Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Flinke variatie in uitstoot CO2 per kilo melk

De uitstoot van CO2-equivalenten per kilo melk loopt uiteen van 0,9 tot 2,4. Dat blijkt uit cijfers van Flynth. Onlangs publiceerde project Koeien en Kansen een variatie van 0,9 tot 1,5, maar daar gaat het om een zeer beperkt aantal bedrijven.

Uit de database van Flynth blijkt dat de gemiddelde uitstoot 1,2 CO2-equivanten per kilo melk is. Wereldwijd ligt die uitstoot 2 maal zo hoog. Dus wat betreft milieubelasting doet de Nederlandse melkkoe het heel goed.

Nadere beschouwing van de cijfers leert dat naarmate de melkproductie per koe toeneemt, de CO2-uitstoot per kilo melk afneemt. Bij een lagere meetmelkproductie per koe is sprake van een vrij grote spreiding. Naarmate de melkproductie per koe toeneemt, neemt de spreiding in CO2-uitstoot per kilo melk af. Zo is de variatie tussen bedrijven met een meetmelkproductie van 11.000 kilo per koe van 1,1 tot 1,4 CO2-equivalenten, terwijl bij bedrijven met een meetmelkproductie van 7.000 kilo melk per koe de uitstoot varieert tussen 1,2 en 2,4.

Voerefficiëntie van invloed op CO2-uitstoot

Ook laten intensievere bedrijven gemiddeld een lagere uitstoot per kilo melk zien. Daar zit overigens wel een maximum aan. Vanaf 10.000 kilo melk per hectare naar 25.000 kilo melk per hectare daalt de CO2-uitstoot gestaag van gemiddeld 1,5 naar 1,2 CO2-equivalenten. Boven 25.000 kilo melk per hectare neemt de uitstoot per kilo melk niet verder af, maar blijft min of meer gelijk aan het niveau dat op 25.000 kilo melk per hectare wordt gerealiseerd.

Een geringere uitstoot wordt ook gehaald door bedrijven die een relatief grote voerefficiëntie realiseren. Sturen op voerefficiëntie levert dus naast een voordelig voersaldo ook milieuwinst op.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Aan wie moet je die uitstoot aanrekenen? Aan de boer of aan degene die die melk opdrinkt. Bij de laatste denk ik. Dus iemand die één liter melk per dag opdrinkt stoot ruim één kg CO2-equivalenten extra uit.

 • veelust

  Milieuwinst, goh wat een kolder. Als men denkt dat je op deze manier de CO2 gehalte in de lucht moet gaan reduceren dan is de hele CO2 discussie niks waard.
  We hebben het hier over de korte kringloop en die zal niets bijdragen aan het gehalte CO2 in de lucht, wil je dit wel meenemen moet je op zijn minst de opname van de gewassen en bodem daarin meeberekenen. Als je het echt over CO2 in de lucht wil hebben blijf dan maar eens bezig met de fossiele brandstoffen( de lange kringloop), dus alles waar een tankdop opzit en aangezien op een koe geen tanktop zit stop dan al die berekeningen daarover maar want dit draagt nergens toe bij

 • FOUDMAN

  @farmerbn, als je dat communiceert is de conclusie dat minder melk drinken leidt tot een lagere CO2 emissie. Hoe minder hoe beter. Lekker handige redenering als je core business is om melk te verkopen.....

 • frl

  20000 liter HA × 1kg co2 = 20000 kg uitstoot per HA.
  10000 liter HA × 1.2 kg co2 = 12000 kg uitstoot per HA wel eerlijk blijven.
  Stikstofbodembalans, ammoniak uitstoot ect. Gaat toch ook allemaal per HA, en niet per liter melk.

 • steenderen

  Even ter herinnering Nederland is maar een stipje op de wereld kaart dus wij kunnen hier de wereld toch niet mee redden

 • .....

  Ja ja biologisch dus helemaal niet zo logisch

 • ricooo12

  ach nederland wil voorop lopen, kunnen ze later de opgedane kennis weer verkopen aan het biutenland.

 • schooteind1

  Hieruit blijkt maar weer eens; biologische melkveehouderij slecht voor het milieu.
  Het zou eigenlijk verboden moeten worden.

 • Alco

  Precies @ veelust.
  Nee @schooteind. Op biologisch is ook niets op aan te merken.
  Voer en uitstoot houden elkaar altijd in evenwicht.

 • stuij45

  Hoeveel co2 neemt een ha grasland eigenlijk op per jaar ?

 • Het blijft vreemd dat CO2 uitstoot door gras vertering vergeleken wordt met CO2 uitstoot door olie.

 • henk.de.haan

  Conclusie: Je moet de fosfaatrechten niet kloppelen aan de geproduceerde hoeveelheid melk of kaas, maar aan bijvoorbeeld hoeveelheid koe of koe-eenheden per hectare land?

 • K.W. de Jong

  In dit onderzoek is de vastlegging van CO2 in de bodem niet meegerekend, erg jammer!

  CO2 vastlegging in de bodem van grasland is de enigste langdurige manier van C (koolstof) vastlegging in de landbouw!

  Als je deze C vaslegging in de bodem van grasland wel meerekend, dan krijgt het extensieve bedrijf veel betere resultaten.

  Waar men in dit onderzoek vooral naar kijkt, is naar de methaan uitstoot, en als je een koe maar als een varken gaat voeren, dan daalt de methaan uitstoot per liter melk, dus ook de C uitstoot!

  En frl (14.08) heeft wel een punt!!

 • koestal

  De overheid wil weer flink geld vangen bij de boeren ,De luchtvaart moet gespaard worden. Lekker goedkoop met het vliegtuig op vakantie ,dat is de opzet voor de burgers.

 • Gradje 1966

  Brandstof een co2 taks op zetten vliegverkeer co2 neutraal laten vliegen anders niet in de lucht Vakantie s van de burger op de fiets dat kan dan in de korte kringloop kortom iedereen vind er wat van zolang het de burger maar niet raakt
  vinden ze alles goed hoe de landbouw de burger zijn probleem op lost zou hun een worst wezen als ze maar 3 keer per jaar op vakantie kunnen en een grote auto kunnen rijden voor ieder klein stukje en zeker geen moeite hoeven te doen
  voor een beter leefklimaat . Dat lossen die paar stomme boeren maar op

 • hollandagri

  bij lagere melkproductie per koe wordt er met dubbel doel meer vlees geproduceerd tegen lagere co belasting dan eendoel rundvlees, dat zit hier in niet. zie klimaat onderzoek wur dubbel doel

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.