Rundveehouderij

Nieuws 36 reacties

Schouten gaat slacht hoogdrachtig vee verbieden

Landbouwminster Carola Schouten wil het slachten van hoogdrachtige koeien gaan verbieden.

Ze werkt aan een wetsvoorstel waarin ze transport van koeien die langer dan 6 maanden drachtig zijn verbiedt. Het verbod geldt alleen voor transport naar de slacht, dus hoogdrachtige dieren mogen nog wel van bijvoorbeeld de wei naar de stal vervoerd worden.

Eerst notificeren in Brussel

Schouten verwacht haar wetsvoorstel nog dit jaar naar de Kamer te kunnen sturen, maar moet het wetsvoortel eerst nog notificeren in Brussel. Op dit moment is het wettelijk toegestaan om drachtige dieren tot 90% van de dracht af te voeren naar de slacht.

Actiegroep Dier en Recht bood voor het debat over dieren in de veehouderij in de Tweede Kamer 30.190 handtekeningen aan voor een verbod op het slachten van runderen in de laatste drie maanden van de dracht.

‘Het kan en het werkt’

Volgens Frederieke Schouten van Dier en Recht willen zowel dierenartsen als veehouders hoogdrachtige koeien niet laten slachten. “In Duitsland is het inmiddels verboden en wordt het ook gehandhaafd. Het kan dus gewoon en het werkt”, aldus Frederieke Schouten.

NVWA onvoldoende capaciteit

Tjeerd de Groot (D66) vindt het niet nodig om dit wettelijk te regelen, omdat dit de verantwoordelijkheid bij de overheid legt en omdat de NVWA dan ook moet handhaven, terwijl de NVWA hiervoor onvoldoende capaciteit heeft.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber ziet liever dat er helemaal geen drachtige dieren meer worden geslacht. Schouten wil dat niet wettelijk verankeren omdat er ook redenen kunnen zijn om drachtige dieren wel te slachten, bijvoorbeeld bij een noodslachting.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zorg dus dat je vee drachtig is als er een veeziekte uitbreekt.

 • rverheij

  Laat die carola weer haar oren hangen naar diegenen die er geen verstand v hebben,
  tomme toch!!!! Carola!!!!
  Wat doen we met drachtig vee dat misschien iets oploopt waardoor die eigenlijk beter naar slacht kan, antibiotica gebruiken wil je in zo'n geval ook liever niet, snel naar de slacht is dan de optie die nu dus niet meer mag. Boer in zo'n geval in overtreding .

 • Die para koe uit de mpr die drachtig is moet even wat langer blijven. De overheid mag zelf dan bij een ontruiming niet met deze dieren rijden ?

 • P. Sturris

  En die drachtige EDELHERTEN dan, die afgeschoten worden?


 • Zuperboer

  Dit is toch een non-issue mag ik aannemen. Boer nu 30 jaar en heb hier nog nooit een drachtig dier hoeven en willen afvoeren. Heeft ook met je eigen normen en waarden te maken. Carola en haar team hebben weer mooi wat media aandacht op die verfoeide boerensector kunnen vestigen. #hetze tegen de landbouw

 • Gerd

  Dat is al het geval in Duitsland. Hoogwaardig worden vervolgens geëuthanaseerd en de ontveller

 • Mtswie

  Hoop toch wel dat koeien die een mankement hebben opgelopen alsnog geslacht mogen worden.
  @ Christen-unie kamerlid mevr. Faber: U zou zich beter druk kunnen maken over de algemeen geaccepteerde kindermoord dat abortus wordt genoemd. Veehouders worden als barbaren gezien als ze een drachtig dier ter slacht aanbieden terwijl er kinderen worden vermoord omdat ze niet gewenst zijn.
  Het dier dus boven de mens?

 • koeien15

  IK BEN AL 50 JAAR VEEHOUDER [MELK] NOG NOOIT EEN DRACHTIGE KOE AFGEVOERD !

