Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Nederlandse zuivel weer topbetaler in Europa

FrieslandCampina is na een minder goed 2016 weer terug in de top van de Europese melkprijsvergelijking. Op korte afstand gevolgd door nieuwkomer Royal A-ware.

Dit blijkt uit de jaarlijkse melkprijsvergelijking van LTO Nederland. De beste betaler is net als vorig jaar het Noord-Italiaanse Granarolo. Bij de vorige vergelijking moest FrieslandCampina het Finse Valio en het Franse Danone ook nog voor laten gaan. Deze keer gaan FrieslandCampina en A-ware deze bedrijven voorbij.

Granarolo betaalde € 39,69

Granarolo betaalde vorig jaar € 39,69 per 100 kilo melk, FrieslandCampina € 38,51 en A-ware € 36,78, zo meldt LTO Nederland. De genoemde prijzen gelden overigens wel bij een jaarleverantie van 500.000 kilo per jaar, die voor de Nederlandse situatie niet meer helemaal maatgevend is. Het Nederlandse gemiddelde ligt inmiddels boven de 800.000 kilo per jaar.

Dairy Crest op laatste plaats

De laagste melkprijs in de vergelijking werd vorig jaar (voor wat betreft Europa) gescoord bij het Britse Dairy Crest. Daar ontvingen leveranciers gemiddeld € 32,29 per 100 kilo melk.

Het jaar 2017 was een jaar van sterk prijsherstel. Het sterkst ging de melkprijs omhoog bij het Ierse Glanbia (+49,1% naar € 34,27 per 100 kilo. Tweede sterkste stijger was DMK (+43% naar € 35,46). Daarmee betaalde dit bedrijf voor het eerst sinds langere tijd ook weer bovengemiddeld uit. De gemiddelde melkprijs bedroeg vorig jaar € 35,24 per 100 kilo.
Artikel gaat verder onder de tweet.

Reactie LTO Melkveehouderij

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij is blij met de flink gestegen melkprijs, maar vindt de stijging ook noodzakelijk.“Gezien de vele extra kosten die Nederlandse melkveehouders moeten maken – vorig jaar voor het voldoen aan de fosfaatwetgeving en de derogatie en de komende tijd voor extra milieudoelen – moeten we ook een hogere melkprijs ontvangen dan in andere landen. Gelukkig waren de voerkosten vorig jaar ook relatief laag.”

Laatste reacties

 • djschoonman1

  Dit onderzoek wordt volledig gefinancierd door alle boeren van NL, middels zuivelnl. Dus de naam van Lto kan eruit.

 • xw

  Dus lto ploegt met kalf van een ander

 • avdbos1212@gmail.com

  Ik heb het nog even nagekeken: mijn conclusie is dat er GEEN rekening wordt gehouden met een KWANTUMtoeslag. Deze vergelijking is met 500.000 kg gemiddeld, terwijl dit in NL gemiddeld een kleine 1 mln is. Bij A-ware zit dit volgens mij zelfs ver boven die 1 mln gemiddeld. Daar hoort nog een kwantumtoeslag bij van ca 1,5 ct per kg melk en die wordt nu NIET meegenomen in de vergelijking.

  RFC heeft GEEN kwantumtoeslag en dan lijkt het wel aardig bij die 500.000 kg melk. Maar je vergelijkt dan iets anders dan de werkelijke situatie.

  Bovendien: Ook als NIET-weider moet er zelfs bij RFC nog met 0,35 ct gecorrigeerd worden.

  Dat betekent dat A-ware bij de top zit in Europa. Petje af voor de mannen bij A-ware.

 • Zuperboer

  Daarom stappen slimme mensen nu over naar Aware! Daar krijg je meer voor je waar.......

 • Bennie Stevelink

  Hoe meer er overstappen hoe liever het mij is.

 • Jaap39

  Zo is het Bennie!

 • Alco

  Successen uit het verleden, zijn geen garantie voor de toekomst.
  En gezien de grillige bestuurlijke handelingen heb ik over de FC mijn bedenkingen.

 • wmeulemanjr1

  Geschiedenis herhaald zich niet altijd

 • Attie

  Liever niet Jaap/Bennie, een particulier moet je 'graag' houden!

 • Attie

  Vraag me trouwens wel af, of boerderij ook nog met een melkprijsvergelijking komt?

 • klaas.van.der.horst1

  volgende week.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.