Rundveehouderij

Nieuws 35 reacties

CDA en VVD willen actualisatie mestnormen

CDA en VVD vinden dat het mestbeleid op de meest actuele cijfers moet worden gebaseerd.

Dat stellen ze in Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving dat voor het fosfaatrechtenstelsel niet de meest actuele forfaitairen excretienormen worden gebruikt.

CDA‘er Jaco Geurts en VVD‘er Helma Lodders willen van landbouwminister Carola Schouten weten waarom het mestbeleid gebaseerd is op oude cijfers. “Vindt u het rechtvaardig dat er beleid gevoerd wordt op basis van verouderde cijfers en doet dat recht aan een ‘betrouwbare overheid?”, willen de Kamerleden weten.

Vergelijking tussen Nederlandse en Belgische mestnormen

Ze roepen de minister op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar de Nederlandse mestnormen in vergelijking tot de Belgische mestnormen. Lodders en Geurts vinden dat dit onderzoek moet gebeuren door een partij die niet eerder betrokken is bij de mestnormen. Ook willen ze weten hoe vaak en van hoeveel organisaties, instanties en wetenschappers het ministerie te horen heeft gekregen dat de cijfers waarop het mestbeleid is gebaseerd niet kloppen.
CDA en VVD vinden dat de minister in het vervolg – en in ieder geval voor de komende wijzigingen van het mestbeleid – nieuwe gegevens moet gebruiken.

Groter risico

In het fosfaatrechtenstelsel zijn niet de meest actuele forfaitaire normen gebruikt, omdat deze lager zijn dan de voorgaande normen. Het ministerie geeft aan de excretieforfaits niet te willen actualiseren, omdat dit groei van de veestapel tot gevolg kan hebben. Dit zo het risico vergroten dat het fosfaatplafond opnieuw wordt overschreden.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Dan moet toch het plafon omhoog ,sukkels EN HET PLAFON VOOR DE MENS naar beneden. 😅

 • farmerbn

  Ik zou een Belg vragen.

 • Bolder01

  Als minister?

 • kleine boer

  Niks ad hand zeiden er hier een heleboel dus dat zal dan wel....

 • vwv

  Ben de gek waarom zou de Boer helpen....en t gaat ze zoals zelf al aan geven niet om de kg fosfaat of het zogenaamde plafond. Nee er is maar 1 doel de veestapel moet en zal krimpen ..... en maar net als of doen of je met ons bent begaan! Begint al een beetje op die misluklijke van dam te lijken

 • hkooistra

  Ben ik nu dom, of het ministerie? Dat er volgens Belgische normen meer koeien kunnen komen is duidelijk. Maar dat het fosfaatplafond daarmee sneller wordt overschreden is klinkklare nonsens. We hebben het hier over een simpel keersommetje.

 • egbert

  Een niet nader te noemen bedrijf heeft ons dat even haarfijn uitgelegd voerd alles aan en mest gaat allemaal gewogen en gemonsterd naar ander bedrijf.
  Hij kon haarfijn vertellen wat de p en nproductie was en dat is aanzienlijk minder dan de overheid steld . Dit ook over een langere periode. Voor de goede orde het bedrijf in zijn geheel is grondgebonden.

 • Maas1

  @Kooistra zo is het, en hou mestverwerking ook buiten het fosfaatplafond.

 • Marco22

  Wat van domvolk werkt daar op daar op die min. van LNV? Als 3 koeien nu samen 120kg poepen. En als volgens nieuwe norm 4 koeien 120kg poepen dan verandert het totaal toch niet. Zeg dan eerlijk recht int gezicht dat boeren op moeten donderen.

 • Probe

  Lodders en Geurts zitten in kabinet maar laten zich toch weer met kluitje in het riet sturen. Lijkt heel wat maar ze weten dat ze het alleen voor de bühne zo kunnen brengen. Minister verschuilt zich achter Brussel en het is weer stil. Tot de verkiezingen.

