Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Netwerk Grondig: extra tijd fosfaatverantwoording

Netwerk Grondig wil extra tijd voor het verantwoorden van de fosfaatproductie in 2018.

Melkveehouders moeten volgens de wetgeving uiterlijk 31 december verantwoorden dat ze niet meer koeien hebben gehouden dan dat ze fosfaatrechten hebben, maar volgens Netwerk Grondig is dit niet mogelijk.

Knelgevallenregeling

“Van de 6.000 ingediende bezwaren tegen de fosfaatrechtenbeschikking heeft zeker de helft van de melkveehouders geen reactie gehad”, zegt de belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouderij. Ook is voor veel melkveehouders onduidelijk of ze in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling.

Coulanceperiode

Netwerk Grondig vraagt landbouwminister Schouten om een coulanceperiode waarin melkveehouders na 31 december 2018 hun fosfaatproductie in 2018 kunnen verantwoorden. Volgens de organisatie zijn er niet-toerekenbare omstandigheden. Voor de boeren is sprake van een overmachtssituatie omdat ze geen invloed hebben op de snelheid waarmee RVO.nl hun bezwaren of aanvragen voor de knelgevallenregeling behandelt.

”Het even bijsturen door rechten aan te kopen of koeien af te voeren is voor veel melkveehouders geen reële keuze, als later blijkt dat het niet nodig was omdat een bezwaar gegrond wordt verklaard, of dat er in 2019 fosfaatrechten worden toegekend uit de fosfaatbank.”

Structurele marge van 5% in fosfaatjaarplafond

Netwerk Grondig vraagt het ministerie structureel een marge van 5% toe te staan bij de verantwoording van het fosfaatjaarplafond. “Met levende have is het vrijwel onmogelijk en onwerkbaar om exact het aantal runderen, in bijzonder de productieve melkkoeien, in overeenstemming te hebben met het op de kilo af aantal fosfaatrechten”, aldus Netwerk Grondig.

Laatste reacties

 • nvanrooij1

  De marge van 5 procent is ook makkelijk te verantwoorden omdat de fosfaatgehalte in rundveedrijfmest 12,5 procent lager zijn volgens een recent artikel op deze site.
  Verder zou een bonus malus systeem over de jaren heen kunnen zorgen voor nivellering van een overschrijding in enig jaar met een onderschrijding in een volgend jaar

 • kleine boer

  En wat doet lto?

 • kanaal

  eindelijk een goed idee

 • Een aantal % marge is een uitstekende oplossing. Het gaat niemand die met melkkoeien melkt lukken om precies goed uit te komen . Het overgaan naar een nieuwe kuil kan al veel verschil geven.Daarnaast nog de nuka die rond kerst en oud en nieuw niet worden opgehaald. Duidelijkheid voor half november .
  RVO heeft moeite met alle plannen die maar bedacht worden om goed uit te voeren.


 • farmerbn

  Boeren kunnen nooit op 1 januari de balans opmaken want dan zijn ze allemaal op kerstreces , net als alle politici. Inkomstenbelastingsaangifte hoeft ook niet op 1 januari al ingestuurd te worden. Iedereen weet dat dat niet kan ,maar waarom dan wel die fosfaataangifte?

 • Attie

  Grondig denkt praktisch ...!!

 • Alco

  Gewoon de mogelijkheid om te salderen met opeen volgende jaren.

 • koestal

  Deze minister heeft geen verstand van Landbouw.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.