Rundveehouderij

Nieuws 70 reacties

RVO.nl opent ‘jacht’ op fosfaatrechten vleesveehouders

Vleesveehouders en stoppers die fosfaatrechten hebben toegekend gekregen, lijken steeds meer in de problemen te komen.

Door een niet-sluitende definitie van wat melkvee is, hebben vleesveehouders ook fosfaatrechten toegekend gekregen. Volgens advocaat Peter Goumans van Hekkelman Advocaten en Notarissen in Nijmegen probeert RVO.nl in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) op alle mogelijke manieren fosfaatrechten uit de markt te halen.

Brief van landbouwminister Schouten

Na 3 maanden onduidelijkheid gaf landbouwminister Schouten in een brief van 29 maart aan dat via een beleidsregel duidelijkheid wordt verschaft of voor jongvee rechten nodig zijn. Bovendien is in die brief een vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders aangekondigd. Goumans: “Die brief kan volgens LNV gezien worden als een waarschuwing dat vleesveehouders te maken zullen krijgen met intrekking van de toegekende fosfaatrechten.”

Na 3 maanden onduidelijkheid gaf landbouwminister Schouten in een brief van 29 maart aan dat via een beleidsregel duidelijkheid wordt verschaft of voor jongvee rechten nodig zijn. - Foto: ANP
Na 3 maanden onduidelijkheid gaf landbouwminister Schouten in een brief van 29 maart aan dat via een beleidsregel duidelijkheid wordt verschaft of voor jongvee rechten nodig zijn. - Foto: ANP

Problemen bij verkoop fosfaatrechten

Volgens de advocaat komen nu veel vleesveehouders in de problemen als ze hun fosfaatrechten in de tussentijd verkocht hebben in de veronderstelling ze zelf toch niet nodig te hebben. “Daarbij houdt RVO.nl zich zelf niet eens aan die datum van 29 maart. Ik voer nu een procedure voor een vleesveehouder die voor die datum zijn fosfaatrechten al verkocht heeft en nu te maken krijgt met het terugeisen van die rechten door RVO.nl.”

De situatie is des te lastiger omdat de kopende partij de vleesveehouder houdt aan de levering van de fosfaatrechten, aldus Goumans.

Ook fosfaatrechten bij stoppers terughalen

Volgens de advocaat hangt ook stoppers die meegedaan hebben aan de stoppersregeling voor melkveehouders een dergelijk doemscenario boven het hoofd. RVO.nl is ook van plan bij stoppers de toegekende fosfaatrechten terug te halen.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Als het voornemen van RvO stand houdt bij de rechter, dan kun je niet langer met droge ogen beweren dat we in een rechtstaat leven

 • kiepel

  LNV is me erg tegengevallen. Veel te laat ingegrepen, en ook verkeerd ingegrepen.
  Het kopieren van de varkensrechteninvoer slaat nergens op.
  Iedereen had de mond vol van grondgebondenheid.
  Nu als de wiedeweerga nieuw beleid maken, die ons mestprobleem oplost.
  Anders zijn dadelijk alle boer opgelost.

 • Zuperboer

  mestprobleem bestaat niet kiepel, dat is een normeringsverhaal

 • Hoe kan LNV nou rechten terughalen bij de stoppers? Die mochten hun P rechten toch verkopen als ze meededen aan de stoppersregeling!!!

 • farmerbn

  Nederland vindt zich natuurlijk nog steeds het slimste jongetje van de klas. Nee, Nederland wordt door de hele EU uitgelachen. Ze maken er een gigantische puinhoop van en alle boeren straatarm. Alleen de advocaten lachen mee.

 • jeannettedekker1

  Normale mensen die bij RVO werken zullen zich toch de ogen uit de kop schamen. Of zouden er helemaal geen fatsoenlijke mensen meer werkzaam zijn,,!!

