Rundveehouderij

Nieuws 32 reacties

SGP ziet ruimte voor knelgevallen fosfaatrechten

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop verwacht dat er ruimte zit in Brussel om meer knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel te helpen.

“De signalen die we vanuit Brussel krijgen, is dat het de Europese Commissie gaat om de garantie dat we onder het totale fosfaatplafond voor de veehouderij blijven. Dat geeft volgens ons voldoende speelruimte”, aldus Bisschop. De formulering in het staatssteungoedkeuringsbesluit en de derogatiebeschikking biedt volgens Bisschop ook ruimte. In het besluit wordt het melkveeplafond wel genoemd, maar dat dit tot doel heeft om het nationale fosfaatplafond te behalen, waardoor er mogelijk ruimte is om flexibel om te gaan met sectorale fosfaatruimte.

Uitbreiden van knelgevallenregeling

SGP ziet ook nog andere mogelijkheden om de knelgevallen tegemoet te komen zonder dat er een extra generieke korting nodig is. CBS verwacht dat de fosfaatproductie dit jaar uitkomt op 83,3 miljoen kilo, dat is ruim onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo. Daar komt bij dat te verwachten is dat de melkveestapel in de loop van het jaar zal dalen, onder meer omdat er nog bedrijven zijn die op 1 april meer koeien hadden dan fosfaatrechten. De ruimte die het ministerie reserveert voor rechten die als gevolg van uitspraken van de rechtbank uitgegeven moet worden, kunnen volgens SGP weggestreept worden als de knelgevallenregeling wordt uitgebreid. Dan spelen die rechtszaken veel minder.

Duurzame stallen

SGP wil alle ruimte die in het systeem zit, benutten om melkveehouders die geïnvesteerd hebben in duurzame stallen te helpen. “Wat we absoluut niet willen is dat we aan het eind van het jaar ruim onder het melkveefosfaatplafond blijken te zitten, terwijl gezonde gezinsbedrijven kopje onder zijn gegaan”, zegt Bisschop. De rechten die in de fosfaatbank komen, wil SGP dit jaar ook benutten om de knelgevallen tegemoet te komen, nu de fosfaatbank pas volgend jaar in werking treedt.

Of de voorstellen van SGP op steun van een meerderheid kunnen rekenen, is nog zeer onduidelijk. Coalitiepartijen tonen vooralsnog weinig bewegen. Het ligt politiek heel gevoelig.

Het debat over de fosfaatrechten is woensdagavond om 18.15 uur. Het debat is live te volgen.

Laatste reacties

 • ghsmale

  Elke boer is een knelgeval,
  dus iedereen krijgt er wat bij

 • arendsoog

  Iedereen heeft wel een plan
  Word niks
  EU is er klaar mee

 • Vorig jaar zaten we met de GVE onder het plafond. Een koe was een koe.
  Nu moeten worden we afgerekend op de norm van de melkproductie . Dat houd in dat velen weer koeien moeten afvoeren. Kolder toch. Het zijn immers de zelfde koeien voor de GVE als vorig jaar toch? Probeer dat maar eens een normaal mens uit te leggen hoe dit kan.

 • Jan-Zonderland

  Als je gelezen hebt dat het voorstel in Brussel om uitgaven die gedeclareerd kunnen worden door EU parlementariers als onkosten gecontroleerd moeten worden, is weggestemd, dan denk je toch van: val toch allemaal dood daar in Brussel. Stal vol en gaan. Niks controle, niks fosfaatrechten. Laat ze allemaal barsten daar.

 • Firma Vellenga

  ja, circus begint weer opnieuw. En ja, elke boer is een knelgeval.

 • Zuperboer

  Ach boeren zijn nu eenmaal mensen die veelal binnen de wet trachten te opereren (Onniedan Carola#7700 tweelingfraudeurs). Woonden we maar met z'n allen binnen de vrijstaat Amsterdam. Dan konden we uitgeprocedeerd of niet lekker rotzooi trappen en stond de staat er machteloos bij. Boeren kun je middels hun inkomen en fiscale traceerbaarheid (en omdat ze gebonden zijn aan hun bedrijf en lokatie) langzaam uitkleden tot op het bot. Wen d'r maar aan. Straks krijgen we 1 financiele agenda in Europa en zal na verloop van tijd de Landbouwvrijstelling wel worden opgeofferd om de armoede in de laars van Italie en op de Griekse eilanden te kunnen saneren.

 • wmeulemanjr1

  sgp moet nog wat 'partijbroeders' aan gratis fosfaat helpen..

 • h.wie431

 • Vhouder

  in brussel zit nog groter tuig dan in den haag

 • Bennie Stevelink

  “SGP wil alle ruimte die in het systeem zit, benutten om melkveehouders die geïnvesteerd hebben in duurzame stallen te helpen”.
  Die investering in “duurzame stallen” hebben ze toch niet gedaan om met het oorspronkelijke aantal dieren minder milieuruimte te bezetten?
  Ze hebben in “duurzame stallen” geïnvesteerd om binnen de beschikbare milieuruimte meer koeien te kunnen houden. Het milieu schiet er niets mee op. Wat is hun maatschappelijke verdienste waar ze voor beloont moeten worden?

 • groot boerdam

  Wat gebeurt er na een jaar als we er boven zitten?
  Dan maar weer bij de pluimvee en varkenshouders korten?!

 • wmeulemanjr1

  Iedereen weet dat er veel melkveehouders zijn die voor hun gedeeltelijk lege (duurzame)stal nu al (veel)fosfaatrechten hebben gekocht/gefinancierd, krijgen die hun geld dan ook terug met hulp van bepaalde politieke partijen?

