Rundveehouderij

Nieuws 25 reacties

Ruim 150 RFC-leden over naar Royal A-ware

Meer dan 150 leden van FrieslandCampina hebben besloten over te gaan naar Royal A-ware. Dit bevestigt een zegsman bij A-ware.

Op grond van een recente publicatie van de Dutch Milk Foundation (DMF) ontstond de indruk dat A-ware misschien tussen de 70 en 80 overstappers ontvangt, maar dat klopt volgens Royal A-ware niet.

400 miljoen kilo melk nodig

In maart van dit jaar kondigde A-ware de bouw aan van een mozzarella- en roomfabriek, naast de bestaande kaasmakerij. Hiervoor heeft de onderneming zo’n 400 miljoen kilo melk nodig, te beginnen vanaf voorjaar 2020. Het grootste deel van de melk wil het rechtstreeks van melkveehouders betrekken.

Met de jongste toestroom van melkveehouders heeft A-ware een behoorlijke stap gezet om deze aanvoer in te vullen. Daarbij is duidelijk dat het genoemde aantal van ruim 150 melkveehouders nog niet het einde is. “Er melden zich nog voortdurend nieuwe veehouders aan”, aldus de zegsman.

Voor de werving van leveranciers belegt A-ware doorgaans kleinschalige bijeenkomsten, die ook deze weken nog plaats blijven vinden.

Laatste reacties

 • Trot

  Gunstig want als gehet zo goed doet krijgen de blijvers de verplichting meer te gaan melken anders krijgen we onderbezetting met al gevolgen van dien EINDE reductie plan jippie

 • Bennie Stevelink

  Er wordt 1,2 miljard liter via DMF doorgeleverd aan derden, waaronder A-ware. Melk van veehouders die overstappen hoeft niet meer doorgeleverd te worden. Deze 150 veehouders en eerdere veehouders die zijn overgestapt vertegenwoordigen naar schatting 200 tot 250 miljoen liter. Er is dus nog bijna een miljard liter te gaan voordat DMF gesloten kan worden.

  De aanvoer in de eigen fabrieken van FC wordt er in feite geen liter anders van. De overbezetting en noodzakelijke afzet in bulk blijft hetzelfde. Het melk-aanvoer-reguleringsplan blijft noodzakelijk.

 • Alco

  @ Bennie. In een ander item had je het zelfs over de RFC vlag uit.
  Heb je nu echt niet door dat deze overschrijvingen een slecht beeld laat zien over het vertrouwen in de FC.
  Je verstoppen in DMF melk waardoor het niet direct gevolgen zal hebben, noem ik je kop in het zand steken.
  Oftewel. Zeer kortzichtig denken.

 • haj146

  kan rfc trots op zijn. Met wanbeleid en voorop lopen gaan de leden voorop de laan uit. BRAVO! Hele gelul over dat voordeel van DMF zal wel gecompenseerd worden door de mindere liters. Ook voor rfc geld schaalvergroting verdunt de kosten. Tijd dat de bezem er door gaat en er dure koppen gaan rollen. VEEL te Veel personeel en vooral managers die BEDUM en BORCULO nog niet kunnen laten draaien.

 • RIEN65

  Laat ze gaan, laat ze gaan. Hoe meer boeren er vertrekken hoe beter het is.

 • Bennie Stevelink

  Ik denk @alco, dat het meer zegt over de persoonlijke situatie van deze boeren. Hoeveel van deze boeren zitten “innovatief” in de knel? Ze krijgen 5 cent vertrekpremie en gemiddeld 15 cent per liter uit obligaties. Daar kopen ze fosfaatrechten voor en ze hebben niet meer te maken met het melk-aanvoer-reguleringsplan.
  Voor de blijvende boer is het gunstig dat deze boeren weg zijn. Beter zou zijn als de overige duizend boeren die boventallig zijn ook zouden vertrekken.

 • kleine boer

  Dus het gaat goed met je bedrijf als er leden vertrekken?

 • ENDE902

  Aware gaat echt niet in heel Nederland melk ophalen.

