Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Fonterra investeert mee met uitbreiding fabriek A-ware

Royal A-ware en Fonterra hebben de eerste paal geslagen voor de nieuwe mozzarella-kaasmakerij en roomfabriek.

Dit gebeurde in het bijzijn van de burgemeester van Heerenveen.

De bouw van het nieuwe complex werd eerder dit jaar al aangekondigd. De fabriek is naar verwachting begin 2020 gereed.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Impressie van het toekomstige zuivelcomplex van Royal A-ware in Heerenveen. - Foto: A-ware
Impressie van het toekomstige zuivelcomplex van Royal A-ware in Heerenveen. - Foto: A-ware

Eerste mozzarella-kaasmakerij

De mozzarellafabriek krijgt een aanvangscapaciteit van 45.000 ton, werd afgelopen voorjaar meegedeeld. Het is de eerste mozzarella-kaasmakerij in Nederland op deze schaal. De extra wei die vrijkomt bij de mozzarellaproductie wordt bij Fonterra verwerkt. Die investeert dus met A-ware mee, om gelijke tred te kunnen houden.

Zoektocht naar meer melk

Voor de nieuwe mozzarella- en roomfabriek zijn nog steeds melkveehouders welkom, zo stelt COO Klaas de Jong. “De werving is momenteel volop gaande”, zegt hij.

Naar verluid zijn er in de voorbije maanden tientallen leden van FrieslandCampina met grotere bedrijven overgegaan naar A-ware. De Dutch Milk Foundation (DMF) meldde dat er tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 een groep van 47 melkveehouders weg is gegaan bij FrieslandCampina. Naar wordt aangenomen gaat het grootste deel naar A-ware. Van nog eens 30 RFC-leden was per 12 juli nog een vertrekaanvraag in behandeling.

Laatste reacties

 • witrug123

  langzaam maar zeker gaat het logge lichaam ten onder, ondernemers die echt verder willen zoeken ook echte ondernemers. RFC is net zo n overheids apparaat aan het worden,waar een ondernemer zich alleen maar aan ergerd.

 • koestal

  Er komt al gauw een tijd dat RFC wat zuiniger wordt op z,n leden leveranciers. Die veel geld gestoken hebben in de zuivelfabrieken

 • boerderij12

  @ koestal, ik hoop het voor het te laat is

 • farmerbn

  Over tien jaar heeft FC een tekort aan melk. Moest eerst Friesland en Campina bij elkaar om een groot marktaandeel te krijgen , nu laten ze het grote marktaandeel bewust uit hun vingers glippen. Zijn ze dus eerst verkeerd bezig geweest of momenteel de weg kwijt?

 • RIEN65

  Melkveehouders die nog weg willen.
  Ik citeer Bennie Stevelink bij de discussie van Vergaderboer:
  Volgens Vergaderboer zijn er dit jaar 47 vertrokken met in totaal 48 miljoen liter. We hebben dus nog 1153 boeren met 1,153 miljard liter te gaan. Dan kan de Friesche vlag uit en kan DMF gesloten worden.

 • Firma Vellenga

  Ik wil graag de complimenten aan A-Ware geven. Ze weten zich heel goed staande te houden in deze roerende tijden voor de melkveehouderij.

 • Jaap39

  Geweldig toch dat er door Fonterra zo hard wordt mee geïnvesteerd in het kleine Nederland. Dit geeft vooral ook aan dat er in de toekomst een enorme overcapaciteit bestaat om melk te kunnen verwerken. Gelukkig is de rente nog laag.

 • koestal

  Het gaat wel goed met de zuivel in Nederland

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.