 • nvanrooij1

  Iedereen is op dit moment wel knelgeval omdat de stalruimte niet meer volledig bezet is door de korting en doordat de koeien weer meer geven waardoor het aantal ook daalt
  Ook die stallen zijn gefinancierd en kunnen de onderbezetting niet terugverdienen waardoor ook zij in de knel komen
  Als bepaalde groepen geholpen dan ook degene helpen die gekort zijn

 • Kletskoe

  Precies Bennie. De meeste zijn 'duurzaam' om maar meer koeien te kunnen houden. De knel is dat ze de stal niet zomaar vol kunnen zetten. Failliet gaan ze niet. Liever fosfaatruimte ten koste van anderen dan als ondernemer de consequenties nemen van je beslissingen. Ze wisten heel goed dat er grenzen zaten aan groei en er kans was dat overheid zou ingrijpen. In ieder geval hadden ze het kunnen weten: zoek bv. op deze site maar eens op fosfaatplafond en dierrechten. In jaren 2011 tot 2014 barst het van de artikelen. Overheid heeft altijd gezegd: er wordt ingrepen als sector haar toezegging van 'we blijven onder fosfaatplafond' niet waarmaakt. De rechter is ook duidelijk: voorzienbaar.

 • vanpuffelen

  kunnen jullie allemaal wel zo schijnheilig afgeven op de SGP maar het is zo langzaam wel de enige partij die de landbouw al JAREN lang steunt. Dus enig respect is op zijn plaats

 • gerben5

  Btw we zijn ook door het stikstof plafond dus niet te veel gekkigheid anders komt er weer een kortingsronde

 • veldzicht

  Ben ik met je eens @vanpuffelen.SGP en in mindere mate het CDA zijn nog de enigste die de landbouw een warm hart toedragen.jammer dat ze zo van de zwarte kousen kerk zijn(ben zelf Katholiek,maar doe er weinig aan) anders zou ik toch overwegen er op te gaan stemmen,overigens prima mensen hoor.

 • RIEN65

  vanpuffelen dit is geen steunen maar zieltjes winnen. We zijn allemaal knelgeval.

 • Firma Vellenga

  Veldzicht, graag doen. Wij stemmen er ook al jaren op. Ze staan wel voor gezin, werk, inkomen. Dat staat in dit geval los van het geloof in kerk denk ik

 • koestal

  @kletskoe,maar er was nooit duidelijkheid hierover !

 • koestal

  ik geloof er niks van,Bisschop wil de boeren weer hoop geven,als het maar geen valse hoop is .

 • veldzicht je moet je schamen om zo af te geven op een bepaald geloof zou niet durven zeer dom .

 • f.terlinde@live.nl

  Ieder zijn eigen geloof, respect! Maar ik geloof niet dat we er zo wat bij krijgen. Ik ben het geklets over de innovatieve boeren uit de knel wel zat. Het is ieders eigen keus om dure stallen te zetten. Maar iedere boer is gekort en/ of beperkt dus allen knelgeval!

 • Kletskoe

  Koestal. Duidelijkheid dat er zou worden ingegrepen bij overschrijding plafond/teveel groei. Inderdaad geen duidelijkheid over wanneer plafond zou worden overschreden en hoe er zou worden ingrepen. Dan neem je dus bewust een risico als toch bouwt. En dat zegt de.rechter ook.

 • Koen Franken

  Vraag me af WAAR deze rechten straks vanaf gaan komen , ALS ze er al komen . Komen die van de andere sectoren en gaan die dan terug in hun fosfaatplafond . of worden we straks nogmaals met zijn allen gekort . Maar iets zal het zijn .

 • veldzicht

  @22.40.Ik geef helemaal niet af op een geloof en zeg zelfs dat het prima mensen zijn.alleen voel ik mij niet thuis in deze vaak zwaar gereformeerde kringen,
  Overigens niets mis mee en ze dringen hun geloof ook niet op aan anderen en heb ook gereformeerde kennissen waar ik het prima mee kan vinden ,maar ze hebben nu eenmaal denkbeelden waar ik mij niet in kan vinden en daarom zal ik niet op de SGP.stemmen..

 • Jan-Zonderland

  Alles goed en aardig maar, en ik heb dat al eens eerder gezegd, zolang er nog 1 kilo kunstmestfosfaat gestrooit mag worden is er geen sprake van een (mest)fosfaatoverschot. Waarom komt er nooit eens een politicus of landbouwbelangenbehartiger daarmee op de proppen. Kunstmestfosfaat is een eindige bron dus probeer daar nu eerst eens zo weinig mogelijk van te gebruiken door zoveel mogelijk in de fosfaatbehoefte te voorzien door ruim voorhanden zijnde dierlijke mest evt aangevuld met fosfaat uit rioolslib. Dan creeer je een kringloop die heel lang door kan gaan.

 • Alco

  En zo is het @Zonderland.
  Maar wat het ergste is, is dat er boeren zijn die er in meegaan onszelf een probleem aan te praten.
  Waarschijnlijk om er BIJ te willen horen.

 • velskamp

  Als we dus dit jaar dus ruim onder het fosfaat plafon zijn gebleven . Willen ze dus het oude princiep hanteren .dus verdeel en heers ! Geven we de Veroorzakers er fosfaat rechten bij die bij de niet groeiers gestolen zijn Dan begint het een lekker vals spelletje te worden .

 • bluemink

  Dit spelletje met fosfaatrechten is niet door Brussel bedacht maar door bv Nederland .
  Zolang wij maar onder het plafond blijven is er niks aan de hand toch ,

 • koestal

  Roelof Bisschop heeft een betere bril dan ik !

 • koestal

  klinkt sympathiek ,maar ik geloof er niet in

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.