Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Minder derogatie-aanvragen

Het aantal bedrijven dat derogatie aanvraagt lijkt dit jaar lager uit te komen dan afgelopen jaren.

Dat blijkt uit een brief van minister Carola Schouten van landbouw aan de Tweede Kamer. Tot en met 3 juli kreeg RVO.nl 17.694 aanvragen voor derogatie binnen. De aanvraagperiode sluit op 4 juli. In 2017 deden nog 19.137 bedrijven mee aan derogatie.

In 2017 kregen 31 derogatiebedrijven een boete opgelegd voor in totaal € 600.000. Het areaal landbouwgrond op derogatiebedrijven was afgelopen jaren vrij stabiel op ongeveer 840.000 hectare.

Nitraatconcentratie

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de gemiddelde nitraatconcentratie in het grondwater op derogatiebedrijven gemiddeld op alle bedrijven in 2016 onder de 50 mg nitraat/liter lag. Gemiddeld was de nitraatconcentratie in de lössregio het hoogst met 35 mg/l. In het zandgebied met de stikstofgebruiksnorm van 230 kilo N uit dierlijke mest/ha was de nitraatconcentratie gemiddeld 36 mg/l. In dit gebied komt 24% van de meetlocaties nog boven de norm van 50mg N/l. Op andere grondsoorten is dit aanzienlijk lager. Op klei- en veengrond heeft het overgrote deel van de bedrijven minder dan 15mg nitraat in het grondwater.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Ik geleuffe der niks vano

 • hollandagri

  kan zijn dat de stoppers bouwland boer worden en niet meer voor derogatie in aanmerking komen

 • Alco

  Derogatieboeren zijn vooral boeren met een voedseltekort en dus mais aankopen.
  Stop met die onzin van 80 % gras.
  Gras gewoon 250N per ha en mais 170N

 • farmerbn

  Helemaal eens met alco. Maar ja , de derogatie is een wortel die voorgehouden wordt. Een chantage-middel die de politiek graag wil behouden. Nederlandse boeren hebben de derogatie zelf gewild. Door het verkrijgen van de derogatie, zijn er fosfaatrechten gekomen met x% korting voor veel boeren. Veel landen in Europa hebben derogatie maar geen één een fosfaatplafond. Wat is er in Nederland fout gegaan?

 • Alco

  En die boeren ging zelf met de "laarzenactie" naar Den Haag.

 • ENDE902

  @farmerbn
  De derogatie is inderdaad een wortel die ze hebben voorgehouden. Daarbij ging wel iedereen er vanuit dat dit over een periode van vier jaar zou gaan, zoals gebruikelijk was. Door de truc met vermeende grootschalige kalverfraude is dit gereduceerd tot twee jaar. Onwillekeurig zou ik dan denken, dat ik 2 keer zoveel vee mag houden per fosfaatrecht.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, wat er in Nederland fout is gegaan?
  Als ze in andere landen alle mest die daar geproduceerd wordt, gelijk verdelen over alle cultuurgrond, hebben ze amper 150 kg N per ha. Velen zelfs nog veel minder: die hebben amper 50 kg N per ha.
  Als in Nederland alle mest die hier geproduceerd wordt, gelijk over alle cultuurgrond verdeelt wordt, hebben we meer dan 300 kg N per ha. Vandaar dat wij hier regels hebben die ze in andere landen niet hebben.

 • Alco

  Bennie. Geen appels met peren vergelijken.
  Wij leven hier met de beste omstandigheden.

 • kleine boer

  Die 300 kg die Bennie noemt is ook hard nodig als je veel haalt ook veel brengen anders is het roof bouw.

 • farmerbn

  Boeren die (flink) uitgebreid hebben in aantal rundvee zonder extra grond, wisten dat ze meer mest moesten afzetten. Niks mis mee. Dat is hun risico. Door de derogatie zijn er fosfaatrechten gekomen en moeten alle boeren vee inleveren. Dat is onterecht. Het was beter geweest dat Nederland had bedankt voor de derogatie toen Brussel kwam de fosfaatrechten. Tenzij Nederland deze huidige situatie geweldig vindt. Als je de veeboeren wilt naaien en de schuld bij Brussel wilt leggen , is het mooi in mekaargezet.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, als alle mest in Nederland gelijkmatig over alle grond verdeelt wordt hebben we meer dan 300 kg N per ha. En dan denk jij dat het voordelig zou zijn om het bemestingsniveau terug te brengen naar 170 kg N?
  Omdat we dan onbeperkt koeien zouden kunnen houden??
  Het tegenovergestelde zal gebeuren: er worden per direct dierrechten ingesteld met een generieke korting van 20% of meer om het mestoverschot te beheersen. Ook komt er waarschijnlijk een maximum aan het percentage mais en er komt verplichte weidegang.

 • Gat

  Boer die stopt vraagt geen derogatie aan. Kunt niks verdienen met gras telen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.