 • Bennie Stevelink

  Vleesveehouders kunnen kiezen of ze wel of niet aan het fosfaatrechtenstelsel willen meedoen.
  Een vleesveehouder die de toegekende rechten verkoopt geeft hiermee aan dat de rechten zijn eigendom zijn, waarmee hij dus aangeeft te kiezen voor het fosfaatrechtenstelsel.
  Nadat hij de rechten verkocht heeft en dus gekozen heeft vóór deelname aan het fosfaatrechtenstelsel wil hij er voor kiezen om níet aan de rechten mee te doen.
  Als hij er voor kiest om níet aan het fosfaatrechtenstelsel mee te doen komen de fosfaatrechten hem niet toe, zijn ze zijn eigendom niet, en kan hij ze ook niet verkopen. Hij moet ze gewoon inleveren.

 • jeannettedekker1

  Stoppers of vleesveehouders,,,,,even voor de duidelijkheid Bennie,,,,ligt de fout nu bij de overheid of bij de veehouders.

 • Bennie Stevelink

  @jeannettedekker, een vleesveehouder die er voor kiest niet deel te nemen aan de fosfaatrechten kan geen fosfaatrechten verkopen maar moet ze inleveren. Dat lijkt mij toch logisch.

 • koestal

  gekke situatie

 • info519

  mooi zo laat ze lekker daar druk mee zijn scheelt hoop andere controles die onnuttig zijn................wat een gedrocht dit stelsel

 • Alco

  Ze tarten net zolang de boeren tot er iemand echt door het lint gaat.

 • landboer

  Denk niet dat het zo simpel is Bennie, hoe verklaar je dan dat ze bij de koper weggehaald worden ,volgens jouw redenering mogen ze wanneer ze verkocht hebben, alleen zelf geen dieren meer houden. En die stoppers dan?
  Denk dat melkveehouder gelijk heeft!

 • Rub

  man man man, degene die toch aan de wieg staat van dit gehele fosfaatdrama moet zich toch wel de ogen uit de kop schamen nu. is er dan echt voor de invoering van, geen moment nagedacht? wat een soap zeg.

  en als ze dan toch bezig zijn, verstrek even duidelijkheid over de sancties van overschrijden van de fosfaat ruimte. niet dat we straks met zn allen het cellen tekort weer een groter probleem gaan maken.

 • jeannettedekker1

  Ze hadden vleesveehouders dan nooit rechten moeten toedelen Bennie., maar stoppers die rechten verkocht hebben en vleesveehouders die besloten hebben hun rechten te verkopen,dat kun je nu toch onmogelijk terugdraaien

 • Attie

  Precies Dekker, een kapitaal overmaken om je lege boxen (deels) op te vullen en dan terugdraaien?? Pas op Schouten, geen rare dingen...!!

 • kleine boer

  Ik hoop dat bennie rechten gekocht heeft van een vleesveehouder....

 • 8911077012

  als bennie stopt geeft hij zijn p rechten gratis terug aan schouten toch
  bennie dit is een vraag aan U ?????

 • puinhoop

  FC heeft boter op het hoofd. Eerst aan tafel zitten met Schouten. Zogenaamd om de derogatie te redden. Blijkt ineens dat vleesveehouders geen rechten krijgen. (wat is het verschil tussen een droge melkkoe en een vleeskoe). Melkvee en jongvee plus stieren jonger dan een jaar (maar een fokstier ouder dan een jaar dan weer niet) moeten rechten hebben. Zitten we ruim onder het fosfaatplafond, is er nog geen ruimte voor knelgevallen!!!!! NEE, TUURLIJK NIET WANT FC HEEFT DE MELK NIET NODIG, EN KAN ZE SCHIJNBAAR NIET EENS VERWERKEN. EN GAAT DUS BIJ CAROLA AAN TAFEL OM HAAR EEN STELSEL IN TE FLUISTEREN WAARDOOR ER NIET MEER WORDT GEMOLKEN!!!!!!!!!!!!! Hebben jullie het al door??????? Lees AUB de column van Jan Aantjes in de laatste Boerderij: DE SPIJKER OP ZIJN KOP!