 • Alco

  Gerd- Wat is het verschil voor een kalf tussen euthanaseren en slachten.
  Mtswie- Goede opmerking!
  koeien. --Voor de rust werden hier door de handelaar weleens koeien drachtig gemaakt en dan op zes maanden ter slacht aangeboden.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nooit als problematisch gezien heb

 • Sivert&Anita

  Ik ken toevallig een geval van een boer (hij fokt exportvaarzen op) die in oktober een herbeschikking kreeg van zijn fosfaatrechten die veel lager uitviel dan in eerste instantie. Die moest toen uit nood 20 hoogdrachtige vaarzen laten slachten om binnen zijn rechten te blijven. Laten ze eerst maar eens zorgen dat ze bij RVO de boel op orde hebben.

 • de beul

  had ze voor de fosfaatrechten moeten bedenken. Veel drachtige pinken zijn onnodig geslacht. Omdat het fosfaat systeem met niks rekening houdt.
  Mooi dat er zoveel mensen verstand van boeren hebben.
  Hoef je als boer niet meer na te denken.
  Het word voor je geregeld,door mensen die koeien leuk vinden. Fijn weekend.

 • Jan-Zonderland

  Oh oh mevr. Schouten, u trapt er ook steeds weer in. Nu weer een actiegroepje, Dier & Recht, die wat handtekeningen verzamelt en ja hoor, U laat uw oren weer hangen, gaat geheel mee in de gedachtegang van het actiegroepje en in plaats van de zijde van de mensen die u pleegt te vertegenwoordigen, de boeren, gaat u maar weer een wetje instellen. Ik had een reactie van u willen horen in de trend van: er is geen koeienboer in Nederland die zonder speciale reden een drachtige koe naar het slachthuis stuurt. Dat is mijn conclusie nadat ik me eerst grondig verdiept heb in deze materie en daar zult u het mee moeten doen.

 • ENDE902

  Voor zover ik het kan overzien, zijn de laatste jaren de meeste drachtig geslachte koeien als gevolg van opgelegde overheidsmaatregelen geslacht. Het zou de minister en aktiegroepen sieren ook eens de overwegingen van de veehouders proberen eigen te maken.

 • klaasvanweperen@xs4all.nl

  Dit gebeurde toch niet meer geachte mevr Schouten maar vanuit de paniek die u veroorzaakt in de sector met allerhande domme eenzijdige besluiten , is dit ook een gevolg .Wij zoeken een minister van landbouw ,een sector vertegen woordiger/ster. Wij worden moedeloos van u.

 • Dirk
  Was het niet de twee kamer dat instemde met het fosfaatreductieplan van het kabinet?? Met als gevolg een slachting van 160.000 hoofdzakelijk drachtige dieren?
  Is deze hypoctitie de nieuwe norm ?ons voorgedaan door ons eigen kabinet?
  Ach beste veehouders ,dan leven we in een " avondland" dat langzaam ten onder gaat, en haar normen en waarden verlogend ,om te verworden tot een onderontwikkeld land waar corruptie regeert, en een minderheid haar aanhang aan haar bind,door middel van het uitdelen van spiegeltjes en kraaltjes .

 • Bennie Stevelink

  Waarom werden in 2017 zogenaamd drachtige vaarzen en koeien geslacht? Er werden toch wekelijks vrachtladingen Duitse vaarzen ingevoerd? En dan ook ook nog tegen een prijs die twee keer zo hoog was als van gelijkwaardige Nederlandse vaarzen?

 • Bolder01

  Als er een koe die toch op de lijst staat die drachtig is weg moet door het fosfaat stelsel ging die bij mij naar RENDAC om geen risco te lopen ,,, die schade is niet zo groot , van de n.v.w.a. isniet te overzien

 • a van Gerwen

  Hoeveel drachtige nederlandse vaarzen zijn er volgens Bennie dan geslacht? Graag onderbouwing met cijfers.

