Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

OM vordert € 12,5 miljoen van oud-eigenaar melkfabriek

Het Openbaar Ministerie wil € 12,5 miljoen van de oud-eigenaar van melkfabriek Lyempf in Kampen.

De Griekse ondernemer John K. zou miljoenen hebben weggesluisd. Ook wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte. Dat bleek maandag op de strafzitting in Zwolle. K. wordt verdacht van bijna € 6 miljoen aan faillissementsfraude. Ook zou hij vervalste documenten in de administratie hebben opgenomen. Daaruit moest blijken dat zijn scheepswerf € 12,5 miljoen in de Kamper melkfabriek investeerde. Ook negeerde hij de verplichting om de curator van informatie te voorzien.

Moeilijke omstandigheden

Lyempf ging in april 2011 failliet. De Griekse reder en investeerder was nog geen jaar eigenaar van de fabriek aan de IJsseldijk in Kampen. De fabriek maakte in 2008 en 2009 verlies en stond er ook in 2010 niet goed voor, zei Derk van Geel maandag in de zaak. Hij is advocaat in de civiele zaak die door de curator tegen de Griekse ondernemer is aangespannen. De curator won in 2014 die zaak waarmee K. werd veroordeeld tot betaling van een voorschot van € 15 miljoen. Volgens Van Geel wist K. niet van die zaak en de ondernemer wil zich in een nieuwe zitting alsnog kunnen verdedigen. Volgens de verdachte zijn een slecht contract voor levering van melk en de al moeilijke omstandigheden van de fabriek de reden van het faillissement.

‘John K. trok Lyempf leeg’

Uit onderzoek van curator Dignus Meulenberg blijkt een heel andere lezing. John K. investeerde niet in het noodlijdende bedrijf in Kampen, maar trok het leeg. De curator ging in juni 2011 naar Griekenland om drie fabrieken te bekijken bij Sparta en op Kreta. Lyempf betaalde € 2,1 miljoen voor deze fabrieken waarmee eiwitten uit olijven gehaald zouden worden. K. nam hiervoor ook een licentie ter waarde van € 25 miljoen over. Een bedrag dat ten laste ging van Lyempf. “Ik wilde weten of die licentie daadwerkelijk € 25 miljoen waard was. Meneer zei dat daar een rapport van zou komen”, zei Meulenberg maandag. Meulenberg deed pogingen de machines in die fabrieken te verkopen. Dat mislukte. Van K. vernam hij nooit meer iets. “Het spoor liep dood.”

Lyempf, waar 95 mensen werkten, werd uiteindelijk voor € 10 miljoen door de Hyproca-groep overgenomen. K. was maandag niet aanwezig in de rechtbank vanwege hartproblemen. Zijn advocaat en de rechters willen dat de verdachte de zaak wel bijwoont. Wanneer de strafzaak wordt afgedaan, werd maandag niet bekend.

Eén reactie

  • 8911077012

    kan joosten van fc ook in dit rijtje is ook met de stille trom vertrokken kan iemand
    dit mij vertellen waarom die weg is ???

Of registreer je om te kunnen reageren.