 • egbert

  Het geloof in rechtspraak ben ik al volledig verloren. Fosfaatreductieplan uitspraak het was te voorzien . Nee we zouden p rechten krijgen dat was te voorzien maar om derogatie te redden mocht uitspraak niet anders zijn anders ontslag in dienst van overheid. Nu p rechten terugjatten had de overheid ze niet moeten uitgeven hebbben ze lang genoeg over kunnen nadenken. De volgende uitspraak van rechter zal wel zijn het was te voorzien dat je de rechten weer inleveren moet.
  Anders A4 tje voor rechter.
  Knelgevallen alleen voor starters de rest was niet af te bakenen rechtsongelijkheid?
  Als ze alle knelgevallen direct persoonlijk hadden gecontroleerd met een leger ambtenaren en hadden daar zorgvuldige kaders voor opgesteld waren er vele als sneeuw voor de zon verdwenen. Even simpel voorbeeld van kader bv voor 100 koeien p rechten 160 stalplaatsen en 50 % toekennen dus 30 toekennen rest moet je zelf opvangenwaren er al vele geholpen .p rechten uit de 10 % pot halen en niet de rest er mee opzadelen pas p rechten ui de pot verdelen als dit opgelost is dus kaders waren best te bedenken.
  Waarom starters wel helpen sommige hebben paar jaar terug de jackpot geinkaseerd en voor de rest geen kaders kunnen bedenken.
  De puinhoop wordt als maar groter.

 • Alco

  @ 89110077012.
  Pittige vraag.

 • koestal

  De volgende miskleun van Schouten.

 • Peerke1

  De aarde is niet rond maar hardstikke krom.

 • OoO

  Kom nu eens voor elkaar op. Gooi snelwegen dicht en zoek de media op. ACTIE!!!

 • OoO

  Beetje zeuren op internet daar komen we er niet mee.

 • farmerbn

  @bennie. Een vleesveehouder erkent het systeem, neemt fosfaatrechten aan en verkoopt die. Zijn vrouw gaat verder met het bedrijf en maar erkent het fosfaatsysteem niet en kan zonder fosfaatrechten weer verder. Wat is Nederland toch een mooi land.

 • Bennie Stevelink

  Het probleem zijn niet de vleesveehouders die stoppen maar de vleesveehouders die wel rechten verkopen maar niet stoppen.
  Ook hiervoor heeft de niet-gegroeide melkveehouder 8,3% moeten inleveren. Ze kunnen net zo goed een bankrekening openen waar niet-gegroeide melkveehouders geld kunnen storten om uit te delen aan vleesveehouders en anderen.

 • xw

  Bennie, dan loop je weer tegen een ander probleem aan, want melkveehouders hebben geen geld meer om uit te delen.

 • kleine boer

  bennie en wat doen ze hier verkeerd aan de mogelijkheid was er toch gewoon. Als jij de lotto wint geef je het lot nummer dan aan de buurman omdat die door omstandigheden in een andere lotto meespeelde?

 • G. Peltjes

  @kleine boer: Dat denkt een dief ook.

 • ghsmale

  Zo zie je maar weer, niks is zeker in dit land.
  Maar één ding blijft wel zeker, de boer blijft kop van jut

 • Alco

  @Bennie. @89110... had een andere vraag.
  Als jij stopt met je bedrijf ga je dan je rechten gratis inleveren.

 • Gat

  Door de bomen het bos niet meer zien. De overheid loopt voort vast in hun eigen regelgeving. Eerste klas sukkels

 • Bennie Stevelink

  @alco, de vraag van oornummer @89110077012 is misleidend. Het gaat hier niet om stoppende boeren maar om boeren die gewoon doorgaan.

  Het hele probleem is ontstaan doordat de grens tussen melkvee en vleesvee niet scherp is. Er is een grijs gebied wat zowel vleesvee als melkvee kan zijn.
  Daar komt bij dat het de EIGEN wens van vleesveehouders was om NIET onder de fosfaatrechten te vallen. Dat kon alleen als “vleesvee” heel beperkt gedefinieerd wordt zodat geen vermenging met melkvee kan ontstaan. Dat wilden andere vleesveehouders weer niet. Uiteindelijk is daar een oplossing uit voortgekomen waarbij iedere vleesveehouder een keuze kan maken: zonder fosfaatrechten maar met beperkte definitie van vleesvee of mét fosfaatrechten en geen beperking in het te houden soorten vee.

