Rundveehouderij

Nieuws 27 reacties

Schouten wil melkveehouders geen valse hoop geven

Landbouwminister Schouten wil melkveehouders ‘geen valse hoop geven in het fosfaatrechtendossier’.

Dat zei ze woensdag bij een demonstratie in Den Haag. Melkveehouders van Innovatief uit de Knel dringen er bij minister Carola Schouten van landbouw op aan om op zoek te blijven naar een oplossing voor de innovatieve bedrijven in het fosfaatrechtensysteem.

Bij een demonstratie bij de Hofvijver in Den Haag boden de melkveehouders 5.000 handtekeningen aan om tot een oplossing te komen. De ondernemers wijzen erop dat ze uit gesprekken in Brussel opmaken dat er wel ruimte is om de knelgevallen op te lossen, zolang de melkveehouderij maar binnen de milieunorm blijft.

Geen oplossing binnen stelsel van fosfaatrechten

Minister Schouten reageerde begripvol op de actievoerende melkveehouders, maar zei dat ze op dit moment binnen het stelsel geen oplossing ziet voor de boeren. “We hebben lang en intensief naar een oplossing gezocht, maar ik wilde jullie ook op enig moment duidelijkheid geven. We zien op dit moment geen oplossing binnen het stelsel van fosfaatrechten. Het denken staat niet stil, maar ik wil jullie ook echt geen valse hoop geven. De regels en kaders zijn strikt”, aldus Schouten. Ze gaf aan wel in gesprek te willen blijven met de boeren in een zoektocht naar de toekomst.

"Het denken staat niet stil, maar ik wil jullie ook echt geen valse hoop geven. De regels en kaders zijn strikt”, aldus minister Schouten, links in het groen. - Foto: Mariska Vermaas
"Het denken staat niet stil, maar ik wil jullie ook echt geen valse hoop geven. De regels en kaders zijn strikt”, aldus minister Schouten, links in het groen. - Foto: Mariska Vermaas

‘Diep in de put’

Innovatief uit de Knel kreeg van de Haagse politie een demonstratievergunning voor 100 mensen, terwijl veel meer mensen zich hadden aangemeld. “Maar ik wil u er ook op wijzen dat er veel boeren zijn die niet meer de kracht en de energie hebben om hier te komen. Ze zitten diep in de put”, aldus Henk Antonissen van Actiegroep Innovatief in de Knel.

De actievoerders hadden een koe en twee kalfjes meegenomen. De koe droeg een dek met de tekst ‘Ik moet dood want ik heb geen fosfaatrecht’. Kinderen met traptrekkers en borden ‘Mama waarom huil je’ en ‘Ik wil boer worden’ typeerden de bezorgdheid van de melkveehouders over hun toekomst.

‘Wij zijn de voorlopers en de meest innovatieve boeren, en wij worden al niet ondersteund. Het is echt in- en intriest’

Een melkveehoudster is zeer bezorgd dat de melkveesector geen vuist kan maken, omdat wordt gevreesd dat boeren elkaars fosfaatruimte gaan opvullen. Dat willen de innovatieve boeren nadrukkelijk niet. “Maar het is wel een teken aan de wand voor wat ons te wachten staat. Wij zijn de voorlopers en de meest innovatieve boeren, en wij worden al niet ondersteund. Het is echt in- en intriest”, aldus een emotionele onderneemster.

De innovatieve boeren hebben geïnvesteerd in innovatieve duurzame stallen voor meer koeien dan ze op referentiedatum 2 juli 2015 hadden. Ze komen niet in aanmerking voor de bestaande knelgevallenregeling. Door gebrek aan fosfaatrechten hebben ze de stallen deels leeg staan, waardoor ze de benodigde veebezetting om de investeringen terug te verdienen niet halen.

SOS Bioboeren

Biologische melkveehouders van SOS Bioboeren voeren later vanmiddag ook actie in Den Haag. Zij willen een uitzonderingspositie voor het fosfaatrechtenstelsel, omdat ze geen gebruik maken van derogatie en volledig grondgebonden zijn.

De Tweede Kamer debatteert vanavond van 18.30 tot 21.30 uur over het fosfaatrechtenstelsel. Het debat is live te volgen.

Laatste reacties

 • kuiken007

  dit is de erfenisvan een pvda/vvd kabinet

 • Kletskoe

  En van LTO en NZO die in 2013/ 2014 er alles aan gedaan hebben om de overheid er van te weerhouden om een harde begrenzing met bv. dierrechten in te voeren. De sector heeft zijn eigen kuil gegraven. Lees de artikelen in de boerderij van die tijd er maar eens op na.

