Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Grootste biomelkveebedrijf Zweden schakelt om

Het grootste biologische melkveebedrijf in Zweden, Vadsbo Mjölk, schakelt om naar een gangbare bedrijfsvoering.

Dat melden lokale media. Zowel Skånemejerier, de huidige melkafnemer, als Arla, de toekomstige melkafnemer, kan de jaarproductie van Vadsbo Mjölk, van rond de 12 miljoen kilo biologische melk, er komend jaar niet bij hebben.

Begin 2018 maakte Boerderij een reportage op het Zweedse melkveebedrijf. Bedrijfsleider Lars Svensson sprak destijds van een opgaande tendens voor de biologische zuivelmarkt. Ook was hij content met de biologische melkprijs die veel stabielere is dan de gangbare.

Lees de reportage en bekijk de foto’s van Vadsbo Mjölk: Biologisch en toch ruim 1.300 melkkoeien

Geen belangstelling voor groot volume biomelk

Vadsbo Mjölk heeft een 3-jarig contract met Skånemejerier voor de afname van biologische melk. Dat contract loopt dit jaar af en kan niet verlengd worden. Daarom werd contact opgenomen met Arla. Ook deze zuivelonderneming en grootste speler wat betreft biologische zuivel in Europa, heeft geen belang bij een dergelijk groot volume biomelk. Voor gangbare melk is wel ruimte.

Net als veel andere Europese zuivelondernemingen zag ook Arla de aanvoer van biologische melk afgelopen jaar enorm toenemen. Het lijkt nu tijd voor een pas op de plaats.

Niet verbitterd, maar begrip voor situatie

Svensson, geeft aan niet verbitterd te zijn over het feit dat zuivelondernemingen geen behoefte hebben aan zijn biologische melk. Hij begrijpt dat een zuivelonderneming gezien de huidige marktomstandigheden nee zeggen.

Svensson verwacht dat de productie van de 1.350 koeien met 8% tot 10% gaat toenemen wanneer de dieren weer worden gevoerd met conventioneel krachtvoer.

Voor het melkveebedrijf wordt samengewerkt met 7 akkerbouwers in de buurt. Lokale media geven aan dat 2.300 hectare grond, eigendom van de Vadsbo Växtodling AB, wel biologisch blijft.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Is wat, en wij hier in Nederland maar omschakelen naar biologische door de druk van de "burger" Vervolgens nemen ze het niet af waarschijnlijk

 • veelust

  Op dit moment ligt bij ons in de supermarkt ongeveer elke week de bio zuivel in de aanbieding. 2 liter voor de prijs van 1 liter, dus een heel stuk goedkoper dan gangbare zuivel. Dit kan ook geen houdbare situatie blijven en het lijkt er op dat ze zich in allerlei bochten wringen om de biologische zuivel kwijt te raken.Voor de consument is de prijs nog steeds de grootste drive om producten te kopen.

 • Alco

  Er gewoon voor oppassen dat bio niet de standaard wordt, is dit weer een voorbeeld van.

 • mr X

  Veel te groot voor een bio bedrijf. Bio wordt de toekomst voor de kleinere bedrijven. Trouwens gangbaar benadert ook steeds meer bio.

 • mtseshuis

  Als er 1 schaap over de dam is... De markt voor bio is wel een keer verzadigd..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.