Rundveehouderij

Nieuws 27 reactieslaatste update:21 sep 2018

CDA en VVD leggen zich niet neer bij fosfaatbesluit

CDA en VVD leggen zich niet neer bij het besluit van minister Carola Schouten van landbouw om het (ver)leasen van een kleine hoeveelheid fosfaatrechten zonder afroming niet toe te staan.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de Kamerleden. “Zoals de minister weet, werken de melkveehouders met levend vee. Dat betekent dat zij aan het einde van het jaar niet aan de fosfaatproductieknop kunnen draaien en deze ‘uit’ kunnen zetten”, aldus Helma Lodders (VVD).

Afromingsvrij leasen kan slachten van vee voorkomen

Afromingsvrij leasen van fosfaatrechten kan dan voorkomen dat veehouders noodgedwongen vee moeten laten slachten om onder hun fosfaatplafond te komen. “Deze motie vraagt niet om meer fosfaatrechten en om die reden zien deze leden niet in waarom de Europese Commissie dit niet zou willen steunen”, aldus Lodders. Ook CDA-er Jaco Geurts vindt de reden van Schouten om de aangenomen motie niet uit te voeren onvoldoende. Hij vraagt de minister hem alsnog ‘met gezwinde spoed’ uit te voeren.

Tekst gaat verder onder foto

"Melkveehouders werken met levend vee. Dat betekent dat zij aan het einde van het jaar niet aan de fosfaatproductieknop kunnen draaien en deze ‘uit’ kunnen zetten”, zegt Helma Lodders (VVD). - Foto: ANP
"Melkveehouders werken met levend vee. Dat betekent dat zij aan het einde van het jaar niet aan de fosfaatproductieknop kunnen draaien en deze ‘uit’ kunnen zetten”, zegt Helma Lodders (VVD). - Foto: ANP

Nog altijd onduidelijkheid over fosfaatrechten

De bezorgdheid over de verantwoording van de fosfaatproductie door melkveehouders neemt toe bij Kamerleden, nu er nog altijd veehouders zijn die geen duidelijkheid hebben over het aantal fosfaatrechten dat ze hebben. CDA vraagt of het rechtvaardig is om een boete op te leggen aan melkveebedrijven die nog in nog steeds niet weten waar zij dit jaar aan toe zijn.

Ook vraagt Geurts of de minister haar discretionaire bevoegdheid kan gebruiken om melkveebedrijven die disproportioneel getroffen worden tegemoet kan komen of dat de fosfaatbank al in 2018 gebruikt kan worden om extra ruimte te bieden voor melkveehouders.

Fosfaatproductie 8 miljoen kilo onder plafond

D66 vraagt de minister om een ultieme poging te doen om met de sector en de banken om tafel te gaan om een oplossing te vinden voor gezonde bedrijven die failliet dreigen te gaan. SGP zegt het onbestaanbaar te vinden dat er geen 0,5 tot 1 miljoen kilo fosfaatruimte gevonden kan worden voor knelgevallen, nu de fosfaatproductie 8 miljoen kilo onder het nationale fosfaatplafond zit.

Laatste reacties

 • john***

  als lease toegestaan wordt zonder afroming wordt het interessant om rechten vast te blijven houden en zal dat dat de prijs flink hoog worden..

  De fosfaatbank zou juist prima hiervoor ingezet kunnen worden. Dan lease je de rechten bij de overheid uit de bank..

 • .....

  Onze boeren dochter is zo flexibel als loden deur

 • hansvanbergen

  Nee want lease is er nu ook al alleen via verkoop P en terugkoop 0%

 • beeldman

  Het is vooral ook om problemen op te vangen met het net in een andere excretieklasse vallen aan het eind van het jaar. Dat zal op de totale hoeveelheid fosfaat niet zo veel zijn, maar ongeveer 0,7 kg per koe; bij een bedrijf van 100 koeien dus zo'n 70 kg. Als je nu een paar procent ruimte geeft om te verleasen zonder af te romen zou je dit wat op kunnen vangen.

 • koestal

  goede actie van CDA en VVD,Schouten doet niet anders dan tegenhouden en blokkeren,er is al teveel gebeurd. Ze heeft alleen maar geld voor Wageningen,RVO en de NVWA dus voor de ambtenaren,Maak er maar een ministerie van ambtenaren van en zet Landbouw maar op een echt Landbouwministerie met weinig ambtenaren.

 • gradje1966@

  D66 wil de gezonde bedrijven die dreigen failliet te gaan een oplossing voor het fosfaatprobleem zoeken . De gezonde bedrijven kunnen dat zelf wel .
  Er zijn allerlei oplossingen mogelijk binnen het bedrijf alleen dat wil men vaak niet.
  Makkelijker is het als je over andermans rug kan profiteren . Je kan je grond gedeeltelijk in erfpacht doen het vrijgemaakte kapitaal gebruiken voor fosfaat.

 • schmeitz

  Ze is er niet voor de boer afromen bij verhuur is belachelijk waardeloze minister de rest houw ik voor me

 • Genie

  Helemaal waar gradje, ik wil mijn 8,3% terug, dat is voor mij ook een aderlating.

 • lepercheron 46

  Krijgen de boeren die al rechten hebben gekocht of hun koeien hebben weg gedaan , een deel van hun geld weer?
  Dit is ook onder het spel de regels veranderen.

 • melkveehouder .

  @koestal. Jij bent wel vlug vergeten aan wie we de rechten te danken hebben..... in ieder geval niet Schouten.