 • Firma Vellenga

  Mij blijft de foto van de koe: ik moet dood bij. Dit hebben we allemaal moeten door staan. Hoop dat de regeringspartijen dat ook wel in zien. Niet alleen de knelgevallen. Misschien hadden we allemaal met een koe daar naar toe gemoeten vorig jaar... hebben ze er een beeld bij

 • wmeulemanjr1

  Wat dan met de knelgevallen die nu (al)wel fosfaatrechten hebben gekocht/gefinancierd, die mogen zich dan lekker zelf redden en actievoerders moeten/willen ze dan zeker lekker gratis hebben.....? Hoe los je dat dan op?

 • Kletskoe

  Wie wil dhr. Bisschop de rekening laten betalen? Andere veehouders? Ruimte die er is, is al verkregen via de 8% korting. Lekker makkelijk op twitter scoren zo.

 • gradje1966@

  Een goede zaak duidelijkheid niet alleen deze mensen hebben de stal half vol er zijn er genoeg die het zelfde probleem hebben maar die hoor je niet die moeten het zelf maar oplossen Ondernemers die een jaar of twee eerder een stal gezet hebben en melkquota gekocht hebben en nu een ton minder kunnen leveren zijn nog harder de klos kunnen twee keer rechten kopen. De echte ondernemers
  van innovatief uit de knel komen er wel boven op en anders vraag je maar gratis advies bij Henk (hij is zo begaand met deze groep)

 • gjh

  wat een zeik club zijn die innovatief uit de knel ,rechten erbij over de rug van een ander We hebben allemaal in moeten leveren alleen wij zeuren daar niet over. Hopen dat we allemaal gelijk behandeld worden en dat ze er NIETS bij krijgen . Gewoon accepteren zoals het is meer niet.

 • Kelholt

  De koe droeg een dek met de tekst ‘Ik moet dood want ik heb geen fosfaatrecht’
  Een kalf droeg een dek met de tekst 'Volgens Carola is dit niet onze moeder' en 'Ik ben één van de vier tweelingfraudekalveren van Nederland' Ook liep er een dekstier rond met de tekst:' De politiek naait meer boeren dan ik tochtige koeien. '

 • Firma Vellenga

  Dat had ik niet mee gekregen, vind het een goede zaak. Jullie protesteren tenminste. Het zal niets helpen waarschijnlijk Maar je kunt toch zeggen dat je er stond. Die Slogan moeten we blijven gebruiken: De politiek naait meer boeren dan ik tochtige koeien. (heel mooi bedacht)

 • xw

  is gewoon vulgair taalgebruik, meer niet

 • kanaal

  wij willen ook meer fosfaatrechten want zonder derogatie hebben we heel veel hectares leeg staan

 • melkveehouder .

  @firma Vellenga en anderen. Ik begrijp niet goed waarom jullie schoppen naar Carola en regeringspartijen. Het was LTO gesteund door Rabo en NZO die deze ellende heeft veroorzaakt. LTO wilde toch persé behoud van derogatie en fosfaatrechten? Pleiten en demonstreren voor intrekking van derogatie en afschaffen van het fosfaatrechtenstelsel is dan toch de enige juiste weg, of ben ik nou gek? Valt het dan niemand op hoe stil LTO en Calon blijven als het over de gevolgen van het fosfaatrechtenstelsel gaat? Behalve wat gezoetvooisd taalgebruik komt er helemaal niets uit. Ook Meulenbroeks weet niet wat hij zeggen moet van deze ellende.

  Valt het jullie niet op hoe stil het vanuit de varkenssector is? Gaat dan bij niemand van jullie een lampje branden waar het voordeel van behoud van derogatie zit c.q. wie er beter van is geworden??

  Ik herinner @Firma Vellenga bij deze even aan de pittige discussie hieromtrent waarbij ik heb gevraagd mij voor te rekenen wat we als melkveehouder verdienen aan derogatie. Snerende reactie’s, maar niemand die het antwoord paraat had, ook LTO en het NAJK niet!

  Overigens is het niet mijn bedoeling om tegen schenen te schoppen, maar wel proberen te voorkomen dat de oorzaak van alle ‘knelgevallen en persoonlijke drama’s’ onderbelicht blijft. De kern is dat onze belangenbehartigers van de melkveehouderij zaten te suffen toen het ijzer gesmeed moest worden en Annie haar kans greep voor de varkenshouderij het ijzer uit het vuur te slepen en de mestafzet veilig te stellen. Hadden wij als melkveehouders maar zo’n Annie gehad.

