil zeggen dat de excretienormen de werkelijke excretie weerspiegelen die de voorbije 3 jaar gemiddeld is gerealiseerd”, legt Oenema uit.

Annie Schreijer-Pierik boos over verschil

De fosfaatexcretienormen zijn in Vlaanderen aanzienlijk lager voor melkkoeien dan in Nederland. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vindt dit onacceptabel. Ze heeft de Europese Commissie om opheldering gevraagd. Volgens de politica kan het aanpassen van de norm veel problemen en knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel voorkomen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Het is dus gewoon een getal wat berekend word dus discutabel ....dus is er een mogelijkheid voor annie.....

 • deB.

  En zo laten we ons bedonderen en weer met een kluitje in het riet sturen.

  Een ander type koe, kom nou toch op man! Wat een niveau... en maar cijfermatig onderbouwen.

  Er moet gewoon energie en eiwit in, en dat moet in balans zijn, wil het melk geven toch??

 • Henk.visscher

  collega,s het word echt tijd voor actie en niet aan je eigen belang alleen te denken, we voeren met elkaar al jaren veel scherper en de gehalten in voer zijn veel lager geworden, de normen zijn veel te hoog, maar ben bang dat dit schrijven niet zal helpen Nederland is verworden tot een stel grijze muizen, die monddood zijn gemaakt door de politiek, iedereen is gaan denken we kunnen wel wat doen maar het helpt toch niet, hier heeft iedereen baat bij.

 • Henk.visscher

  De korting kan worden terug gedraaid , fosfaatrechten worden spotgoedkoop zodat de knel gevallen kunnen kopen en we kunnen een visie ontwikkelen voor een grondgebonden melkveehouderij

 • Henk.visscher

  Ik zal wel weer cynische reactie,s krijgen

 • gjh

  we laten ons besodemieteren door Oene Oenema Het is ongelooflijk dat iemand met getallen komt waar niets van klopt en de overheid dat nog gelooft.

 • massan

  Henk.visscher je hebt helemaal gelijk. Het wordt hier in Nederland steeds gekker. Melkveehouderij in Nederland wordt helemaal kapot gemaakt met zulke minister van landbouw. Wat zijn we toch blij dat we een minister voor landbouw hebben in dit kabinet; nooit was het zulke puinhoop.

 • Trot

  Een koe uit België shijt met Nederlands voer minder fosfaat kunnen we ze in den haag ook geen Belgisch voer geven denken ze misschien ook anders

 • 112

  het wordt tijd dat STAF hier ook eens naar kijkt ook hier worden we waarschijnlijk belazert hetzelfde als bij de CO2

 • Henk.visscher

  iedereen moet druk gaan uitoefenen bij eigen melkfabriek aangeven dat wij met eerlijke getallen willen werken, dat dit onderzocht moet worden en bij voerleverancier en als je er nog lid van bent vakorganisatie ook

 • farmerbn

  De trotse Nederlandse boer heeft niet meegedaan met de gele hesjes dus blijven ze bedonderd worden. Maar goed, een andere tip uit Frankrijk. Als iedere boer zijn trekker gewoon vak voor de boerderij midden op de straat zet staat ook heel Nederland stil. Zullen ze ook wel weer niet doen.

 • Henk.visscher

  En het hele CO 2 verhaal klopt ook helemaal niets van

 • Henk.visscher

  Wij moeten op allerlei voorwaarden melk leveren het word tijd dat we gaan eisen dat de zaken wetenschappelijk worden onderbouwd en voor alle EU landen hetzelfde zijn

 • Henk.visscher

  We moeten bij de melkfabrieken eisen dat er bijeenkomsten komen waarin uitgelegd word hoe men aan de getallen komt en er zijn meer dan zat wetenschappers die aangeven dat dit verhaal niet klopt we moeten eisen dat ook deze mensen op de bijeenkomst mogen uitleggen hoe het zit

 • Kelholt

  Hoe deskundig is de Commissie Deskundigen Meststoffenwet? De commissie bestaat uit professoren en ingenieurs maar niet uit mensen die iedere dag met hun laarzen in de mest staan. Vanachter hun bureau kunnen ze mooie modellen verzinnen die in de praktijk waardeloos blijken te zijn. Zelfs een methode voor een (redelijk) betrouwbare analyse van mest- en grondmonsters kunnen ze niet ontwikkelen.
  Ze noemen zichzelf onafhankelijk maar worden betaald uit de rijksbijdrage. Datzelfde rijk geven ze dan (onafhankelijk???) advies. Jajaa......

