Rundveehouderij

Nieuws 39 reacties

LTO Melkvee wil buitencategorie knelgevallen helpen

LTO Nederland blijft proberen een groep van 130 tot 140 melkveebedrijven te redden die door de fosfaatwetgeving dreigt om te vallen. Dit vertelt voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep LTO Melkveehouderij. Het gaat om bedrijven die niet zijn onder te brengen in enige categorie van knelgevallen.

Bij de betreffende bedrijven gaat het in de meeste gevallen om grote bedrijven met een jonge ondernemer aan het roer. Juist vanwege deze situatie: jonge boeren met toekomstgerichte bedrijven, is er volgens hem alle reden om deze bedrijven te willen helpen. Meulenbroeks stelt dat deze ondernemers niet moeten worden gezien als gokkers, maar als ondernemers die pure pech hebben gehad.

Complexe gevallen, maar laten vallen, is geen optie

De vakgroepvoorzitter stelt dat redding van deze bedrijven niet ten koste hoeft te gaan van ontwikkelingsruimte voor het collectief. Fosfaatrechten zijn zonder twijfel het grootste knelpunt en na de laatste brief van minister Schouten is dat een nog lastiger kwestie geworden dan het al was. Meulenbroeks wil er daarom daar inhoudelijk ook niets verder over zeggen. “We blijven in gesprek met het ministerie, banken en andere belanghebbenden om te kijken hoe we deze groep boeren kunnen helpen. Het zijn wel vaak heel complexe casussen die niet gemakkelijk zijn om op te lossen. Ik werk hierin samen met Wouter Hartendorf van LTO Vleesvee en voorzitter Marc Calon.”

Meulenbroeks vindt het geen optie om de betreffende bedrijven te laten vallen. De autonome afname van het aantal bedrijven is jaarlijks al 3 tot 4%.

Mede-auteur: Robert Bodde

Laatste reacties

 • Meulenbroeks vindt het geen optie om die bedrijven te laten vallen.
  Kan alleen maar zeggen dat er steeds meer knelgevallen bij zijn gekomen en bij gaan komen. De geproduceerde melk telt nu ook mee. Dit gaat weer veel koeien kosten omdat menigeen niet de centen heeft om dure fosfaatrechten te kopen. Dan komt er waarschijnlijk nog een groep bij de nu al de fosfaatrechten vol hebben en voor volk en vaderland doormelken. Als nu de spelregels correct gaan worden uitgvoerd door RVO aan het eind van het jaar komen daar ook problemen. Echter deze weten vanaf begin 2018 al wat ze hebben en daar zal nu niet weer een uitzondering voor gemaakt kunnen worden omdat degene die zich netjes aan de regels houd niet zal accepteren dat dit gaat gebeuren.
  Kortom de afname van bedrijven die Meulendijks voorspelt zaal nog wel eens veel groter kunnen zijn.

 • deB.

  Het is een grote zotte situatie, die heel veel bedrijven uitroeit!
  Je wilt niet weten hoeveel kommer en kwel in het land, op de bedrijven.
  Zeer trieste zaak, men komt er wel achter de komende tijd/jaar

 • Henk.visscher

  Of iedereen helpen of niemand

 • deB.

  Lijkt nergens naar, iedereen korten, en dan de cowboys gaan helpen. Dus korting terug!! dat eerst

  Kom op LTO, lachwekkend trieste organisatie. Goed bezig om compleet melkveehoudend nederland in het harnas te jagen!!

 • Firma Vellenga

  Precies. Nogmaals iedereen is een knelgeval. Laten ze ons ook maar helpen dan. En ja, wij zijn ook heel benieuwd hoe de collega's dit jaar door komen. Wij lunnen toch niet de enige zijn die door normaal te blijven doen aan alle kanten gepakt worden...

 • Attie

  Omvallen met die peperdure fosfaatrechten? dacht het niet, worden ze maar akkerbouwer ook een mooi vak!

 • jannum

  zijn alleen grote bedrijven toekomstgericht?

 • deB.


