Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Minister Blok: geen fokverbod als gevolg van brexit

Minister Stef Blok vindt een fokverbod in verband met de brexit ‘vergezocht’.

Minister van Buitenlandse zaken Stef Blok, die de zieke landbouwminister Carola Schouten woensdag verving in de Tweede Kamer, reageert daarmee op een voorstel van de Partij voor de Dieren. Lammert van Raan van die partij opperde een fokverbod in te stellen voor alle bedrijven die nu dieren exporteren naar het Verenigd Koninkrijk.

Inkrimping veestapel

Volgens minister Blok gaat een fokverbod veel breder dan een brexit. “Ik ben geen minister van landbouw, maar ik weet wel dat een fokverbod lastig is voor bijvoorbeeld productie van vlees en melk. Je kunt geen melk produceren als er geen kalveren geboren worden.” Van Raan grijpt de brexit ook aan om te pleiten voor een inkrimping van de veestapel.

Zorgen over voorbereiding op brexit

De Tweede Kamer heeft zorg over de mate waarin met name de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn voorbereid op een harde brexit. Zowel minister Blok als staatssecretaris Menno Snel probeerden de Kamer ervan te overtuigen dat alles wordt gedaan om problemen te voorkomen.

Geen inspectiepunt levende dieren

Blok zei dat er nog geen inspectiepunt is voor de invoer van levende dieren per schip. Volgens hem liggen het initiatief en de verantwoordelijkheid daarvoor bij het bedrijfsleven, ook al zal de overheid daarbij wel faciliterend willen optreden. De Tweede Kamer debatteert donderdag ook over de brexit met het kabinet.

Laatste reacties

 • Alco

  Het wordt hoog tijd dat Kamerleden veel meer gaan verdienen. Misschien trekt dat mensen met kennis aan. Nu zijn het vooral mensen met Jan Salie gedachten.

 • diekmann

  Fokverbod voor Pvdd lijkt me beter.

 • hamminga

  Als een boer een beetje ziek is werkt ie gewoon door. Hoe kan het dan dat een minister, die ook nog eens meent dat ze heel belangrijk is, zo maar weg kan blijven. Het strijkt een hoop geld op, kraamt ook n bult onzin uit, maar aanwezig zijn, ho maar....

 • h.tessemaker

  Wat een stelletje stommerikken, die lui van de PVDD. Elk kwartje wat zij verdienen met het bedenken van onzin is weggegooid geld, hard werkende ondernemers met veel meer verstand dan dit zooitje worden om stomme redenen gepest. Mens onwaardig, laat dat volk gaan werken en dan met de handen en niet met hun gebrekkige verstand.

 • Waarschijnlijk vegetarier, zie hier het resultaat.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • sjoerd01

  ze zijn dan toch helemaal bezopen om er al over te beginnen, breng ze eens een keer boerenverstand bij

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.