  En dan krijg je vervolgens boeren die van deze keuzemogelijkheid misbruik gaan maken.

 • melkveehouder .

  @alco. Voorspelbaar antwoord van Bennie. Als hij geen antwoord weet noemt hij de vraag gewoon misleidend. Doe geen moeite want dat heeft geen baat.

 • 8911077012

  BENNIE JE MOET IN DE POLITIEK GAAN
  DAAR DRAAIEN ZE OOK OM DE VRAAG HEEN ZONDER ANT WOORD TE GEVEN

 • Alco

  Een simpele vraag kan nog niet beantwoordt worden.

 • Bennie Stevelink

  In de “vraag” van oornummer @8911077012 zit de stelling besloten dat alle vleesveehouders die hun fosfaatrechten verkocht hebben stoppen met vee houden. Of dat ze vee hadden waar fosfaatrechten voor nodig zijn. Op deze stelling heb ik een antwoord gegeven.

 • a.t.herwijnen

  Alles onder de fosfaatrechten.

 • Alco

  Maar niet op de stelling dat een stoppende boer zijn pensioen ziet wegvloeien.
  En dit wordt in relatie gebracht met jouw eigen situatie.

 • Bennie Stevelink

  Hoezo pensioen wegvloeien? Er zijn nooit productierechten voor vleesvee geweest.

 • ria-harriekrabben1

  Er zijn voorwaarden gesteld om met de stoppersregeling mee te doen, dus ook een beschikking van toegekende fosfaatrechten.
  Anders had ik nooit meegedaan met de stoppersregeling, je kunt tijdens het spel de regels niet veranderen zelfs al ben je ook de overheid.

 • 8911077012

  bennie een kennis heeft vlees vee rechten verkocht had geen melkvee
  is door rvo gewoon over geschreven ?!

 • 8911077012

  sorry bennie niet goed gelezen het is natuurlijk het een of het ander
  verkopen en stoppen
  of niet verkocht en door gaan of stoppen
  maar verkochte rechten terug vorderen is meer iets wat tussen 1942 en 45
  mogelijk was
  maar hebben we daar niet de engelse de canedeze en de amerikane voor gevraagt dit probleem op te lossen

 • xw

  Als jullie kans zien om objectief te denken, is er maar 1 conclusie: Bennie heeft toch wel een beetje gelijk hoor. Eerlijk is eerlijk en niet tegen beter weten in praten.
  En fosfaatrechten zijn m.i. niet ingevoerd als pensioenvoorziening,
  Veel vleesveehouders hebben trouwens al een goed pensioen, die hebben nl. hun melkq. destijds verkocht en zijn gaan hobbyen met vleesvee.

 • Alco

  Dat was de vraag niet @xw.
  Vind Bennie ook dat hij zijn rechten gratis moet inleveren als hij nu stopt.

 • kleine boer

  Alco wat een groeier is geeft ie ook geen antwoord op....

 • 8911077012

  xw je hebt een kleinnnnn beetje gelijk maar als je een lot wint van 100000 euro
  en je hebt 2 weken de kans om het op tehalen ga jij dan in week 3 ????????
  dan zijn we allemaal mensen
  maar als rvo fouten maakt die niet meer op een goede manier zijn op te lossen zullen ze zelf op de bladeren moeten zitten

 • xw

  En toch zal de staat de rechten terughalen. Kan niet anders. Tenzij de politiek anders besluit. Wie weet.

 • 8911077012

  XW ik vraag of jij dan in week 3 gaat??????

 • xw

  Het lijkt een beetje op grote stallen bouwen na 1 april 2015, terwijl de waarschuwingen rond zoemen, dat het niet anders kan, dan dat er nieuwe beperkende maatregelen genomen zullen gaan worden. Je steekt je kop in het zand en geeft achteraf de overheid etc. de schuld van de misere waarin men terecht komt.

