Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Royal A-ware en Glanbia in strategische samenwerking

Kaasmaker Royal A-ware en zuivelbedrijf Glanbia gaan in het Ierse Belview samen een kaasfabriek bouwen met een capaciteit van 450 miljoen kilo melk. Dit hebben beide ondernemingen bekendgemaakt.

Voor dit doel wordt een joint venture opgericht, zoals Glanbia er meer heeft. De fabriek wordt volgens plan in 2022 opgestart en zal halfharde kaas gaan maken, soorten die niet in Nederland worden gemaakt. De fabriek biedt plek aan 80 arbeidsplaatsen. Daarnaast worden ongeveer 100 tijdelijke banen gecreëerd in verband met de bouw van de fabriek. Hiermee is een investering gemoeid van € 140 miljoen.

Uitbreiding van kaas-portfolio

De melk komt exclusief van Glanbia, de grootste zuivelcoöperatie van Ierland met 16.230 leden heeft en een melkaanvoer van – in 2017 – zo’n 2 miljard kilo melk. Glanbia zorgt voor de melk en een deel van de investeringen, A-ware investeert ook in de fabriek en zorgt voor de vermarkting van de kaas wereldwijd.

CEO Jan Anker van Royal A-ware en Jim Bergin, CEO van Glanbia Ireland (r) - Foto: Dylan Vaughan
CEO Jan Anker van Royal A-ware en Jim Bergin, CEO van Glanbia Ireland (r) - Foto: Dylan Vaughan

Royal A-ware ziet de stap als een nieuwe langetermijnsamenwerking en een verdere uitbreiding van de kaasportfolio. Eerder sloot het een soortgelijke overeenkomst af met het Zwitserse Aaremilch. In 2016 nam het een Italiaanse kaasmaker over. Deze stappen werden gezet naast de bouw en uitbreiding van de kaasmakerij in Heerenveen.

Nederland blijft ondertussen het enige land waar A-ware melk direct van veehouders ontvangt.

Groeiende vraag naar kaas

Op de vraag waarom A-ware steeds blijft uitbreiden in kaas, antwoordt CEO Jan Anker: “Wij kiezen voor specialisatie. Daarbij zien wij dat de vraag naar kaas nog altijd groeit. Kaas heeft ook nog het voordeel dat het een prima houdbaar product is, dat daarom vrij gemakkelijk de wereld over kan worden getransporteerd.”

Hij begrijpt ook de vraag waarom A-ware nu gaat investeren in Ierland en niet verder in Nederland. “Het antwoord op die vraag is dat wij in Nederland net met 20% hebben uitgebreid en dat we nog bezig zijn met een mozzarellafabriek. Daarbij zijn de Ieren net als wij op zoek naar nieuwe markten, en bij hen groeit de melkproductie nog stevig door. Zij waren ook op zoek naar partners om die markten te benaderen. Dat A-ware ondertussen behoorlijk blijft investeren, ontkent Anker niet. “Daarbij moet wel worden aangetekend dat de nieuwe fabriek pas vanaf 2022 gaat produceren en dat het bedrijf gefaseerd in gebruik wordt genomen.”

Laatste reacties

 • Gerd

  Jan Anker kijkt toe - de Brexit blokkeert de Ierse toegang tot het VK en dus verkoopt hij de kaas aan het hoofdkantoor van de EU

 • koestal

  interressante ontwikkeling ,handel is handel.

 • kleine boer

  Zal wel op komen te staan echte weide/gras melk..... ff een trap geven aan rfc daar komen ze wel aan de weide uren zonder gezeur....

 • mtseshuis

  Anker heeft allang bekeken dat het hier een aflopende zaak wordt en in het meer boervriendelijke Ierland nog voldoende te winnen is. Geen last van eigen concurrentie in NL en kunnen het de andere fabrieken hier flink het vuur aan de schenen leggen met de veel goedkopere productie in Ierland. Slimme zet.

Of registreer je om te kunnen reageren.