  Juist de kleinere zijn de degelijke volhouders!
  Die lik bedrijven is een groot drama...komen om in het werk, over bekommeringen maar te zwijgen. En hypocriet de borst vooruit, richting funda landelijk

 • egbert

  Lto moet niet zo schijnheilig doen ze wilden in begin niemand helpen alles voor de derogatie nu zieltjes winnen.
  Ook de regeling voor ziekte van ondernemer is wel zo inelkaar gezet door de wijze mannen dat daar ook nagenoeg niemand voor in aanmerking komt.
  Wanneer ben je een jonge ondernemer ook als je kinderen op aanwas hebt.
  Jaren en jaren lid geweest nu niet meer

 • Kletskoe

  Waar is de LTO mee bezig? Eigen belang of zo? Ook jonge ondernemers konden voorzien dat grote groei niet kon. Dan kan je 'toekomstgericht' willen zijn en grote investeringen doen maar dan neem je een risico. En dat heeft verkeerd uitgepakt. En elke ruimte voor deze categotie is/wordt gehaald bij de rest. Ophouden dus met dit bevoordelen van grote groeiers. Als het niet meer kan verkopen ze maar een deel van de rechten. Failliet gaan ze niet.

 • Henk.visscher

  De melkveehouderij moest inkrimpen en kan nergens aanspraak op maken omdat ze kon voorzien dat er maatregelen zouden komen en dan zijn deze ondernemers ineens toekomstgerichte bedrijven.
  Iedereen die uitgebreid heeft deed dit met het oog op de toekomst.

 • hollandagri

  dat kan als lto - idie geen problemen zag bij einde melkquotum - met geld van de vereniging fosfaatrechten opkoopt en deze aan die knel bedrijven least

 • Kletskoe

  En dhr Meulenbroeks durfde een tijdje geleden ook te beweren dat de LTO deze ellende niet had kunnen zien aankomen in 2014. Met andere woorden: LTO valt niets te verwijten. En nu weer opnemen voor de grote groeiers waarvoor de rest weer moet inleveren. Gewoon liegen dat het de rest geen ontwikkelruimte hoeft te kosten. Ik vind het schandalig.

 • primaa

  hopelijk zijn dit jonge lto-leden die ook jaarlijks flink inleggen om lto staande te houden.

 • Kletskoe

  Dhr. Meulendijks liegt toch niet. Er staat dat het niet ten koste gaat van ontwikkelruimte van collectief. Dat klopt. De grote groeiers er extra rechten bij. De rest wat minder. Het totaal, het collectief, blijft gelijk. Dhr. Meulendijks liegt dus niet. Maar vergeet te zeggen dat helpen van grote groeiers over de rug gaat van de rest.

 • Alco

  Als ouders geen goede opvoeding geven, dan hebben de kinderen vaak ruzie.
  Gezien de reacties hierboven is dat de overheid ook gelukt.

 • Vhouder

  zal nog wel ergens een lto bestuurder buiten de knelgevallen regeling vallen en dat kan natuurlijk niet

 • g.smale1

  diegene met de grootste lef (bek) kan en mag hier niet beter van worden .

 • Kletskoe

  Alco: de overheid de schuld geven is makkelijk. Maar de LTO vroeg in 2014 en daarvoor, de staatsecretaris om het op zijn beloop te laten. Samen met de NZO.

 • farmerbn

  En dat allemaal voor behoud van derogatie. Je wist vooraf al dat het fout zou gaan maar omdat er veel boeren waren die wat minder mest wilden afvoeren, moest er derogatie komen. Nu gaat de hele Nederlandse melkveehouderij naar de knoppen omdat boeren 15 kuub mest meer per ha wilden brengen.

 • koestal

  Laat meneer Huirne van de Rabobank deze boeren maar helpen ,hij is een van de belangrijkste bedenkers van deze heilloze onzin met het ministerie van landbouw.

 • koestal

  Carola Schouten heeft nu met Prinsjesdag flink wat geld uitgetrokken voor jonge boeren ,misschien kunnen die daar mee geholpen worden.

 • Attie

  farmerbn, geen derogatie zou ons al gauw 20/25000 euro kosten, zou eigenlijk naar 300 kg N moeten op vruchtbare NL grond! Kringloop zogezegd!

 • kanaal

  Meulenbroeks steelt eerst latente fosfaatruimte af en dan uitdelen aan intensieve bedrijven ,schandalig

 • jclslenders

  Iedere melkveehouder is de dupe in het stelsel van fosfaatrechten. We Moeten toch bijna allemaal 8.3% inleveren. Ook bedrijven die de afgelopen jaren niet of bij niet gegroeid zijn. Het zijn allemaal regeltjes om het aantal veehouders, en de veestapel in Nederland omlaag te krijgen. Via natuurlijk-verloop was dit ook wel gebeurd, door o.a. de leeftijd van de veehouders, en het aantal opvolgers op bedrijven. Daarom geen knelgevallen, we staan er allemaal hetzelfde voor. En zoals een familielid (85 jaar oud) tegen mij zei, "het is nog erger als in de oorlog. controleurs kwamen tellen hoeveel vee je had, had je er te veel, dan werden die gevorderd door de Duitse bezetter (voedsel voor de soldaten). Hoezo leven we in Nederland in een democratie, Puur Dictatuur hier !! En als er zoveel bedrijven al dan niet noodgedwongen stoppen, wordt het dan niet eens tijd dat we ons eens laten horen in Den Haag. (Ben jaloers op onze collega`s in Frankrijk en `de Belgen) Of laten we ons, net als ons vee afvoeren ?

