Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

FrieslandCampina kent minder dan 75 overstappers

Bij FrieslandCampina zijn vooralsnog minder dan 75 melkveehouders bekend die dit jaar hebben aangegeven te zullen overstappen naar concurrent A-ware.

Dit meldt een woordvoerder van de coöperatie. Het is een reactie op de mededeling van A-ware dat ruim 150 leden van FrieslandCampina hebben besloten om over te stappen.

Aanmelden overstap voor 1 september

Voor FrieslandCampina is het echter lastig om nu al precies zicht te hebben op het aantal overstappers. Leden die met mede-neming van € 5 per 100 kilo vertrekpremie willen overstappen, hebben nog een kleine maand de tijd om zich daarvoor te melden. Ze moeten voor 1 september as een aanvraag doen bij de Dutch Milk Foundation. Dan kunnen ze per 1 maart 2019 of later feitelijk overstappen, zo vermeldt DMF.

Bij een eventuele overstap van leden naar DeltaMilk of Arla, gelden iets andere voorwaarden.

Laatste reacties

 • Trot

  FC het wel dukker laast van het niet goed zien van wat er leeft bij de leveranciers alles onder band breed klopt het aardig!

 • Bennie Stevelink

  75 zijn er dus overgestapt. Dat zijn er 1100 te weinig.

 • Trot

  Bennie sluiten die tent nog beter als 1100 verwijden dat ze niet gaan om valendbeleid te verdonkeremanen manen

 • richard3

  Wat een idioot taalgebruik van Trot. Heb je teveel gedronken?

 • Trot

  nee taal probleem richard sory

 • Alco

  @Bennie.
  Ken je het gezegde: "Als er één schaap over de dam is volgen er meer".
  Het is en blijft voor mij geen goed teken.

 • Roeleke

  Friesland moest en zou fuseren met Campina. Er werd een verplichte afdracht opgelegd om melk aan derden te leveren. Is toen nooit iemand op het idee gekomen dat dit binnen 10 jaar eens herzien zou worden? De situatie is nu heel anders dan bij de fusie nu er ook nieuwe spelers op de markt zijn gekomen.
  Ze zitten nu met een strop om de nek die er blijkbaar niet afkan en die nu steeds strakker om de nek komt te zitten. Ga eens bij Brussel te rade dat de situatie nu verandert en probeer dit wurgcontract open te breken. De overstappers nemen nu een vermogen mee. Dit wordt t.z.t ook de doodsteek . Op die manier blijft er ook geen geld over en de blijvers worden de dupe ervan.

 • Bennie Stevelink

  @13:22, dat “wurgcontract lost zichzelf op. De melk van boeren die overstappen naar een andere verwerker wordt in mindering gebracht op de melk die doorgeleverd moet worden. FC houdt in de eigen fabrieken dezelfde melk.

 • Alco

  Het schijnt dat niemand kan uitrekenen hoeveel het de FC kost als alle DMF melk verdwijnt!!!
  Kortom. Ons zal kosten.

 • klaas.van.der.horst1

  De som is niet zo moeilijk: ga ervan uit dat verlies van de melk zelf (1,2 mld kilo) niets kost en niets opbrengt. Is nu ook al zo. Verder een vertrekpremie van €5,00 per 100 kilo = totaal €60 miljoen. + verlies ledenkapitaal/obligaties vast, ongeveer 15-16 ct per kilo = totaal €180-€190 miljoen

 • Firma Vellenga

  Het is gewoon jammer dat Friesland Campina nu zo door het slijk moet. Het was een mooi bedrijf. Je was er trots op dat je bij hun de melk leverde. Ze hebben van deze positie een zooitje gemaakt. Zo ver dat de leden al of niet gedwongen opstappen. Zo jammer.

 • Bennie Stevelink

  Het voordeel van het vertrek van DMF-melk is dat het aan het eind van het jaar niet hoeft mee te delen in de prestatietoeslag. De blijvende boeren kunnen alleen daardoor al een iets hogere prestatietoeslag beuren.

 • jeannettedekker1

  Je moet toch wel heel arrogant zijn,of in paniek zijn ,,om leden te smeken om af te taaien....of die laatste melk nu wel of geen geld in het laatje brengt ,,het word nu door andere zuivelondernemingen op de zelfde markt gebracht dus er komt niet minder aanbod ,dan helpt het toch ook niemand.

 • ENDE902

  @13:22
  Inderdaad waren de voorbereidingen voor de fusie op het laatst niet meer te stoppen. Ik kan mij nog herinneren, dat ik de laatste ledenvergadering van Campina voor de fusie, toenmalig voorzitter de heer Wantenaar heb voorgehouden, dat we ook nog kunnen een stoppen met de fusie. Toen was al duidelijk dat de eisen vanuit Brussel een wel erg gortig waren. Dit betrof de verkoop van de vestigingen in Bleskensgraaf, de vestiging in Nijkerk en het afstoten(doorleveren) van de bekende 1.2 miljard kilo melk. Het antwoord van de heer Wantenaar was, dat de voorbereidingen eigenlijk al zo ver op gang waren, dat stoppen niet serieus meer werd overwogen.
  Overigens is de DMF-constructie volgens mij uitonderhandeld met Brussel, omdat Brussel aanvankelijk wenstte, dat er voor 1.2 miljard aan melk met bijbehorende leden direct zouden vertrekken bij FC.

 • kleine boer

  jeanettedekker en zo is het en niet anders.

 • farmerbn

  Eens met jeannettedekker1. Ook het uitbetalen van die gemeende 190 miljoen euro heeft grote consequenties. Net als bij afschrijven op het eigen vermogen betaal je extra rente , gaat je solvabiliteit omlaag en ben je een minder goede partner voor de banken.

 • gradje1966@

  Deze boeren gaan vaak uit noot 5cent per liter en ledenkapitaal daar kan men fosfaat rechten van kopen om te overleven dit vind ik een betere oplossing dan over de rug van andere maar blijven zeuren zelf oplossen van de problemen zo hoort dat

 • hylkema.l

  ENDE902 heeft helemaal gelijk. Voor de leden van Friesland Foods was de noodzaak om de fusie door te zetten veel minder, vooral door de veel betere vermogens positie van Friesland Foods.
  En 5 cent per liter is over een paar jaar zomaar op.

 • gradje1966@

  De vermogens positie van Friesland Foods was zo hoog omdat de waarde van de handel zo opgeklopt was de boeren hebben vele miljoenen vermogen contant ontvangen van oud campina Melkunie leden waar ze in Frieslandgebied dankbaar aanpakten

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.