 • Alco

  Nee xw.
  Terecht dat je zegt dat waarschuwingen rond zoemden, dat is zo. Maar er gingen tig aantal malen rond dat grondgebondenheid e.d. het criterium zouden worden

 • Attie

  Kijk als je op 2 juli 2015 je stal nog niet vol had, kan Schouten ook niets aan doen. Maar als je dan fosfaat aankoopt afkomstig van vleesvee-jongvee of stoppersregeling, en ze zou dat terugdraaien ben je toch wel echt de weg kwijt...!!

 • 8911077012

  juist en daar gaat het om helemaal mee eens attie
  dit deden ze in 1942 eigen dom vorderen zonder vergoeding
  nog maals daar hebben ze bijna 5 jaar voor gestreden voor dit beleid te voor komen
  ze hadden beter na moeten denken en ze geen rechten moeten geven maar dat is rvo en FC haar eigen dome schuld

 • Bennie Stevelink

  @8911077012, de niet gegroeide boer heeft 8,3% ingeleverd voor groeiers die de stal op tijd vol hadden en voor vleesveehouders die er ZELF voor gekozen hebben om zonder fosfaatrechten te werken. De grote groeiers hadden dit nodig om dat ze anders hun aantal koeien niet konden houden. De vleesveehouders omdat ze alleen maar wilden cashen.
  Dan zijn er nog grote groeiers die de stal niet op tijd vol hadden en innovatief in de knel zitten. Daar moeten de niet-groeiers mogelijk ook nog voor inleveren. De knelgevallen zouden geholpen kunnen worden met fosfaatrechten van vleesveehouders die er ZELF voor gekozen hebben niet deel te nemen aan het fosfaatrechtenstelsel.

  Fosfaatrechten kun je eenvoudig omrekenen naar geld. De niet-groeier moet de ingeleverde fosfaatrechten weer terug kopen, mogelijk van een vleesveehouder. Je kunt dus veel gemakkelijker een bankrekeningnummer open stellen waar de niet-gegroeide boeren geld kunnen storten voor vleesveehouders en boeren die in de knel zitten.

  Ik ben benieuwd hoe de rechter hier tegenaan kijkt. Als je een bedrag op je rekening gestort krijgt wat niet voor jou bestemd is moet je daar WETTELIJK VERPLICHT melding van doen en moet je dat WETTELIJK VERPLICHT terug storten. Ook als de bezorgdienst iets bij jou bezorgt wat niet voor jou bestemd is moet je dat WETTELIJK VERPLICHT teruggeven.
  De rechter zou het in lijn met deze wet kunnen beoordelen.

 • Alco

  Dat is de vraag niet?
  Als het WETTELIJK VERPLICHT zou worden dat @Bennie en ook andere melkveehouders als ik, de rechten weer ontnomen zouden worden.
  Dan zou een stoppende boer dit zuur vinden.
  @Bennie dus niet, want het is wettelijk verplicht.

 • Bennie Stevelink

  @alco, je bent een vervelende zeur aan het worden die appels met peren vergelijkt.

 • kleine boer

  Bennie je antwoord op wat een groeier is heb ik ook nog niet of heb het ergens gemist? Van 50naar 80 koeien van 100 naar 130 van 100 naar 200 allemaal groeiers... bij welke neem je dan de rechten weer af als ie ze nu verkocht heeft? Er zijn er zat die nu deel verkopen...

 • Alco

  Tja. Ik hou er nu eenmaal van mensen bij de vraag te houden.

 • Attie

  Inleveren moest je als je te weinig grond had, als iedereen grondgebonden was hadden we dit geneuzel niet gehad.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, je houdt mensen niet aan de "vraag", maar aan jouw eigen onjuiste stelling, die al meerdere keren tegengesproken is.
  Jouw stelling is dat de situatie mbt fosfaatrechten van vleesveehouders gelijk is aan die van melkveehouders. Al meerdere keren heb ik uitgelegd dat dit NIET hetzelfde is. Ik kán als melkveehouder niet kiezen om niet deel te nemen aan het fosfaatrechtenstelsel.
  Bij vleesveehouders die er ZELF voor kiezen om NIET deel te nemen aan het fosfaatrechtenstelsel komen de rechten te vervallen. Die zijn er dus niet meer. Die bestaan niet meer. Die hebben dus geen rechten om te verkopen want ze zijn er niet meer.
  Hoe zou je in hemelsnaam fosfaatrechten kunnen hebben over vee waarvan je ZELF hebt aangeven dat die NIET onder de fosfaatrechten vallen?

