Rundveehouderij

Nieuws

Ook volgend jaar nog chemische ontsmetting op mais

De herregistratie van de toepassing van mesurol als chemische ontsmetting op maiszaaizaad is een half jaar opgeschoven naar voorjaar 2019.

Dat meldt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager ruwvoeders bij Limagrain.

Mesurol is een van de belangrijkste chemische ontsmettingen op maiszaaizaad. Eigenlijk zou het middel dit najaar opnieuwe moeten worden geregistreerd. Daarom waarschuwden maiskwekers in het voorjaar van 2018 al dat ontsmet zaaizaad op tijd moest worden besteld.

Ook zou ontsmet zaaizaad niet meer worden ingenomen. Kwekers gingen ervan uit dat overgebleven ontsmet maiszaad moest worden vernietigd als chemisch afval.

Gezien de standpunten van verschillende landen ten opzichte van het gebruik van mesurol was het sterke vermoeden ontstaan de ontsmetting in 2018 voor het laatst zou zijn toegestaan.

Vogelvraat en ritnaalden

Nu de herregistratie van de chemische ontsmetting is opgeschoven naar volgend voorjaar, kan ontsmetting met mesurol – vooral tegen vogelvraat – volgend jaar nog worden toegepast.

Hetzelfde geldt voor chemische ontsmettingen die werken tegen ritnaalden. Deze ontsmetting wordt vooral toegepast in de maisteelt na scheuren van grasland, omdat dan de kans op schade door ritnaalden het grootst is. Omdat wordt verwacht dat meer grasland wordt gescheurd vanwege de slechte staat van graspercelen, komt de verlenging goed uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.