 • Henk.visscher

  Klopt aan de rechters in de zaken over knelgevallen kon je al duidelijk zien dat ze niet onpartijdig waren

 • Bennie Stevelink

  Ik vermoed een andere dan voertechnische reden voor de relatief hoge fosfaatexcretie bij Nederlandse koeien:

  Nederland is het enigste land in de EU die de mest van zijn veestapel niet volledig op eigen bodem kan plaatsen. Er is onderhandeld over de hoogte van het fosfaatplafond. Het is onwaarschijnlijk dat daarbij geen afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de fosfaatexcretie van melkvee.
  De mogelijkheid bestaat dat Nederland een hoger plafond wilde dan de EU wilde toestaan. Uiteindelijk is een compromis gevonden doordat Nederland een hogere excretie per koe accepteerde.

  In Nederland hadden we in 2002 al ervaring met het verlagen van de fosfaatexcretie doormiddel van veevoeding. Waarschijnlijk is men ervan uitgegaan dat in de toekomst de fosfaatexcretie wel naar beneden bijgesteld kon worden. Dan kon men meer vee houden binnen het hogere fosfaatplafond wat men bedongen had.

  M.a.w: we hadden een lagere fosfaatexcretie per koe kunnen krijgen, gelijk aan België, maar dan hadden we ook een lager fosfaatplafond gehad. Het is dus lood om oud ijzer.

 • Henk.visscher

  Bennie wie heeft dat fosfaatplafond destijds bedacht dan , we kunnen toch heel goed aantonen dat inmiddels de gehalten doormiddel van het voer inorm zijn verlaagd, dus het is geen lood om oud ijzer

 • Henk.visscher

  en destijds was er ook nog geen mestverwerking zoals nu dus het is allemaal enorm veranderd

 • Henk.visscher

  Garantieregeling moet jonge boeren helpen, weer zo,n onzinnig plan waar alleen adviseurs aan gaan verdienen , met allemaal eisen van Schouten,weg met dat plan.

 • de-boer-

  wat misschien ook belangrijk is wat heeft het voor nut om te streng te zijn??
  sorry maar ik ben de draad helemaal kwijt waarom? omdat de Nederlandse
  koe mogelijk meer fosfaat kan produceren?
  en dan nog Bennie met een mogelijke verklaring ?
  ik zou graag Annie haar mening horen
  als je zulke mogelijke verklaringen hoort kan je alles wat krom is wel recht proberen te praten (mijn mening)

 • 112

  INSTITUUT VOOR LANDBOUW- EN VISSERIJONDERZOEK
  BURG AN ANSBERGHELAAN BUS
  9820 MERELBEKE, BELGIË
  TEL. 09 272 25 00 - FAX 09 272 25 01
  ILVO@ILVO.VLAANDEREN.BE
  WWW.ILVO.VLAANDEREN.BE
  EENHEID LANDBOUW EN MAATSCHAPPIJ . kijk hier maar eens na hoe belgie het mest probleem oplost .

 • jorn

  Herindeling Limburg terug naar Belgie

 • 344412

  Het gaat politiek niet om fosfaat of stikstof maar om het aantal koeien. Blijkt ook uit reactie CDM. Kunnen ze beter eerlijk zeggen.

 • SCHOUTEN WIL GEEN VERLAGING VAN DE NORM?...VREEMD HET GAAT TOCH OM FOSFAATPLAFOND EN NIET OM DIERAANTALLEN?...OF HEEFT CU DUBBELE AGENDA??

