Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

FrieslandCampina verliest € 150 miljoen op basiszuivel

De divisie basiszuivel van FrieslandCampina heeft in het eerste halfjaar van 2018 een verlies van € 150 miljoen geleden.

Dit is niet alleen op melkpoeder, maar ook op andere basisgrondstoffen. Dit heeft CEO Hein Schumacher verteld op de ledenbijeenkomsten die deze weken op diverse plaatsen in het land zijn gehouden.

Niet verwarren met bedrijfsresultaat

Genoemd cijfer moet niet worden verward met het bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar van 2018, zo benadrukt FrieslandCampina, want basiszuivel (Dairy Essentials, vroeger Cheese, Butter & Milkpowder) is slechts een van de divisies van de zuivelreus.

In het 4e kwartaal van 2017 rapporteerde basiszuivel al een verlies van € 90 miljoen. In een grafiek die FrieslandCampina in mei meestuurde met haar voorstellen aan de leden voor aanpassing van de aanvoerregeling, was al zichtbaar dat het verlies van deze divisie zou oplopen.

Basiszuivelcorrectie

Bij de presentatie van genoemde wijzigingsvoorstellen in mei werd voorgesteld om het resultaat van Dairy Essentials afzonderlijk zichtbaar te maken en dit in mindering te brengen op het bedrijfsresultaat. Volgens FrieslandCampina zou deze basiszuivelcorrectie in de praktijk tot weinig veranderingen leiden, want ook voorheen moest het resultaat van basiszuivel ergens worden verdisconteerd in het totale bedrijfsresultaat.

Veel leden liepen echter te hoop tegen invoering van deze correctie, waarna het bestuur in een aangepast voorstel aangaf dat het de introductie van de basiszuivelcorrectie wil uitstellen tot 1 januari 2020.

Bijdrage mageremelkpoeder aan negatief resultaat

Het resultaat van Dairy Essentials wordt bepaald door het verschil tussen de garantieprijs die FrieslandCampina uitbetaalt en de opbrengst van de mix van basis-zuivelproducten (mageremelkpoeder, boter en kaas). Mageremelkpoeder levert sinds vorig najaar een extra grote bijdrage aan het negatieve resultaat van Dairy Essentials. Sinds september 2017 zit de notering van mageremelkpoeder onder het interventieniveau van € 1.698 per ton, waarbij een dieptepunt werd bereikt in april 2018. Toen noteerde Zuivel NL een mageremelkpoederprijs van € 1.270 per ton.

Op het dieptepunt van de markt werd het product echter nog veel goedkoper verkocht. De Europese Commissie verkocht bovendien melkpoeder uit interventie-opslag voor goed € 1.100 per ton. Ondertussen is de notering voor mageremelkpoeder aangetrokken tot zo’n € 1.550 tot € 1.600 per ton. In een ‘gezonde’ markt moet deze notering al gauw op € 2.100 of meer per ton liggen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het is niet erg om verlies te lijden op één van je divisies. Boeren hebben ook wel eens een koe die doodgaat of een snede gras die verloren is. De vinger aan de pols houden is goed maar niet meteen de kop verliezen. Zoals Alco1 steeds stelt: Je weet nooit welke divisie in de (nabije) toekomst goud is en welke niet. Gewoon stug doorgaan.

 • huisvader

  zo is dat wat je niet hebt , kun je ook niet mee werken .

 • cor vroege

  Als je verleden jaar ook al verlies heb gedraaid op deze devisie dan wordt het wel tijd om maatregelen te nemen ,dit kun je natuurlijk niet vergelijken met het verlies van een koe of snede gras ,hier praat je wel over tientallen miljoenen verlies, je moet de economie boeken vanA Heertje nog maar eens doornemen ,dit gaat in ieder geval niet de goede kant op

 • Trot

  Klopt het gezegde nog steeds leg nie alle eieren onder een kip

 • Boter en Kaas hoort ook onder de divisie basiszuivel!! De heren of dames verkopers moeten gewoon aan het werk! Friesland Campina is geen sociale werkplaats

 • Farmer4life2

  Volgens mij kun je magermelkpoeder maken doordat je met de rest product boter maakt....
  Ik kan niet begrijpen dat je verlies maakt op een liter melk waarvan je magere melkpoeder(eiwitten) en boter/room kan maken (vetten)

  Net dat je kaas hebt en daarbij wei krijgt.

