Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

Brussel welwillend tegenover oplossing knelgevallen

De Europese Commissie staat welwillend tegenover het vinden van een oplossing voor de innovatieve melkveebedrijven die door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel failliet dreigen te gaan.

Dat blijkt uit antwoorden van Eurocommissaris Margrethe Vestdager van mededinging op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer- Pierik (CDA).

De Commissie en het ministerie van landbouw hebben nauw contact over het oplossen van problemen rondom de correcte toekenning van de fosfaatrechten en voor het vinden van een oplossing voor de knelgevallen.
De zogenoemde knelgevallen komen niet in aanmerking voor de reguliere knelgevallenregeling, omdat ze niet aan de voorwaarden voor deze regeling voldoen.

Marge voor ongeziene gevallen

Eurocommissaris Vestager schrijft dat er geen ontheffingen verleend kunnen worden voor het houden van melkvee zonder fosfaatrechten. Ook het uitgeven van extra fosfaatrechten is uitgesloten vanwege het fosfaatplafond. Als er ontheffing verleend zou moeten worden, moet een nieuwe staatssteuntoets worden gedaan.

Vestager zegt wel dat er in het fosfaatrechtenstelsel een marge zit voor onvoorziene gevallen, waar volgens haar ook de knelgevallen onder vallen.

Fosfaatrechten verdelen op basis van ‘verwachte behoefte’

Wel geeft Vestager een andere optie. Volgens de richtlijnen moeten de fosfaatrechten verdeeld worden op basis van de ‘verwachte behoefte’ van de ondernemers. Hiermee geeft de Commissie wat ruimte om ook de knelgevallen tegemoet te komen. Voorwaarde blijft wel dat het totaal aantal rechten onder het fosfaatplafond moet blijven.

“Door haar woordkeuze houdt Eurocommissaris Vestager een slag om de arm wegens de talrijke rechtszaken die beknelde melkveehouders tegen de Nederlandse overheid hebben aangespannen”, aldus Schreijer.

Samen werken aan oplossing, zonder generieke korting

Ze spreekt van een warboel. “De Brusselse lijn blijft echter: wij geven staatssteun- en milieukaders mee, wij willen meedenken over oplossingen, maar de uitvoering blijft uiteindelijk wel Nederlands beleid en nationale wetgeving”, aldus Schreijer. Ze wil dat er samen gewerkt moet worden aan een oplossing voor de knelgevallen, zonder generieke korting van andere melkveehouders.

Op vragen over een tijdelijke oplossing door fosfaatruimte uit te wisselen tussen sectoren, geeft de Eurocommissaris geen antwoord.

Het ministerie van landbouw kon dinsdag 7 augustus nog niet reageren.

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  De marge waarop gedoeld wordt is afgankelijk van de generieke korting. Dus als er marge is zou ook de generieke korting omlaag kunnen .

 • koestal

  Warboel in Brussel,maar de salarissen en declaratie zijn prima !

 • Annie ga je ook eens druk maken over de honderden bedrijven die nu in de problemen komen omdat ze nu meer melk per koe produceren dan in 2015.
  Ze hebben al 8,3% ingeleverd en er moeten nu weer massaal koeien worden geruimd omdat dan een forse boete dreigt. En laten we het dan maar niet meer hebben over het te weinige voer wat nu bij velen erbij komt. Kortom het zijn door die waanzin van fosfaatrechten ( wie heeft dit ooit kunnen bedenken) en de natuur heel moeilijke tijden voor de boerengezinnen. Het zou fijner voelen dat je voor iedereen opkomt en niet alleen voor degene die de broek te groot hebben en steeds de media aandacht zoeken. Laat daar de banken hun zorgplicht maar doen.

 • melkveehouder .

  @ 18.32. Invoering van deze waanzin van fosfaatrechten? Weet je dan niet de club van Annie de beslissende stem had in de Eerste Kamer voor de invoering van fosfaatrechten?