 • Bennie Stevelink

  Vooral jij @melkveehouder, mag je handen wel dichtknijpen dat de derogatie gered is. Hoe zou jouw situatie op dit moment zijn als de derogatie niet gered was? Ik heb de indruk dat jij dat moeilijk kunt inschatten.

 • melkveehouder .

  @bennie. Normaal reageer ik niet, maar nou maak je het weer erg bont.Waar haal je die onzin in hemelsnaam vandaan?

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, als de derogatie was verdwenen probeert iedere boer zich zo goed mogelijk te redden in de nieuwe situatie. Boeren waren massaal overgegaan naar volledige maisteelt omdat je daarmee een BEX voordeel kunt halen wat bijna gelijk is aan de extra plaatsingsruimte bij derogatie. Nederland zou veranderen in één groot maisveld.
  De politiek zou dit nooit en te nimmer accepteren en zou een wettelijk maximum voor maisteelt instellen. Waarschijnlijk in de buurt van maximaal 30%. Ook zal in dat geval een wettelijk verplichte weidegang worden ingesteld.
  Welke gevolgen zou dat voor jouw bedrijfsvoering hebben gehad?

 • kleine boer

  Bennie niet iedere boer zit te wachten op derogatie of meer mais er zijn ook stuk minder aanvragen ingediend niet alles met je eigen situatie vergelijken.

 • kuiken007

  groten woorden van cda en vvd landbouwwoordvoerders
  ze mogen waarschijnlijk deze week nog op het matje komen bij rutte en zijn Maaten daarna blijft er niets meer over van de daadkrachtige woorden, dat zien we steeds gebeuren!!!

 • melkveehouder .

  @bennie. Waar haal je die onzin vandaan dat ik in mijn handen moet knijpen? Omdat ik gekort ben terwijl ik nooit aan derogatie heb meegedaan? Je weet niet wat je schrijft!

 • Alco

  @ Bennie heeft vaak visioenen ( volledige maisteelt en daardoor wettelijke verplichtingen) en gaat van daaruit zijn stelling verdedigen.
  Derogatie van 80 % weide moet er gewoon af.
  Boeren die niet grond gebonden zijn en toch mais e.d. aankopen kunnen hier gemakkelijk mee uit de voeten.
  Maar grondgebonden bedrijven ( De wens van de politiek) kunnen hierdoor hun eigen krachtvoer niet verbouwen, omdat anders de derogatie vervalt.
  Grasland veel hogere normering dan mais is de oplossing.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, ik had uit eerdere discussies begrepen dat jij met volledige maisteelt werkt. Dat wordt gedoogd zolang het percentage boeren wat op deze manier werkt maar niet te hoog wordt. Derogatie zorgt daarvoor.

 • mtseshuis

  Alco heeft gelijk, normen op grasland fors omhoog, 300 kg N en mais op 170 lost alle problemen vanzelf op en derogatie kan weg... Maar Den Haag is gek op papier en door onszelf betaalde controleurs, ook een vorm van werkverschaffing.
  De idioterie wat regels betreft om mais te telen wordt steeds groter..

 • Bennie Stevelink

  @Eshuis, ik wil met de derogatie nog een stap verder: de volledige stikstofbehoefte van grasland opvullen met stikstof uit dierlijke mest of dunne fractie. Op grond van de huidige inzichten biedt dit milieuvoordelen. Oftewel, er is geen milieutechnisch argument te bedenken om dit niet te doen.
  Voor maisland blijft de norm van 170 kg N bestaan.

 • Alco

  Zeg dit dan direct en zit niet zo te bazalen als in 9.10

 • cornelis 22

  Het probleem is volgens mij de opeenvolgende incompetenties van de bewindslieden op landbouw , mevrouw Schouten is hierop geen uitzondering heeft nergens verstand van. Ik verbaas me er al veel langer over dat er per jaar vele honderden slimme mensen afstuderen in Wageningen en dat vervolgens iemand die sociologie gestudeerd heeft minister van landbouw wordt .

 • A1967

  Alles wat we als landbouw over ons uitgestort krijgen hebben we te danken aan VVD en CDA. Staat er helemaal los van hoe slecht deze minister is. Kijk maar naar de dividend belasting, alles wat Rutte en zijn petrochemisch grootverdienende feutenvriendjes willen wordt wet.

 • Alco

  De vrijstelling van dividendbelasting trekt ook veel aan.
  Of dit ook zo is, is een onwetendheid.
  De linkse partijen en dus ook A1967 vinden van niet, gezien hun uitspraken.
  Ben benieuwd naar de politieke gevolgen als bewezen wordt dat het vele miljarden aan andere belastingen oplevert.

 • koestal

  Ik stem niet weer op de VVD met de afschaffing van de dividend belasting en boeren belasten met de assurantiebelasting,laat Rutte de rijken maar steunen en hardwerkende boeren maar extra belasting laten betalen. Hij lijkt wel gek.

 • Bolder01

  Koestal gelijk heb je ,ik stem er ook nooit meer op wat een stelletje lullooooos zitten daar neen nu die HUITMA eens je hoort. hem niet en ziet hem niet, ANNIE daar lees je nog eens wat over dat ze in brussel haar mening laat. horen

 • vofzaal

  Ik ga helemaal niet meer stemmen ze spreken altijd de halve waarheid en de halve waarheid is een hele leugen en om ga niet stemmen op een stel leugennaars

  peter

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.