Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Vrijstelling fosfaatrechten vleesveehouders in regeling

Vleesveehouders hoeven geen fosfaatrechten te verwerven voor jongvee dat niet bedoeld is om verder mee te fokken.

Er komt een vrijstellingsregeling voor de vleesveehouderij en de zoogkoeienhouderij. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) neemt maatregelen (word) om te voorkomen dat vleesveehouders toegekende fosfaatrechten te gelde maken en tegelijk gebruik maken van de vrijstellingsregeling.

Minister moedigt gebruik vrijstellingsregeling aan

Als boeren ten onrechte fosfaatrechten toegekend krijgen, is dat ongeoorloofde staatssteun. De minister moedigt alle vleesveehouders aan gebruik te maken van de vrijstellingsregeling. “Dat biedt voor een ondernemer de beste waarborg om zijn bedrijfsvoering ongehinderd voort te zetten.”

De minister heeft een concept-vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij voorgelegd aan de Europese Commissie. Andere lidstaten en de Europese Commissie krijgen 3 maanden de tijd om bedenkingen kenbaar te maken. De tekst van het ontwerp is gepubliceerd op de website van het ministerie.

Besluit voor advies over startende melkveehouders voorgelegd aan Raad van State

De minister heeft een besluit voor advies voorgelegd aan de Raad van State om starters die tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2018 zijn begonnen met de productie van melk in aanmerking te laten komen voor de knelgevallenregeling. Voorwaarde is dat de betrokken ondernemers op de peildatum vrouwelijk jongvee voor de melkveehouderij hadden en voor het overig ook aan de voorwaarden voor de knelgevallen voldoen.

Beheer
WP Admin