  Die vleesveehouders moeten begrijpen dat bezit en eigendom niet hetzelfde is. Als ik de trekker leen van de buurman is die op dat moment mijn bezit maar niet mijn eigendom. Als ik per abuis een bedrag op mijn rekening gestort krijg is dat op dat moment mijn bezit maar niet mijn eigendom. De rechtmatige eigenaar kan het opeisen en ik ben verplicht dit af te dragen.
  Hier zijn meerdere rechtszaken over gevoerd en het is nog nooit voorgekomen dat iemand een bedrag of goed kon houden. Ook niet als dat in zijn bezit was gekomen door een verwijtbare fout van de ander. Een fout is geen argument voor eigendomsoverdracht.

 • kleine boer

  En dat staat duidelijk in de beschikking die vleesveehouders kregen toen ze de rechten kregen Bennie? Of zijn later de regels aangepast ? Je hebt gezien wat de overheid deed met de kalverfraude als de boer een fout maakte ....

 • xw

  Kom op mensen, na zo'n eenvoudige maar zeer heldere uitleg van Bennie kun je toch werkelijk niet meer doen alsof je het niet begrijpt [ of wil begrijpen].

 • kleine boer

  Dat klopt xw maar de spel regels zijn veranderd daar gaat het nou net om nu weet iedereen wel hoe het zit maar toen duidelijk niet. Daarom is die 10 %bij verlease er dit jaar niet af immers er zijn ook al transacties geweest en daar kan ze ook moeilijk mee uit de voeten denk ik ...ze heeft les met vleesvee rechten al geleerd

 • kleine boer

  Bennie koopt een nieuwe auto laat het kenteken door de overheid op zijn naam zetten daarna komt de buurman die wil zijn auto voor veel geld kopen Bennie denkt ok doe ik laat het kenteken door de overheid van zijn naam op de naam vd buurman zetten ... en dan zegt de overheid na maand ho ho Bennie jij hebt een witte auto dat mag niet meer omgezet worde alleen blauwe mogen omgezet worden dus nemen we hem in beslag en vernietigen we hem .... grote waanzin natuurlijk maar zo ist nu ook even met p rechten vleesvee geweest

 • Attie

  Melkt best trouwens p van v .

 • Klaasvaak

  Mijn gevoel hierbij is dat ze m in Den Haag behoorlijk gaan knijpen mbt de knelgevallen. Fosfaat (terug)pakken waar het kan.... Voor de Rabo zal het risico wel kleiner zijn om de stoppers 1200 euro per koe te gunnen dan de knelgevallen met halfvolle stallen te laten werken.

  Het begint met mekaar een flinke soap te worden... Zonder stip aan de horizon.

 • mts. Platenkamp

  @ 8911077012
  "maar verkochte rechten terug vorderen is meer iets wat tussen 1942 en 45
  mogelijk was "
  Volgens mij is het invorderen van rechten nog veel recenter gebeurd hoor. De overheid maalt nergens om als het om eigendom gaat, een grotere bedrieger dan de overheid bestaat niet:
  https://www.trouw.nl/home/van-aartsen-schokt-varkenshouders~abab1395/

 • koestal

  weer werk voor advocaten

 • wienbemelmans

  het is verschrikkelijk om te zien hoe de boeren met zich laten sollen door Den Haag ze moeten een voorbeeld nemen aan de Fransen boeren,die hadden allang met het geweer in Den Haag gestaan . hier wordt alles geslikt niet alleen door de boeren.(watjes)

Laad alle reacties (66)

Of registreer je om te kunnen reageren.