 • wmeulemanjr1

  Lto komt op voor voor de grote blufpokers.
  Wat een discriminatie dat alleen jonge zotte investeerders zielig zijn.

 • gjh

  wat een laffe zet van die LTO

 • melkveehouder .

  @attie. Het fosfaatrechtenstelsel kost een gemiddeld bedrijf per jaar drie keer zoveel om derogatie te behouden.

  En kijk eens wat er nu gebeurt: de overheid legt de fosfaatplafonds gauw in de wet vast. Waarom? Om te voorkomen dat de veestapel kan groeien als de derogatie straks niet meer verleend wordt. Sterker nog, er staat in het wetsvoorstel dat generieke kortingen mogelijk zijn. Vrij vertaald: inkrimping van de veestapel!!

  En LTO zwijgt over deze wetswijziging c.q. de gevolgen ervan (tot heden) in alle talen. Zij waren toch de grote voorstander van derogatie én riepen dat bij het verdwijnen van de derogatie het fosfaatrechtenstelsel buiten werking zou treden. Waar zijn ze nu?

  We worden, kennelijk met medeweten van LTO, dubbel gepakt.

 • Attie

  melkveehouder, ze willen hoe dan ook niet meer vee, het enigste waar je nog op kan sturen is (deels) ontschotten. Dat zou win win zijn, en niet onbelangrijk iets meer grondgebonden.

 • melkveehouder .

  @attie. Het gaat er mij niet om wat de overheid wel of niet wil, maar dat we door zichzelf benoemde 'belangenbehartigers' het bos in worden gestuurd. Dat wringt!

  Overigens vind in de opmerking van Meulenbroeks wel interessant dat hij in de oplossingssfeer samenwerkt met LTO Vleesvee en Marc Calon. Deze opmerking wekt de schijn dat vleesvee fosfaat ingezet zou kunnen gaan worden om een specifieke groep knelgevallen in de melkveehouderij te helpen. Maar dan is het hek van de dam: een selectieve vorm van ontschotting voor de knelgevallen? Dat kan niet zonder de deur open te zetten voor volledige ontschotting.

 • koestal

  Veel bestuursleden hadden voorkennis,hadden de stal op tijd klaar en zijn nu bezig om de pechvogels zgn. te helpen ,waarvan ze weten dat die niet helpen zijn

 • gerben5

  https://www.prikkebord.nl/topic/81478/#p1203493
  Josl dat schijnt Jos Verstraten te zijn

 • g.smale1

  het word tijd dat iedereen het lid op zecht .
  dan kijken we wie het langst lacht .

 • Attie

  Tja Gerben, wil LTO nog geloofwaardig zijn, dan eerst bovengemiddelde groeiers er uit filteren!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Alco

  Meulenbroek is waarschijnlijk de enigste die voor 2 juli niet "gehandeld" heeft.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • LTO kan dat ook heel goed; fosfaat rechten kopen voor deze knelgevallen vanuit de winst van Glaskracht. een kwestie van willen niet van kunnen. Geen rechten verruimen wat ten koste van de boeren gaat die niet hebben uitgebreid. Uiteindelijk is LTO er debet aan dat deze knelgevallen bestaan; ze heeft nml eind 2014 begin 2015 nagelaten de boeren te waarschuwen voor het afgesproken fosfaatplafond. Dat is een ernstig verwijt aan LTO; de bestuurders hebben zitten slapen. Het verhaal doet de ronde dat ze zich zelf wel aardig hebben ingedekt door op 2 juli 2015 de veestapel reeds hadden uitgebreid. Nu doen alsof ze begaan zijn met deze boeren tussen wal en schip, hoe erg ook zijn krokodillentranen, meer niet!

 • Genie

  Ik wil mijn 8,3 % terug. Meer niet.

 • Attie

  Het filteren is al begonnen zie ik, nu het echte werk nog....!!

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.