 • de-boer-


 • Alco

  Als zelfs Oenema er al geen verklaring voor heeft!
  We worden door onze eigen overheid besodemietert.
  En @ Bennie is weer aan het dromen( De mogelijkheid bestaat!!!)

 • Jan-Zonderland

  De opmerking van aniniem 17:59 is de meest zinnige in deze discussie.

  Wat een prima minister hebben jullie toch. Boerendochter ook nog. (Cynism off)
  Met zo'n instelling kun je vanalles bedenken maar helpen gaat het niet. Ik hoop voor jullie dat het kabinet valt door de knuppel die Dijkhoff in met klimaathoenderhok heeft gegooid. Slechtere minister dan dit schoolkind kun je niet krijgen.

 • boer 1973

  tijd voor de groene hesjes.
  voor een eerlijk en oprecht landbouwbeleid.
  Het wordt eens tijd dat we in actie komen en niet als makke lammetjes langzaam naar de slachtbank laten leiden.

 • Henk.visscher

  Natuurlijk heeft de CU dubbele agenda samen met D66 ,maar CDA en VVD gaan ook niet vrijuit er komen verkiezingen aan dan beginnen ze weer te draaien,als het om.beleid gaat stemmen ze er gewoon met in , ik stem zeker niet meer op een van deze partijen

 • mtseshuis

  Precies @Visscher, dat is voorlopig de enige juiste oplossing. Links of rechtsom willen ze gewoon minder veehouderij in NL, klaar! Belgische kippen hebben ook lagere fosfaatnormen dan de nederlandse, daar zijn de verschillen in voeding nóg kleiner.. Poppenkast, dat is het!

 • OoO

  Allemaal met de trekker de weg op. En zorgen dat er duidelijk verhaal in de media komt. Het kan zo niet langer.

 • schuurkerck

  @112 STAF heeft bij de CO2 niet aangetoond dat de berekening fout was maar dat de toelichting niet correct was, waardoor de uitkomst verkeerd gelezen werd. Groet, Jean-Pierre

 • schuurkerck

  @Bennie Stevelink, volgens mij spelen hier 3 plafonds:
  1 de uitgedeelde fosfaatrechten
  2 het fosfaatpafond (sector en totaal)
  3 het stikstofplafond
  Als ik het goed gevolgd heb zitten we dicht tegen het stikstofplafond aan. Als de forfaitaire norm voor fosfaatproductie per koe aangepast wordt, zal dit vermoedelijk (1) niet betekenen dat iedereen rechten moet inleveren wel dat er binnen het fosfaatpafond meer koeien gehouden mogen worden. Bij de fosfaatproductie (2) zal dit vermoedelijk niet direct tot problemen leiden, hoewel het fosforgehalte (ook van ruwvoer) kan schommelen, hoe dichter bij de grens hoe groter kans op overschrijding. Het grote probleem lijkt echter (3) het stikstofplafond te zijn; er komen regelmatig berichten langs dat we het stikstofplafond dreigen te overschrijden.
  Als Schouten nu meer koeien toestaat en er wordt weer een plafond overschreden; kan ze opnieuw beginnen. Wellicht dat we naast fosfaatrechten ook stikstofrechten krijgen en dat dan wel de forfaitaire fosfaatproductie wordt aangepast of meteen gewerkt wordt met de uitkomst van een geborgde kringloopwijzer. Althans dat is wat ik tussen de regels door lees.
  Groet,
  Jean-Pierre