 • mts_kuijpers

  Innovatief IN de knel..... had je niet blind moeten staren op subsidies voor "speeltjes" in de stal. Boerenverstand gebruiken was verstandiger geweest. Vraag me daadwerkelijk af of deze boeren wel zo innovatief zijn als ze doen blijken?

 • melkveehouder .

  @mts-kuijpers. Tuurlijk, schop vooral tegen je eigen collega’s. De andere sectoren lachen hierover en de politiek grijpt dit met twee handen aan. Oliedom!

 • jaap69


  19 okt 2012

  Quotum verkopen voor bouw nieuwe stal
  VERGADERBOER-185
  Vergaderboer
  Columnist bij Boerderij

  “Ja, natuurlijk”, zegt Hanna voor de telefoon. ”Laat ze maar komen. Ze kunnen hier ook wel blijven slapen. Geen enkel probleem.
  “Ze luistert even en knikt: “Afgesproken. Ik zie jullie.” En tegen mij: “De kleinkinderen komen slapen.”

  Ik neem het voor kennisgeving aan. Sinds Hans terug is hebben we er plotseling een baan bij gekregen als oppas. Hartstikke gezellig, maar het kost wel veel tijd. Vroeger zagen we ze te weinig en sinds ze weer in ons land wonen soms te veel. De vrouw van Hans had hier meteen werk en vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat Hans zich met de kinderen redt. Als die in Texas zit, zoals nu bij zijn bedrijf daar, dan worden ze naar ons doorgeschoven. En Hanna zegt nooit nee.

  Er is trouwens toch veel veranderd nu Hans meedraait. Hij zit boordevol plannen. Hij heeft een soort bedrijfsplan opgesteld. Wel mooi, maar het was er voordat we konden meepraten.

  “We hebben een stilstaand bedrijf”, zo motiveerde hij. ”Dat is niet goed. Over ruim twee jaar vervalt de quotering en kun je gaan melken. In feite is de melk, die we nu hebben, nog maar een korte tijd geld waard. We kunnen het beste nu een deel van ons quotum verkopen en dat geld investeren in een nieuwe stal."

 • jaap69


  Een interessante gedachte, waar ik wel aan moet wennen. We hebben nu een uitstekende koppel vee. Als we quotum verkopen, moet er ook een deel van de koeien worden verkocht. Dan breken we een zorgvuldig opgebouwde veestapel af. Daar voel ik weinig voor.

  “Je bent ouderwets en star”, kiest Hanna partij voor Hans. ”Als je lang op het bedrijf zit, word je bedrijfsblind. Hans kijkt er met jonge nieuwe ogen tegenaan. Ik voel er wel voor. Een paar jaar wat minder melken, met de opbrengst van het quotum een nieuwe stal bouwen en dan in 2015 op volle kracht vooruit."

  “Dan zijn we wel een deel van onze prima koppel koeien kwijt”, probeer ik nog.

  Geen enkele kans. Ik moet steeds vaker tegen twee meningen opboksen. “Dan kopen we een best veebeslag van een stoppende boer”, is de dooddoener waar Hanna mee afsluit.

 • tempeladvies1

  Het droevige lot van koe Foskaatje


  Dag Foskaatje leef je al
  Ie-ja-de-ja
  Ja De Boer, ik ben d’r al
  Ie-ja-de-ja
  ‘k Heb mijn biest al opgedronken en ik kan nu ook al staan
  Ie-ja-de-ja boe !


  Zeg Foskaatje graas je goed
  Ie-ja-de-ja
  Ja De Boer, ‘k weet hoe dat moet
  Ie-ja-de-ja
  ‘k Heb mijn klaver opgegeten en de distels laten staan
  Ie-ja-de-ja boe !


  Koe Foskaatje leef je nog
  Ie-ja-de-ja
  Nee De Boer, ik ga nu toch
  Ie-ja-de-ja
  ‘k Heb geen recht ben overbodig moet nu naar de slager gaan
  Ie-ja-de-ja boe !

 • Firma Vellenga

  Melkveehouder, je bent wel op dreef. Ook gefrustreerd door alles waarschijnlijk. Mij ontgaat eigenlijk mijn betrokkenheid bij uw opmerkingen....Uw vraag kan ik mij nog goed herinneren over de derogatie en dat daar geen antwoord op kwam. Zelf maken wij geen gebruik van de derogatie dus ik heb daar niet op gereageerd en ik neem aan dat Bennie dat wel goed had kunnen uitrekenen/uitleggen.
  Nu wil ik graag vooruit kijken. Verlies nemen en verder gaan. Maar komt de minister weer met nieuwe onmogelijke regels haal ik ook mijn stier van stal op naar Den Haag

 • melkveehouder .

