Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

LNV bevestigt gesprekken met EU over knelgevallen

Het ministerie van landbouw bevestigt dat er nog steeds gesprekken worden gevoerd met de Europese Commissie over de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel.

Of er zicht is op een oplossing voor de bedrijven, kan het ministerie niet zeggen. “We willen geen verwachtingen scheppen”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Na de zomer zal minister Carola Schouten van landbouw de Tweede Kamer informeren over de stand van zaken.

Geen extra fosfaatrechten

Eurocommissaris Margrethe Vestager antwoordde in reactie op schriftelijke vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat ontheffingen voor het houden van melkvee zonder fosfaatrechten of het uitgeven van extra fosfaatrechten niet mogelijk is binnen de bestaande regelingen. Wel is het toegestaan rechten te verdelen op basis van de verwachte behoefte van ondernemers.

Schreijer-Pierik roept de politici in Den Haag en Brussel op om samen snel tot een oplossing te komen. Uit de antwoorden van Vestager valt op te maken dat ze welwillend is om mee te werken aan een oplossing, binnen de kaders die er zijn.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  De vraag die hier aan vooraf gaat is of 'knelgeval' is ontstaan door voorzienbaar overheidsingrijpen. Uitspraak rechter in november 2017 over fosfaatreductie zegt dat dit zo is. Ondernemersrisico dus. Komende maanden komen de uitspraken over de fosfaatrechten. De uitspraak van de rechter afwachten doet 'recht' aan de rest van de melkveehouders die andere keuzes hebben gemaakt en, hoe je er ook een draai aangeeft, ingeleverd hebben voor grote groeiers die hun eigen belang voorop stellen. Ondernemerschap, jazeker, maar dan gevolgen ook accepteren als het verkeerd uitpakt. Iedereen wist dat sector een probleem kreeg bij groei. Elke kg voor knelgeval gaat ten koste van ruimte voor de rest.

 • gradje1966@

  Ik ben het helemaal eens met kletskoek eerst iedereen teruggeven wat ze gejat hebben en daarna kijken of er nog iets is voor de grote egoïsten ( schoften) die hadden in 1983 ook gewonnen ik hoop nu dat hun kapot gaan en de rest genoegdoening krijgt die buiten de knelgevallen vallen zijn ook knelgevallen bij en dan meet je met twee maten en dat kan niet

 • Bolder01

  F.C. had desteids zijn kop moeten houden. Met te roepen van we kunnen 20% meer melk aan kom maar met die melk,, wat een inzicht hebben die lui ( de boboS .. en dan nog wat de peildatum hadden ze een week eerder in moeten laten gaan dan waren er niet zo veel koeien ingevoerd dan was het fosfaat al opgelost MAAR NEE DAN KOMT MEN DE PERSONEN AAN DE KLADDEN ,men wil er nog niet naar kijken fia i&r is het zo te zien ,,terug met die import koeien FRAUDE. MET VOORKENNIS

 • Probe

  Mogelijkheid om varkensrechten tijdelijk om te zetten naar fosfaatrechten is hierbij mogelijke deeloplossing. Zal beide sectoren vooruit helpen. Niet blijven blokkeren voor paar harde groeiers in varkenshouderij. 85% van varkens en 100% van melkvee zal deze oplossing volledig omarmen.

 • koestal

  reken maar op niets !

 • Alco

  Ik heb het al vaker gezegd.
  1/5 van de varkensrechten overzetten in fosfaatrechten.
  Knelgevallen blij
  Korting van 8.3 % terug draaien.
  Oplossing bij veel varkenshouders.
  Veel burgers blij.
  Alleen de FC met hun kwakkelende ver marketing en een paar grote varkensboeren, die veel in de "melk" te brokkelen hebben houden dit tegen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.