 • mtseshuis

  Klopt @ Lammertink: Aan het werk en verkopen die hap! Boter is schuw duur, dus erg vreemd dat MMP zo zwaar doortikt...

 • Een verlies van 150 miljoen per half jaar is 300 miljoen voor een heel jaar.
  Als je dat verdeelt over 10 miljard kg (zo'n beetje) de jaaraanvoer dan is dat 3 cent per kg melk.
  Betekent dit dat als het voorstel wordt uitgevoerd dat de melkprijs met 3 cent/kg gekort wordt ook al is het resultaat (prestatietoeslag) goed?
  Zijn we mooi klaar mee.
  Stel je deze vraag aan de binnendienst dan krijg je geen antwoord.
  Er is al vaker geschreven over het paard van Troje als dit voorstel wordt doorgevoerd.

 • koestal

  Ach,de directie en bestuur hebben geen centje pijn en de retailers profiteren van de lage prijzen

 • koestal

  We nemen dit maar weer voor kennisgeving aan en gaan over tot de orde van de dag

 • Bennie Stevelink

  Nederlandse coöperatie hebben tot nu toe voor bulkmelk een prijs gerealiseerd die hoger was dan wat deze melk in de internationale markt waard was.
  Deze te hoge prijs kunnen ze niet volhouden. Dat begint steeds meer zichtbaar te worden.

 • kleine boer

  Waar blijft het schema over de afgeleverde kg product en er is minder melk aangevoerd maar daar word bijna niet over gesproken. De baan op en verkopen dat is enig wat helpt. DAT begint steeds meer zichtbaar te worden!!!

 • RIEN65

  We moeten gewoon minder melken. Zelfs Cono blijft op dit moment achter met hun melkprijs.
  Schumacher komt nu persoonlijk zijn boodschap brengen. Dus bereidt je maar voor de melkbeperking komt er.

 • brutus71

  @RIEN, dat heb al vaker gezegd, dat er een melk beperking komt, maar dat is het paard achter de wagen spannen en de boeren bij Aware geven straks vol gas

 • 8911077012

  500 miljoen naar pakistan 300 miljoen naar china
  want er moet afzet komen
  wel nu 800 miljoen verder afzet in china kwijt
  in pakistan nooit gekomen
  Geld kwijt, afzet kwijt
  Roelf Joosten 2 jaar te laat kwijt
  Ik weet niet waar hij nu aan het roer zit maar ik wens ze heel veel succes.
  waar is hij eigelijk ???????
  of heeft hij zoveel geld achter over gedrukt dat werken geen zin meer heeft ?????

  Een deel van deze reactie is bewerkt en verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • wmeulemanjr1

  @8911077012;moedig dat je dit durft te zeggen, velen lopen als gewillige-lijders achter 'wijze leiders' aan en houden verder gemakzuchtig maar hun mond..

 • RFC is in liquiditeit problemen.
  Stond nog een beetje op de rekening,maar gauw ff opgehaald....

 • Marco22

  Gelukkig hebben we Riedel nog.....Oh shit

 • Straks ook nog flinke scheur in de broek van Jumpstart ?

 • Firma Vellenga

  De tekenen waren al duidelijk, ben blij dat wij op tijd de stekker er uit getrokken hebben bij RFC. Ze krijgen een paar moeilijke jaren. Komt wel weer goed maar jullie moeten waarschijnlijk nog veel inleveren. Dan liever de 3 cent extra bij Albert Heyn via A-ware. Je hoort weinig negatiefs van A-ware lijkt mij een goed teken

 • 8911077012

  das nou ook wat mag je de waarheid niet meer mededelen
  en vragen stellen
  leden raad leden + ledenraad voorzitter mag wel alle leden de grond instapen op bijeenkomsten en dan zeggen dat je in een coperatie voorzit sorry ?!!!!!!!!!!!!!!?

 • En dan nog het interne systeem wat bij alle RFC locaties wordt doorgevoerd.....kosten meer dan 1000 miljoen

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.