Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Alternatief voor quotumplan RFC: ‘groeier betaalt’

Actiegroep Het Vrije Coöperatieve Woord komt met een alternatief plan voor melkregulering.

Het melkreguleringsplan van FrieslandCampina stuit op veel weerstand. De actiegroep ’Het Vrije Coöperatieve Woord’ (HVCW) presenteert nu een tegenvoorstel omdat ze de huidige plannen niet in verhouding vinden staan ten opzichte van de investeringen die van veehouders gevraagd worden.

3 jaar 3 cent per kilo inhouden bij overschrijding

“Onze plannen zijn technisch beter uit te voeren voor FrieslandCampina en treffen niet alle veehouders. Wij leggen de verantwoordelijkheid bij de boer die wil groeien, niet bij alle leden”, legt Jan Schouten uit. HVCW stelt voor dat er bij overschrijding van de referentiehoeveelheid maximaal 3 jaar lang 3 cent per kilo melk wordt ingehouden. Daarnaast krijgt een overschrijder 3 jaar alleen de garantieprijs en geen prestatietoeslag. RFC hanteert vooralsnog maximaal voor 5 jaar een bedrag van 10 cent bij overschrijding.

Groei door uitwisseling fosfaat

Groei boven de referentiehoeveelheid kan volgens HVCW komen door bijvoorbeeld uitwisseling van fosfaat van jongvee naar melkvee, of wanneer de overheid besluit tot uitwisseling met bijvoorbeeld de varkenshouderij. “We hebben uitgerekend dat wanneer iedereen zijn jongvee inwisselt, dat dat neerkomt op 4 miljard kilo melk. Deze potentiële groei moet door de groeier financieel worden afgedekt”, stelt Schouten.

Groeien door fosfaat en melk van een stopper over te nemen, moet wel mogelijk zijn. Stoppersmelk is en blijft referentiemelk, stelt de HVCW. - Foto: ANP
Groeien door fosfaat en melk van een stopper over te nemen, moet wel mogelijk zijn. Stoppersmelk is en blijft referentiemelk, stelt de HVCW. - Foto: ANP

Groeien door fosfaat en melk van een stopper over te nemen, moet wel mogelijk zijn. Stoppersmelk is en blijft referentiemelk, stellen de veehouders. Deze melk werd al geleverd en is geen kilo boven de referentiehoeveelheid.

Tegen marktconforme marktgroei

HVCW is wel tegen marktconforme melkgroei omdat er nu al genoeg melk in de bulkproducten belandt. In het plan van RFC geldt dat als de RFC-leden onder het gestelde groeipercentage van 1,5% blijven, niemand ervoor hoeft te betalen. “Ga je er wel overheen, dan betaal je. RFC moet toch investeren om die melk te verwerken. We willen de verantwoordelijkheid neerleggen bij de leden en de coöperatie beschermen.”

HVCW verwacht dat hun voorstel meer draagvlak heeft dan het voorstel van RFC. Op 29 augustus beslist de ledenraad hierover.

Laatste reacties

 • Alco

  Beter helemaal geen regeling.
  Gewoon de melk vermarkten.
  99 % van de melk is immers de zgn. bulkproductie, want het kan gemakkelijk door anderen overgenomen worden.
  Melkquotum kon immers ook wel weg omdat wij niets in de wereldmarktprijs konden veranderen!!

 • Roeleke

  Dit had direct na afschaffing melkquotum moeten gebeuren. Degene die nu weg/ overlopen naar A Ware hebben ook flink bijgedragen aan de grote melkplas die nu moeilijk te werken is en ze worden nog beloond ook met een forse uit trede toeslag van 5 ct. Als ze van te voren ook die 3 cent in hadden moeten leggen hadden ze misschien wel een keer tot 10 geteld. Nu kopen ze van dit geld weer fosfaatrechten en gaan bij A Ware weer vrolijk verder om nog groter te worden met dank aan de FC. Hoop dat wel ergens opgeschreven staat dat ze t.z.t. niet weer kunnen terugkeren. Als de FC de leden tevreden wil houden voert men volgend jaar niks in. Gewoon de fosfaatrechten het werk laten doen. En dan opnieuw bekijken hoe het loopt. Rust in de tent in nu het allerbelangrijkste.

 • farmerbn

  Wat zou de rechter uitspreken als je die de slogan voorlegt: We verwerken alle ledenmelk dus kom maar op met je melk. Hoe kan het dat FC binnen drie jaar hun keutel intrekken?

 • koestal

  goed plan van HVWC.

 • mtseshuis

  Plan van HVWC is in ieder geval een stuk eerlijker dan dat baggerplan van RFC. Ook niks doen is een goed van, wacht eerst maar eens af wat er gaat gebeuren na dit jaar, de eersten zullen vast wel een flinke kopstoot oplopen dit jaar agv teveel fosfaat tov referentie..

 • J en M

  Als iedereen zijn jongvee inruilt zijn we over 5 jaar uitgeboerd natuurlijk.....
  Onder het quotum konden we door stoppersruimte ook gewoon groeien, dat blijft volgens mij nu ook zo. Plus de verwachte 1,5 % per jaar, dan is het al royaler dan toen. Groeiers willen weer goedkoop groeien nadat ze er ook al met onze fosfaat vandoor zijn gegaan!!!

 • familiebeldman1

  Farmerbn Wie zegt dat je de melk niet mag leveren en ze verwerken het ook voor je alleen voor een lagere prijs.

 • mats

  Ben ik nou zo dom?
  3 jaar 3 cent is toch veel minder dan 5 jaar 10 cent.
  Dus uiteindelijk betalen de groeiers met dit plan veel minder.

 • Bennie Stevelink

  FC heeft vorig jaar in Duitsland 6 cent per liter verlies geleden. Deze boeren willen slechts 3 cent gedurende 3 jaar betalen. Dat lijkt toch nergens op!

 • BTHenstra

  Het plan van Frieslandcampina is slecht maar wat deze jongens bedenken waardeloos. Ik begrijp niet dat ze in alle media aandacht krijgen. Coöperatief zijn ze zeker niet.

 • gvleemingh1

  Bennie Stevelink, je hebt weinig vertrouwen in een hoge prestatietoeslag.
  Gaat de 1,5 % mc groei leiden tot referentiemelken waardoor de aanvoer alsnog extreem oploopt ?

 • Alco

  De RFC moet zich inzetten voor het vermarkten van het product PUNT
  Maar het kantoor zit vol met mensen die allerlei wissewasjes zoals duurzaam controleren.
  Net alsof je daar een meerwaarde voor melk uit creëert.
  Ik zou zeggen. Doe eens een markt onderzoek naar het gedrag van de consument en dan kom je er achter dat je maar een paar schreeuwers bediend.

 • jaap69

  super plan, de grote groeiers willen de niet groeiers laten betalen, heel mooi bedacht dat ze de prestatietoeslag braaf inleveren, want met hun plan blijft er geen prestatietoeslag over en mag de niet groeier hun groei betalen. geef mij dan maar het fc plan.

 • gradje1966@

  De grote groeiers zitten volgens mijn veel in het Noorden ik snap heel het gezeik niet van deze groep ze denken dat ze hele goede ondernemers zijn waarom dan geen grote jongen zijn en vertrekken naar A ware die doet het toch zo goed.
  Dan kan je heel hart groeien met het geld wat je bij FC mee krijgt namelijk de oprot premie

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.