 • koestal

  Carola Schouten heeft geen boeren verstand , ze laat zich er op voorstaan ,dat ze van de boerderij komt,daar heeft ze nauwelijks gewoond

 • Maas1

  De minister verschuild zich niet achter Brussel
  (voor de bühne wel) voor dat het beleid wordt uitgestippeld heeft gewoon vooroverleg plaats,om te kijken hoe er genaaid kan worden.Bedenk wel Brussel zijn wij zelf!

 • missis

  Wat een klojo's. Onbegrijpelijk................. Zou dit rechterlijk aan te vechten zijn??????
  Bewijs is bewijs. Er zijn al zoveel aanames op aannames maal aannames .........

 • Gat

  Lodders en geurts doen die nu net alsof ze iets nieuws gehoord hebben? Dit is toch al jaren zo.
  Is dit meer om boeren stemmen te winnen voor provinciale staten verkiezingen. Lijkt er wel op. Heel het jaar hoor je er weinig of niks van.

 • mtseshuis

  Lang leve verkiezingstijd! Maakt niet uit wat het is, maar ineens gaat iedereen weer dingen roepen die populair zijn bij de kiezers...

 • EMERGO!

  laat ik nou koeien mogen voeren in NL en Belgie. geloof mij, de Nederlandse koe krijgt veel beter ruwvoer en heeft een hogere fosfaat en stikstof efficiëntie! Wat Oene Oenema stelt is grote kolder! de Belgische koe krijgt voornamelijk eerste snee italiaans raaigras, wat vervolgens gescheurd wordt en daar komt dan mais op.
  Verder zitten er nog voederbieten en/of perspulp in het rantsoen en soms bierbostel. Niets nieuws met Nederland.
  Daarnaast gaat er dezelfde typen brok in. Op een aantal bedrijven wordt een weidetype engels raai mee gemaaid, maar dit is slechts beperkt!
  Kortom, het verhaal van Oenema raakt kant nog wal en is enkel opgezet om zijn eigen straatje schoon te vegen! wat is het toch moeilijk om toe te geven dat we FOUTEN hebben gemaakt! dat zou wel eens mijn baan kunnen kosten en mijn reputatie. Dat een hele sector naar de bliksem gaat door die onzin, vergeten we snel!

 • Wittede

  Wat een land......

 • Attie

  Extra koeien? ben je mal, gaan ze toch gewoon een stikstof probleem maken..!!
  En wat denk je van 'ons aller trots' die wil helemaal geen extra melk!

 • Peerke1

  Waarom toch altijd maar roeren in die stront.

 • Kelholt

  @EMERGO! Jij bent een praktijk man en denkt het beter te weten dan de WUR, het PBL of een ander door de overheid betaald instituut? Maar zo werkt het natuurlijk niet in Den Haag. Wie betaald, bepaald!

 • kleine boer

  peerke1 dan gaat het stinken...klopt dus aardig deze keer...

 • Maas1

  Als de systemen ons en Den Haag ons alle tegenwerken.Dan moeten wij veranderen om het systeem te veranderen.Dat vele daardoor in hun status ( selfmade) worden aangetast of verliezen dat zij dan zo.
  We moeten vooruit hoe je het ook went of keert,als systemen uit een tijd verloren gaan moeten ze worden aangepast zodat ze voor ons werken en niet tegen ons!

 • Henk.visscher

  Prima als ze dat willen doen, maar het moet wel voor de verkiezingen dan zijn afgerond, want ik ken de VVD en het CDA ondertussen donders goed, allelei dingen roepen maar als het op beleid aan komt stemmen ze tegen ons boeren

 • Bolder01

  Mtseshuis ,,zozie ik het ook nu hoor je ze weer proberen stemmen te winnen , wat een slap janessen GEEN KABINET, dat brengt rust in de tent voor de boer en komen geen nieuwe regels bij dat mag voor een boer heel lang duren💪😀

 • Henk.visscher

  Mariska, jij kunt die rekensom toch ook wel maken, ik wil graag een artikel hoehet er allemaal uit zou zien als wij van de echte nieuwe norm uitgaan

 • Theoretisch overschrijden de boeren het landelijk fosfaat-quotum, de praktijk is dat ze er met de nieuwe norm onder blijven. De minister heeft dus aan de Europese regelgeving voldaan. Die troef-kaart gaat de Overheid niet uit handen geven, boeren willen altijd de grens opzoeken en er net overheen.