 • nvanrooij1

  Het fosfaatplafond is in 2002 vastgelegd als voorwaarde bij de derogatie
  Er zijn geen normen per koe vastgelegd want deze worden hier ook elke 3 jaar geactualiseerd volgens het artikel van Vermaas . Oenema weet het verschil tussen Nederland en België ook niet en hij zegt onder andere een ander type koeien en meer Mais in het rantsoen. Een ander type koeien zegt al iets over de deskundigheid van de leden van de CDM omdat de Belgische koeien ongeveer hetzelfde productieniveau hebben als de Nederlandse mede omdat ze bij dezelfde KI organisatie zijn aangesloten (Crv).
  Ik twijfel overigens al langer aan de verschillende normen omdat onvoldoende rekening wordt gehouden tussen de verschillende types vee in Nederland .Ook op de zandgronden zit een behoorlijke hoeveelheid Mais in het rantsoen. Deze boeren halen ook een behoorlijk BEX voordeel en dat betekent dus dat de norm voor deze boeren dus nu al makkelijk op het Belgische niveau zitten. Ook uit de analyseresultaten van hun afgevoerde mest ( veel lager fosfaatgehalte als 1,6 per m3) blijkt dit al . De mestproductie per koe x deze lagere norm komt tot dezelfde conclusie. Dus langs 2 lijnen wordt de lagere fosfaateccretie per koe al aangetoond.
  Als de commissie dus deskundig is zouden ze deze conclusie ook moeten trekken , maar in de commissie zitten alleen maar professoren en geen mensen uit de praktijk. Ik raad de commissie aan deze feiten nadrukkelijker mee te laten wegen bij de herziening.

 • koestal

  In Vlaanderen begint de victorie

 • hollandagri

  de bemonsterde mest laat zien dat er steeds minder in de mest zit; dat zie je nog niet terug in de normen

 • j.verstraten1

  schuurkerck jij hebt goed in beeld waar het schuurt

 • mtsjansens1

  op 2 juli 2015 is de victorie in Vlaanderen al begonnen!!!!

 • Bennie Stevelink

  Jos Verstraten, door gebruik te maken van de Kringloop Wijzer zouden wij minstens 20% kunnen groeien binnen het fosfaatplafond. Nu blijkt dat de huidige groei al niet eens kan omdat we tegen het stikstofplafond aanlopen?
  Het betekent dat de groeiplannen voor de melkveehouderij nog onrealistischer waren dan we al wisten.

 • a van Gerwen

  Nh3 produktie zit ook in de kringloopwijzer verweven, wat mogelijk ook extra ruimte geeft t.a.v het nh3 plafond.
  Wat we ons moeten realiseren is dat de politiek en daarmee de samenleving gewoon niet méér vee in Nederland wenst, sterker nog, liever zien ze de veestapel krimpen. Ik wens de belangenbehartigers veel succes om hier tegen te vechten.

 • schuurkerck

  @Bennie Stevelink, een gewetensvraag, in welke range ligt het ureumgetal om optimaal te melken?

 • Gat

  Stikstofplafond, hier gem tegen 20% voordeel.

 • schuurkerck

  @Bennie Stevelink & Gat. de Bex is afgelopen jaar geactualiseerd. Als ik me niet vergis heeft dat een negatief effect op het bex voordeel met name op de stikstof. Zo is het gewicht van de koeien verhoogd en wordt bij emissie arme stallen minder verlies naar de lucht gerekend en dus meer stikstof in de mest. Dit zal ook effecten op de nationale kringloopwijzer hebben waardoor we dichter bij het plafond komen. Of dit in 2013, 2014 al te voorzien was dat weet ik niet.

 • Bennie Stevelink

  @Schuurkerck, een antwoord op jouw vraag van 11:44
  Ik denk dat het wenselijke ureumgehalte afhankelijk is van het rantsoen. Met veel pensfermenteerbare koolhydraten mag het lager dan 20 zijn.
  Met veel gras in het rantsoen en weinig energierijke producten er naast zal het eerder rond de 30 liggen of nog hoger.

 • schuurkerck

  @ Bennie Stevelink, op forfaitaire basis zit tussen een ureum van 20 en van 30 zo'n 14 % verschil in stikstofproductie... Als je de berichten leest dat veehouders hun grasvoorraden aanspreken omdat er weinig kwalitatief goede mais te koop is dan baart dat zorgen over de stikstof productie van 2019... Groet, Jean-Pierre

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.