Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Biologische boeren vragen aandacht parlement

Biologische boeren boden dinsdag bij de Tweede Kamer een petitie aan, om aandacht te vragen voor hun problematiek als gevolg van het fosfaatrechtenstelsel.

Een viertal startende biologische melkveehouders vroeg de Tweede Kamer speciale aandacht voor hun knellende situatie als gevolg van de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. De starters zijn in de knel geraakt doordat ze nog volop in de omschakeling waren, toen het ministerie op 2 juli 2015 bekend maakte dat er een grens aan de groei zou worden gesteld.

Tekst gaat verder onder foto

Met de petitie willen de 4 biologische boeren nog eens extra aandacht vragen voor hun situatie in de Tweede Kamer. - Foto: Jan Braakman
Met de petitie willen de 4 biologische boeren nog eens extra aandacht vragen voor hun situatie in de Tweede Kamer. - Foto: Jan Braakman

Schrijnende situatie

Biologisch melkveehouder Hans Nieuwenburg uit Spankeren (Gelderland) verwoordde de schrijnende situatie waarin hij en zijn collega’s zitten. Volgens Nieuwenburg gaat het maar om enkele bedrijven die zo in de knel zijn gekomen doordat ze nog volop aan het opstarten waren, toen door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma een streep door hun plannen werd gezet.

‘Wij staan in contact met de maatschappij, wij spannen ons extra in. En dan worden wij afgestraft’

"Het is zo oneerlijk", aldus Nieuwenburg, die aanvoert dat biologische bedrijven juist de koers inzetten die de maatschappij vraagt: diervriendelijk, milieuvriendelijk, met oog voor dier en natuur. “Wij staan in contact met de maatschappij, wij spannen ons extra in. En dan worden wij afgestraft.”

Omschakeling van gangbaar naar biologisch

Collega Dirco te Voortwis uit Kockengen (Utrecht) houdt nu 70 koeien op 43 hectare grond in erfpacht en 20 hectare natuur. In 2014 begon hij aan de omschakeling van een gangbaar vleesbedrijf naar een biologisch melkbedrijf. Te Voortwis kreeg het te kwaad bij de aanbieding van de petitie, vanwege zijn precaire situatie. Op 2 juli 2015 was hij volop bezig met de omschakeling en het bedrijf geschikt maken voor de melkveehouderij. De koeien kwamen echter daarna.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Ja, dit is weer zo'n geval, dan is het wel hard om te zeggen je had het kunnen weten... Wie weet het? Moet zo'n boer geholpen worden?

 • mts_kuijpers

  Het is niet grappig voor hem, maar investeren in melkquotum wil/kom hij niet, anders was hij wel eerder begonnen met melken. Dit is (qua aantal niet hetzelfde) ook een "extreme" groeier, van 0 melkgevende naar 70.
  Kan zich inschrijven bij de fosfastbank. Maakt een goede kans als bio-grongebonden boer.

 • wimpy

  t zijn ondernemers net als iedereen met de zelfde risico"s

 • Peet1212

  Biologisch of gangbaar, eenieder die fosfaat produceert is mede verantwoordelijk voor dit drama.
  Uit de afroming komt behoorlijk wat melk die zou je eerst moeten gebruiken om echte knelgevallen te helpen zoals te Voortnis.

 • info519

  Is idd beroerd maar elke boer die molk heeft rechten gehad en alleen degenen die fiks groeiden zijn knelgeval maar juist wel de veroorzakers van t overschot...er zijn ook niet groeiers die gewoon 8% gekort zijn dus die hebben ook buikpijn....in Nederland treiteren ze zoveel mogelijk boeren weg dus daar moet ze gewoon mee rekenen....

 • wmeulemanjr1

  @info519;helemaal mee eens, veel 'gangbaar' zijn net zo hard getreiterd!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.