 • Henk.visscher

  Onzin 10.05 want dan heb je een economisch delict en een hoge boete

 • Bennie Stevelink

  Een “actualisering” van de fosfaatnormen zal niets veranderen aan het aantal koeien wat je kunt houden. Het aantal koeien wat je had op 2-7-2015 wordt vermenigvuldigd met de nieuwe norm. Dit leidt tot een nieuw, lager fosfaatquotum. Met de nieuwe norm per koe kom je weer op hetzelfde aantal koeien uit.
  Wat verandert is dat wij op 2-7-2015 collectief niet meer boven het fosfaatplafond zitten.

  Dit kan consequenties hebben voor de generieke korting van 8,3%. Die is immers opgelegd om weer onder het plafond te komen. Als we met de nieuwe normen al onder het plafond zitten komt het argument voor deze korting te vervallen.

  Als de generieke korting vervalt zitten we dan ook nog zover onder het plafond dat er substantieel ruimte is voor de knelgevallen? Want dat is toch waar het op de achtergrond om gaat? Ruimte vinden voor knelgevallen?
  Als er dan weer opnieuw onvoldoende ruimte is voor de knelgevallen waar halen we die ruimte dan wel vandaan?

 • farmerbn

  Nee, bennie. Bij het vaststellen van het fosfaatplafond moet je rekenen met de fosfaatuitstoot van die koe op dat moment. In 2015 moet je rekenen met de fosfaatuitstoot van een koe uit 2015 enz. Het voordeel van de lagere fosfaatuitstoot moet naar de boer dus als koeien minder fosfaat uitscheiden mogen de boeren meer koeien houden.

 • Bennie Stevelink

  Farmerbn, in het bovenstaande geval is fosfaat een equivalente eenheid voor de omvang van de veestapel. Het gaat dus om het beheersen van de omvang van de veestapel. Als het om het mineraal fosfaat zou gaan, ongeacht de omvang van de veestapel, had men ook berekening van fosfaatproductie via BEX kunnen toestaan. Complicerende factor hierbij is dat je dan ook de fosfaatproductie op 2-7-2015 bij iedere boer zou moeten bereken op basis van BEX.
  Men heeft echter de fosfaatproductie op 2-7-2015 berekend op basis van forfairtaire normen waardoor men een veel hoger fosfaatquotum heeft gekregen dan werkelijk op basis van BEX berekening geproduceerd is.

 • Henk.visscher

  Volgens mij klopt jou rederenering niet Bennie het gaat om de fosfaatproduktie, daarom mag je als je meer melkt ook minder koeien houden, als je de norm dus aanpast dan mag je weldegelijk meer koeien houden

 • Het lijkt er een beetje op dat
  Bennie een dubbele agenda heeft. Ik kan geen een type melkveehouder bedenken dat niet toejuicht dat er een klein gedeelte van je bex- voordeel alvast mee mag doen in de fosfaatproductie berekeningen.

 • EMERGO!

  @kelholt:
  Ik hoop praktisch te zijn. Helaas vrees ik dat ik me wel bij uw mening kan aansluiten.
  Echter hoop ik op eerlijkheid en openheid van deze mensen. Ik zou mezelf niet recht in de ogen kunnen kijken!

 • vwv

  Ben de gek waarom zou de Boer helpen....en t gaat ze zoals zelf al aan geven niet om de kg fosfaat of het zogenaamde plafond. Nee er is maar 1 doel de veestapel moet en zal krimpen ..... en maar net als of doen of je met ons bent begaan! Begint al een beetje op die misluklijke van dam te lijken

 • Henk.visscher

  CDA en VVD hoe ver zijn jullie, want als het voor de verziezingen niet geregeld is stem ik op een andere partij

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.