Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Stekker uit eerste Jumpstart-vergister

Jumpstart-pionier Pieter Heeg uit Hinnaard (Fr.) stopt ermee.

Hij concludeert na 2 jaar proberen dat het niet mogelijk is om een monovergister rendabel te laten draaien. Hij meldt dat in Veldpost.

Technische storingen

Volgens Heeg ligt het falen van de installatie aan de vele technische storingen en het te geringe rendement. Duurzaamheidsmanager Jan Willem Straatsma van FrieslandCampina stelt dat de bedrijfssituatie van Heeg sinds de plaatsing van de installatie sterk is veranderd en dat het rendement vooral daardoor sterk is gedaald.

Meer vergisters

Straatsma blijft geloven in het concept van de monovergisters en stelt dat er binnenkort ook diverse bij zullen komen. Heeg meent dat het concept niet goed genoeg is en het rendement te afhankelijk is van allerlei factoren.

Laatste reacties

 • Alco

  Project van de FC waardoor je meer koeien kon houden.
  En zo zijn boeren op het verkeerde been gezet.

 • kleine boer

  tis nu wachten op de reactie van bennie....

 • mtseshuis

  Nooit gedacht dat de waarheid al zo snel en uit deze hoek boven tafel zou komen. Gewoon een mega vergiss(t)ing... Zo snel mogelijk opdoeken dat hele Jumpstart

 • Bennie Stevelink

  Bij alle mestvergisters blijken de resultaten achteraf tegen te vallen. Het doet bij mij de vraag rijzen onder welke condities de metingen zijn gedaan waarop rendementsclaims gebasseerd zijn.
  Hoe beter een rantsoen uitgebalanceerd is, hoe minder nutriënten in de mest zitten, hoe minder rendabel de vergister zal zijn. Bij een slecht uitgebalanceerd rantsoen, waarbij het voer slecht benut wordt, zullen veel vezels en vooral maïskorrels in de mest zitten. De vergister zal dan veel meer gas produceren.
  Het rendement hangt dus in zeer hoge mate af van de voerbenutting. Hier kan bij metingen mee gemanipuleerd worden: geef tijdens de meting koeien een rantsoen wat slecht benut wordt en je krijgt een veel hoger rendement van de mestvergister. Op basis van die cijfers kun je de vergister verkopen aan boeren die vervolgens niet het rendement halen wat hun voorgespiegeld werd.

 • Alco

  Bennie. Wat jij nu schetst trappen ook gemeentes in.
  Ze denken met bermgras succes te kunnen halen.

 • koestal

  Stroomvreters,dus niet duurzaam !

 • RJ Roelofs

  @bennie, je hebt de "kromme keutel bij het rechte eind".
  van belang is dan waar het meeste geld wordt gegenereerd? goede vertering van het voer door de koe of vergis(t)ing met hoog rendement.
  Ik denk dat we daar geen "sigarendoosberekening" voor hoeven te maken.

 • Trot

  Het verhaal en uit leg is des frc want bandbreed is het bij hun altijd goed

 • sjoerddehoop1

  Jammer dat boeren moeten werken voor zo'n laag rendement. Pieter Heeg heeft zijn best gedaan; voor het goede 'klimaat'doel. Hun bedrijf is extensiever geworden en dat verlaagd het rendement zegt Jan Wllem Straatsma ; die blijft positief. Hij zoekt weer nieuwe slachtoffers Roelof Joosten is al lang uit beeld. Hij heeft vast nog een topinkomen. Pieter deed al het werk met veel extra uren. Die zullen nooit betaald worden.

 • koestal

  Je kunt lang wachten op rendement !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.