Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

CDA vraagt Brussel om tijdelijke oplossing fosfaatrechten

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft spoedvragen gesteld aan de Europese Commissie over de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel.

Ze wil weten of een oplossing met tijdelijke, aflopende ontheffingen voor fosfaatrechten mogelijk is binnen de regelgeving voor staatssteun en milieu, om zo de bedrijven te helpen zonder dat dit ten kostte gaat van andere melkveebedrijven.

De Tweede Kamer worstelt met het fosfaatrechtenstelsel. Dat blijkt bij een rondgang langs politieke partijen in de aanloop naar het debat over de knelgevallen op woensdagavond 4 juli. Een breed gedragen route om het beleid aan te passen om de grote groep knelgevallen tegemoet te komen, is er nog niet.

Schouten wil geen valse hoop wekken

Tijdens het debat over de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel in de melkveehouderij benadrukte minister van landbouw Carola Schouten dat ze bereid is om in gesprek te gaan met Brussel om een oplossing te vinden voor de bedrijven die geïnvesteerd hebben in duurzame stallen, maar niet genoeg fosfaatrechten hebben om deze stallen te vullen. Ze wilde echter geen valse hoop wekken.

Fosfaatruimte schuiven tussen sectoren lastig

Fosfaatruimte schuiven tussen sectoren lijkt lastig. In het 6de actieprogramma nitraatrichtlijn staat het sectorale plafond wel, maar deze wetgeving gaat pas per 2020 in. In de staatssteunbeschikking voor het fosfaatrechtenstelsel is het sectorale plafond van 84,9 miljoen kilo voor de melkveehouderij echter wel opgenomen.

Moties

Kamerleden zullen woensdag 4 juli wel diverse moties indienen. Zo wil VVD een marktmeester om speculatieve handel in fosfaatrechten tegen te gaan en wil SP startende biologische melkveebedrijven onder de knelgevallenregeling te scharen.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Hoezo knelgevallen,,,,ALLE boeren zijn knelgevallen,,,, De blijvers moeten de stoppers warm saneren,dat is het probleem. De boeren die niet gegroeid zijn,zijn nog de grootste knelgevallen. Dat fosfaatrechtenstelsel deugt niet,concurrentievervalsing met de rest van Europa.

 • egbert

  Bedrijven die niet gegroeid zijn en geen overschot zijn niet gekort anders heb je meer gehad bij uitzondering.

 • koestal

  mission imposible van Carola Schouten

 • melkveehouder .

  Nou nou, een ontheffing binnen de regelgeving van het milieu?? Dan komt deze ontheffing allereerst de niet-derogatiebedrijven toe. Zij wenden immers minder mest per hectare aan.

  Overigens had het CDA de beslissende stem in de Eerste Kamer voor het invoering van het fosfaatrechtenstelsel om zo derogatie te behouden. Om dan nu barmhartig te zijn voor de knelgevallen komt wel een beetje dubbel over. Daarom bekruipt mij het gevoel dat het een politiek spelletje is.

 • melkkoeienboer

  dan eerst de korting verlagen

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, boeren met volledige maisteelt hebben een BEX-voordeel wat bijna even groot is als de extra plaatsingsruimte bij derogatie. Zij veroorzaken zonder derogatie veel meer nitraatuitspoeling dan grasboeren mét derogatie. Ze dragen niet bij aan weidegang en tasten het landschap aan. Waarvoor moeten zij extra fosfaatrechten hebben?

 • Alco

  Stop toch eens met de zelf vernietiging van nitraatuitspoeling.
  Zelfs dat is geen vaststaand feit.

 • jeannettedekker1

  Dat van dat bex voordeel klopt Bennie,,,,,mega ,,,,, zeer efficiënt,,,mais,,,
 • koestal

  Annie geeft boeren valse hoop,ze had in Brussel eerder aan de bel moeten trekken,ze is te laat.

 • koestal

  Annie dit heeft geen zin,geeft alleen maar valse hoop.

 • koestal

  Annie bereikt niks in Brussel,ondanks dat ze in de grootste partij in Brussel zit.Krijgt geen poot aan de grond en in Nederland maar roepen,het moet zo en het moet zo.Het is roepen in de woestijn.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.