  @firma Vellenga. Af en toe is het tijd voor beschouwingen.Enige frustratie kan ik niet ontkennen. Dat komt vooral omdat ik de bui al van tevoren zag hangen, maar bijna niemand wilde het zien. En dan worden we goed gepakt als sector met argumenten die er met de haren worden bijgesleept. En we laten het gebeuren!

  En inderdaad vooruit kijken. Als niemand (ook bennie niet😉)) het rekensommetje kan maken voor de blijver, dan moeten we pleiten voor alles terug draaien. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zou ik zeggen!

 • Firma Vellenga

  Melkveehouder, ik ben het met je eens... Vraag me al de hele tijd af wat ik verkeerd had geschreven wat u zo triggerde ...En ja, wij zijn al vanaf het eerste moment 2015 bezig met RVO uren aan de telefoon gezeten, 2 uitnodigingen voor zitting tijd, koppies etc. etc. Ik heb vanaf het eerste moment brieven naar de kamer gestuurd dat dit zo niet kan en alleen minister Geurts heeft een hele nette brief teruggeschreven anderhalf jaar terug, maar ook hij kon niets doen. En ja, er lopen hier nog steeds rechtszaken met/tegen RVO ze verschuilen zich steeds achter de wet Ook zij hadden iets kunnen betekenen. Je bent jaren gefrustreerd en daarom heb ik bewondering voor deze mensen (Artikel) die er toch maar staan te demonstreren. Je kan het er mee eens zijn of niet.

 • Bennie Stevelink

  De redenering van @melkveehouder, en ook van Irene van der Voort, is dat wij na afschaffing van het quotum ongelimiteerd koeien konden houden.
  Onlangs heeft iemand op deze site een link geplaatst naar een brief uit 2013, van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer. Daaruit bleek dat men niet zou accepteren dat de veestapel boven een bepaalde grens zou uitkomen. Wel of geen derogatie doet er hier niet toe.
  Men heeft de verwachting uitgesproken dat de sector uit zichzelf wel onder de collectieve limiet zou blijven. Dit was achteraf regelrecht volksbedrog. Mocht de sector niet onder de limiet blijven dan zou er hard ingegrepen worden.

  LTO-Noord en ZLTO konden het niet eens worden over hoe de sector begrensd moest worden en hebben daarom de verantwoordelijkheid afgeschoven naar de individuele veehouder door te stellen dat er geen begrenzing nodig was. Tegenover de overheid zeiden ze dat ze er wel voor zouden zorgen dat de sector onder de limiet zou blijven.
  De overheid wist dat LTO deze belofte nooit waar kon maken maar zijn er in meegegaan omdat zij eveneens geen overeenstemming kon bereiken, de VVD en PvdA stonden lijnrecht tegenover elkaar. Zij hebben de verantwoordelijkheid dus afgeschoven naar LTO.
  Individuele veehouders namen ook geen verantwoordelijkheid: als ze maar eenmaal aan het bouwen waren hadden ze rechten en lag de verantwoordelijkheid bij de overheid. Iedereen schoof de verantwoordelijkheid door met de huidige chaos tot gevolg.

 • Alco

  En toch zal je zien dat de volhouders (uitbreiders) er beter uitkomen dan de zittenblijvers.
  De gerechtelijke uitspraken en de publieke druk zal in hun voordeel werken.
  Vooral grondgebonden en binnen de AMvB zal sterk uit de bus komen.

 • hylkema.l

  De boeris zelf verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf.
  En Bisschop is schuinheilig bezig met zijn toezegging, die hij niet kan waarmaken, maar wel mooi in het midden van de foto.

 • mts_kuijpers

  @melkveehouder.. draagvlak onder de maatschappij weg halen met grote stallen (opinie samenleving). Zeggen dat de melkprijs te laag is maar wel prat gaan op de bouw van een stal die meer dan 1miljoen kost. Dat snapt de consument niet. Dat vind ik oliedom!

 • heeeee

  Ze dachten dat het net zo zou gaan als met de super heffing. alsmaar het melkquota afromen voor de zogenaamde knelgevallen .Dat gebeurt nu toch nog niet gelukkig.

 • koestal

  mts kuijpers ,helemaal mee eens

 • koestal

  geen hoop alleen maar ellende geven

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.