Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Feestelijke oplevering duurzame huismerkzuivel AH

Melkveehouders ontvangen een meerprijs van 2 cent per kilo melk. Volgend jaar 3 cent.

Jan Anker, CEO van Royal A-ware neemt een selfie, samen met Henk Sierksma, hoofd zuivel bij Albert Heijn (AH). Ze doen het bij de oplevering van het eerste pak duurzame huismerkzuivel voor de Zaanse grootgrutter.

Dit voor beide partijen feestelijke moment werd vrijdag gevierd samen met de veehouders die de melk leveren voor de nieuwe productlijn. Dit jaar ontvangen ze een meerprijs van 2 cent per kilo voor de melk, volgend jaar 3 cent. Dat is bovenop alle andere toeslagen.“Soms hoor je klachten dat boeren worden uitgeknepen, omdat ze te weinig ontvangen voor hun melk. Hier is dit niet het geval,” aldus een manager van A-ware.

Artikel gaat verder onder de foto.

Jan Anker, CEO van Royal A-ware, maakt een selfie bij de overhandiging van het eerste pak duurzame huismerkzuivel voor Albert Heijn. Naast hem staat Henk Sierksma, 'hoofd zuivel' bij Albert Heijn. - Foto: Gerrit Boer
Jan Anker, CEO van Royal A-ware, maakt een selfie bij de overhandiging van het eerste pak duurzame huismerkzuivel voor Albert Heijn. Naast hem staat Henk Sierksma, 'hoofd zuivel' bij Albert Heijn. - Foto: Gerrit Boer

DeltaMilk doet ook mee

De zuivelfabrikant levert vanuit Coevorden het overgrote deel van de huismerkzuivel die Albert Heijn nodig heeft. DeltaMilk doet ook mee met een groep van 80 boeren. Dat is enkel voor kaas.

Vanaf maandag ligt de eerste duurzame AH-huismerkzuivel in het schap. Vooralsnog gaat het om 23 artikelen. Dat assortiment moet worden uitgebreid tot ruim 90 artikelen, waaronder kazen. Vooralsnog betreft het met name drinkmelk, (drink)yoghurt en kefir.

De duurzame huismerkkaas komt op een later moment in het schap.

Bredere vernieuwing zuivelschap

De introductie van de duurzame huismerkzuivel valt overigens samen met een bredere vernieuwing van het zuivelschap, vertelt Sierksma. De vernieuwde zuivellijn bevat minder suiker en ook minder andere toevoegingen. “Het assortiment wordt natuurlijker, waarbij we ook vaker teruggaan naar naturel-smaken,” aldus Sierksma.

Laatste reacties

 • piet p

  Vreselijk waar eindigt dit?

 • Bennie Stevelink

  @piet p, wat is hier zo vreselijk aan?
  Wat ik vreselijk vind, is dat FC dit volgend jaar pas in het schap heeft liggen, terwijl ze dat vorig jaar al hadden moeten hebben. FC wordt op deze manier van een marktleider een marktvolger.

 • Maas1

  Dit is een stap in een bepaalde richting.Laat het niet zo worden dat dit alleen een stap in de richting is van het eigen financiële belang van de grootgrutter.Eerst lokken dan de boer in een dwangbuis en vervolgens de toeslagen drukken! Enig sinds negatief van me maar het verleden leert dit! Een toeslag van 3 cent is een stapje iedereen weet dat daarmee geen significante duurzaamheid investeringen kunnen worden gedaan met langlopende financierings verplichtingen van de boer.Maar deze stap komt dan wel AH toe.

 • Zuperboer

  De trend is duidelijk en gaat in de richting van 'duurzaam' wat dat betekent daar is nog geen eensluidende definitie van. De marges komen bij de retailer en de melkveehouder mag leveren. Zo is de realiteit. AH en de fam Anker zullen eea wel uit liefdadigheid doen.

 • Alco

  Zuperboer "Duurzaam" is een mode woord.

 • wmeulemanjr1

  AH hield in het verleden ook menig tuinder voor de gek met allerhande fratsen, waarschijnlijk straks ook de melkveehouderij...

 • Attie

  Meuleman, dan gewoon weer min 3 cent..

 • piet p

  Vreselijk hoe ze de naieve boertjes erin luizen.

 • Attie

  Piet p, jumpstart??

 • RIEN65

  Met deze voorwaarden en 3 cent extra schiet je helemaal niets op.

 • kleine boer

  rien65 daarom staat er ook geen melkveehouder op de foto....

 • mtseshuis

  Fakevoorstelling.. Exact gelijk aan het toneelstuk "Jumpstart", alleen maar "pakken en dassen", die varen er wel bij, de boer kan met een fooi toe of zelfs geld toe leggen.. Triest

 • mldijkstra@hetnet.nl

  Worden regels opgelegd is het niet goed, nu doen boeren vrijwillig mee worden de boeren volgens vele reacties hier misleid. De angst voor verandering, of misschien nog veel meer de angst zelf niet aan de voorwaarden te kunnen voldoen, is groot denk ik.

 • emaalderink

  Waar is FC?

 • wmeulemanjr1

  Fc is/blijft een 'grote leider' /boer daarbij straks de 'lijder' ?

 • Firma Vellenga

  Wij hebben er een goed gevoel bij. Meneer Anker is een zakenman maar heeft ook heel goed in de gaten waar hij vandaan komt. Hij zit overal boven op en ik zie hem ons niet zomaar een poot uitdraaien. Dat gevoel had ik op den duur bij Friesland Campina wel. Daar zitten volgends ons teveel mensen met nogal een "air" aan de top.

 • piet p

  Blijft een aalmoes waar anderen meer aan verdienen dan de boer .

 • ENDE902

  @piet p
  Ik heb eerder bij het Beter Leven-Vlees al geconstateerd, dat het een verdienmodel was voor de supermarkten en de dierenbescherming om meer geld te genereren. Hetzelfde geld waarschijnlijk voor deze huismerkzuivel van AH. Een verdienmodel met een plaatje om consumenten te overtuigen meer geld uit te geven, zodat de winst stijgt. De vergoeding voor het meerwerk van de producent moet dan wel zo minimaal mogelijk blijven.

 • Firma Vellenga

  Maar wat wil je dan? De garantieprijs zit er onder. Als de boer denkt ergens anders meer te kunnen verdienen dan gaat hij daar toch heen? Alles is al wat in werking dat de boer straks meer voor al zijn werk krijgt. Zoals het nu is kan het niet lang meer door gaan. We zitten in overgang jaren wat niets uitbetaald aan de boer. Over een paar jaar zal het vast beter zijn. (Denk ik dan)

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.