  En wist je ook niet dat Annie varkensboerin is en de derogatie vooral van belang is voor de mestafzet(kosten) van de varkenshouderij. Je moet Annie nageven dat ze het vior de varkenshouderij politiek goed heeft gespeeld.

 • koestal

  Annie houdt boeren een goedkope worst voor.

 • Bennie Stevelink

  De derogatie is ook van belang voor melkveehouders met volledige maisteelt.
  Volledige maisteelt wordt gedoogd zolang het percentage boeren wat op deze manier werkt maar voldoende laag blijft. Daar zorgt de derogatie voor. Als de derogatie zou verdwijnen zal men massaal overschakelen op volledige maisteelt omdat dit een BEX-voordeel oplevert wat ongeveer gelijk is aan de extra plaatsingsruimte bij derogatie. Dankzij de derogatie kiest het gros van de boeren voor een bedrijfsvoering met 80% gras. Het percentage boeren met volledige maisteelt blijft zodoende voldoende laag om gedoogd te geworden.
  Zonder derogatie komt er waarschijnlijk een verbod op volledige maisteelt en er komt ook een wettelijk verplichte weidegang.
  Ik hou er overigens ook rekening mee dat bij het wegvallen van derogatie per direct dierrechten zouden zijn ingevoerd met een generieke korting van 20 tot 25% om het mestoverschot te beteugelen. In de wet was dit al voorbereid.

 • koestal

  ook onduidelijkheid van Vestdager,daar kun je niks mee.

 • Bennie Stevelink

  Ben het eens met @koestal: de toezegging van de Commissie lijkt mij niets zeggend.

 • Alco

  Het is zo wie zo opmerkelijk dat vastgehouden wordt aan afspraken (fosfaatplafond) van bijna uit de vorige eeuw.
  Maakt duidelijk welk soort mensen veel in de melk hebben te brokkelen.

 • rub2

  Ben je ook knelgeval als je nog latente ruimte hebt op je grond? Daar gaan we weer....

 • Gat

  Die knelgevallen stallen vol hadden gehad. Hadden we waarschijnlijk nog lagere melkprijs en voer hadden ze tekort. Kon bord meteen voor in de tuin. Mss maar goed dat de rem erop staat. Sommige hebben nooit genoeg.

 • J.W. de Kloet

  langzaam maakt rvo de veestapel steeds kleiner. bij elke transactie van p rechten 10% naar rvo. die kilos worden nooit meer eigedom van boeren en totale kilos beschikbaar voor ons daald. dus mindee vee. daar is de hele linkse kliek op uit. en dat zie in alle beslissingen

 • gjh

  knelgevalletjes als je kunt tellen , tel dan maar nergens op.

 • j.verstraten1

 • Kletskoe

  De vraag die hier aan vooraf gaat is of 'knelgeval' is ontstaan door voorzienbaar overheidsingrijpen. Uitspraak rechter in november 2017 over fosfaatreductie zegt dat dit zo is. Ondernemerrisico dus. Komende maanden komen de uitspraken over de fosfaatrechten. Dus discussie over waar compensatie vandaan moet komen lijkt mij voorbarig.

 • j.verstraten1

  Waar zit het welwillende van Brussel? Ik begrijp die kop niet. Als ik de antwoorden lees staat er volgens mij alleen maar dat er best ruimte voor knelgevallen is, op voorwaarde dat je het ergens anders binnen het plafond weghaalt. Binnen de eigen sector ( dus korten) , of bij andere sectoren. Dat is geen nieuws.

 • gerben5

  @8.18 heb je hier wel eens nieuws gelezen dan?

 • velskamp

  Gaan ze dan ook nog iets regelen voor die wie in het casino verkeert gokt

 • wmeulemanjr1

  Gokkers krijgen straks gratis fosfaat uit de hoge hoed, de rest heeft dan het nakijken??

 • velskamp

  Als t zo gaat moeten de nakijkers aangifte doen van diefstal

 • koestal

  gewoon een leugen

 • koestal

  Brussel wil boeren helpen over de rug van een andere boer

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.