 • agratax.1

  Dier en Recht hoe krijgt de mens het verzonnen? Zouden deze mensen behoren tot de groep Beleidsmakers met weg gesaneerde baan en nu deze overbodige onzin in de markt zetten. Laat deze activisten een fatsoenlijke baan accepteren en niet langer hun imago oppoetsen ten koste van hardwerkende mensen. Zo lang ik bij boeren over de vloer kom heb ik nog nooit gehoord dat zij hoog drachtige dieren naar het slachthuis sturen anders dan na een ongeval of ziekte. Weidelijke Jagers zijn al geen haar beter, zij jagen niet als hun "prooi" in de dracht is. Voor de zo geliefde wolf ligt dat anders, die kijkt naar drachtig of gust, hij slacht zijn prooi.

 • Het is altijd nog de boer zelf die de keuze maakt welk dier hij naar de slacht doet. Mits gezond.
  Daar is nu in geen overheidsregel iets over opgenomen. Op een melkveebedrijf zijn zat dieren niet drachtig om af te voeren om zodoende 'tijdig' aan regelgeving te voldoen.
  Bovendien zijn er ook altijd nog andere afvoerwegen dan slacht. Ook in 2017 waren die mogelijkheden er. Wellicht toen financieel niet altijd de 'beste'. Maar is dat nu werkelijk de enige reden waarom wij dieren houden?

 • jfvanbruchem1

  w.aar is je naam 10.26 we houden ze niet om naar rendac te brengen.ik denk dat je er geen verstand van heb

 • Bennie Stevelink

  @van Gerwen, begrijpend lezen!
  Ik zeg niet dat drachtige vaarzen geslacht zijn, dat zeggen anderen. Ik zet daar juist vraagtekens bij.

 • hoevedako

  Ach ja,

  1 wetje meer maakt toch niet uit.

  Er zijn door de kabinetten van rutte met de slogan minder regelgeving maar liefst 10% wetten en regeltjes erbij gekomen.

 • a van Gerwen

  @bennie, dan had ik je verkeerd begrepen, maar je reacties kunnen nogal eens eigenzinnig zijn, waar overigens niets mis mee is.

 • henk l

  4e week in januari en al 5 wetjes of regeltjes erbij . nog maar 48 weken te gaan tot 2020 Nederland is inmiddels flink OVERREGELD

 • koestal

  De overheid heeft met de fosfaatwet en eerder met de invoering van de superheffing duizenden drachtige dieren de dood in gejaagd. In de slachthuizen kwam je de kalfjes al tegen van koeien die geslacht werden.

 • koestal

  Eindelijk !

 • b.h.tiessink1

 • jan1953

  Dat was toch al

 • boer-bram

  Ieder fatsoenlijk mens doet dat toch al ?

 • xw

  precies boer-bram, dat hoort gewoon bij goed zedelijk gedrag.

 • kleine boer

  Is toch ook denk 99,9%vd gevallen geen bewuste aktie. Zo een wet heeft niemand moeite mee. Ben wel benieuwd of er op de Oostvaardersplassen geen enkele dragend word gedood ...

 • Peerke1

  Bij ons loopt een stier bij de koeien. Een stier die wel en niet kan schrijven in elk geval geen datum onthouden.

 • Alco

  Een vergis is altijd mogelijk.
  Vorige week had ik een koe waarvan ik dacht dat ie drachtig zou zijn.
  Maar leek toch duidelijk tochtig.
  Omdat het een goede koe was ben ik toch weer gaan insemineren.
  Wat voelde ik!! Toch een kalf van zeven maanden!!
  Wat had ik gedaan als het een slechte koe was?

 • hollandagri

  Er is nu al regelmatig verschil van mening over de duur van de zwangerschap tussen de dap en bij de controle in een slachthuis terwijl er maar weinig info wordt verstrekt over het de vrucht waarmee een verweer gevoerd kan worden zoals foto, haarmonster oid tbv dan van moederkoe en vrucht. Juist is naar mate de dracht vordert het steeds lastiger om de juiste duur van de zwangerschap vast te stellen. dit is met namen bij natuurlijke dekking zonder KI aan de orde.

 • 0064376

  Meer gezonde dieren naar rendac.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.