 • ENDE902

  @kleine boer,
  Het klinkt inderdaad vreemd, maar het zou best wel eens kunnen, door de handicap die we in het verleden hebben opgelopen bij de fusie.

 • kleine boer

  Ende90 die Handicap had opgelost moeten worden met meer afzet nu heeft ander die afzet....

 • koestal

  Exodus is begonnen

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, die 1,2 miljard liter MOET doorgeleverd worden aan anderen ongeacht de eigen afzet van FC.

 • wmeulemanjr1

  Denk dat de echte ondernemers vertrekken, wij blijvers bij rfc zijn misschien wel schijterts, misschien zijn we wel bang voor de vreemde/onbekende handelsmentaliteit

 • Attie

  Dat Jan Anker al jaren verdiende aan FC kaas is wat, maar dat hij ze nu ook nog zelf gaat maken, is helemaal wat!

 • Mfb

  Ik zou mijzelf nooit verkopen aan Jan Anker, dan nog liever WAT MINDER MELKGELD

 • de kaasboer

  Mfb...want?

 • kleine boer

  bennie dan is het mooi klote dat er leden weg gaan als ze straks bij rfc de melk afzet weer op orde hebben komen ze melk te kort precies wat alco telkens schreef....

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, nogmaals: de melk van boeren die overstappen naar een andere verwerker wordt in mindering gebracht op de verplichte doorlevering via DMF.
  Vertrekkende boeren betekent inkrimping van DMF en GEEN inkrimping van de melk die FC ZELF in de fabrieken krijgt.

 • kleine boer

  Bennie gewoon volhouden dat het heel goed gaat met rfc als er leden weg gaan ....👍 excuus is al klaar nu voor de intrem uitkering eind vd maand of het word betaald uit de te lage uitbetaald prijs zodat het nog wat lijkt .. en ja ik weet dat jij het anders en beter ziet ik hoef er ook geen reactie op...

 • Trouw aan zuivel

  mijn inziens is het altijd beter om melk te leveren aan een bedrijf die minder afhankelijk is van (merkloze) Kaas. Zodra de kaasprijzen fors omlaag gaan zal dat een grotere impact hebben bij bedrijven die veel kaas maken.

 • Sivert&Anita

  Bennie zegt niet dat het goed gaat met FC, hij geeft aan dat deze melk niet wordt meegeteld. En kleine boer, ik zou maar niet rekenen op een interim uitkering, FC draait momenteel gewoon slecht. Het is niet voor niets dat aangekocht fosfaat voor 16-4 niet meer mee telt (scheelt weer 10 cent per kg melk) en dat FC niet wil zeggen hoe ze omgaan met bedrijven die voor die datum een ander bedrijf hadden gekocht, dat zeggen pas komende herfst, na 1 oktober. De 5 cent vertrek regeling loopt dan namelijk af. Ze zetten alles op alles om uit ieder hoekje en gaatje besparingen te vinden. En ik denk dat ze juist wel blij met de vertrekkers, dat zijn juist de boeren met uitbreidingsplannen en die kunnen dan weer de fosfaatrechten overnemen van de stoppers van FC, dat zorgt toch weer voor enkele procenten minder melkaanvoer.

 • kleine boer

  Sivert ik tel er ook niet op wat ik al schreef te laag betaalde Mp om wat over te houde voor interim uitbetaling ...

 • Alco

  Het gaat om de tendens die boven komt drijven.
  Toen de prijs slechter was kon vertrekken ook met dezelfde voorwaarden en toen werd er rond getoeterd: "Waarom gaan ze niet vertrekken".

 • xw

  We zullen het zien. Niets is wat het lijkt en.. wat men ziet en niet ziet.
  Ooit is er een heel leger vertrokken en via de spotmarkt en Doc nu uiteindelijk bij vreugdenhil terecht gekomen. Het is hierboven al meerdere malen gezegd, laat maar gaan.

 • koestal

  RFC had toch teveel melk ,moest van de EU toch steeds melk naar andere zuivelbedrijven brengen . Scheelt weer wat.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.