Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Veel bezwaren tegen beschikkingen fosfaatrechten

Bijna 6.000 ondernemers hebben bezwaar gemaakt tegen het aantal fosfaatrechten dat ze toegewezen krijgen. Dat is 27% van het totaal verstrekte aantal beschikkingen van 22.000.

Daarnaast hebben ruim 2400 melkveehouders een aanvraag ingediend om in aanmerking te komen voor de knelgevallenregeling in het kader van het fosfaatrechtenstelsel. Dat schrijft minister van landbouw Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Bezwaren afhandelen binnen wettelijke termijnen

Melkveehouders hadden tot 1 april om zich te melden voor de knelgevallenregeling. Uitvoeringsinstantie RVO.nl stelt volgens Schouten alles in het werk om de grote aantallen bezwaren en aanvragen binnen de wettelijke termijnen af te handelen. Deze termijn kan wettelijk eenmaal met 6 weken uitgesteld worden. Voor een eventueel verdere uitstel van de beslistermijn moet de ondernemer instemmen of moet sprake zijn van het opvragen van aanvullende informatie.

“RVO.nl doet er alles aan om snel helderheid te creëren, maar ik wil benadrukken dat ondernemers vooral gebaat zijn bij een zorgvuldig genomen besluit”, schrijft Schouten over de afhandeling van deze aanvragen.

Naast de bezwaren bij RVO hebben 61 ondernemers een beroepsprocedure aangespannen en zijn er 15 voorlopige voorzieningen aangevraagd.

Over het fosfaatreductieplan kreeg RVO.nl 10.000 bezwaren, waarvan bij ongeveer 3.000 bezwaren een beroep wordt gedaan op een bijzondere situatie. De verwachting is dat deze bezwaren eind juli 2018 zijn behandeld. Voor ondernemers bij wie op nog een beroepsprocedure loopt, ligt de zaak stil totdat de rechter uitspraak heeft gedaan.

Regelingen voor vleesvee en fosfaatbank nog niet af

Het ministerie werkt nog aan de regeling die vleesvee moet uitzonderen van het fosfaatrechtenstelsel. Doelstelling van de regeling is dat voor al het jongvee in de melkveehouderij fosfaatrechten noodzakelijk zijn en dat voor al het jongvee in de vleesveehouderij fosfaatrechten noodzakelijk zijn indien dit jongvee wordt gehouden met de bedoeling een kalf te krijgen. Voor jongvee dat nooit zal afkalven en dus alleen gehouden wordt voor de productie van vlees zijn geen fosfaatrechten nodig.

Het ministerie werkt ook nog aan de regeling voor de fosfaatbank. Schouten heeft hierover op korte termijn nog overleg met de sector, waarna het voorstel van de regeling naar de Kamer zal worden gestuurd.

Geen pilot KringloopWijzer

CDA en VVD hebben minister Schouten gevraagd toch een pilot toe te staan met de KringloopWijzer. Deze pilot trok Schouten in toen er verdenkingen waren van grootschalige fraude in het I&R-systeem in verband met het fosfaatreductieplan. Omdat deze kwestie veel kleiner is dan aanvankelijk gedacht, vroegen CDA en VVD toch een pilot te starten.

Schouten schrijft dat ze hier niet toe bereid is. “Als het financieel gewin groot is, bestaat er nu eenmaal een prikkel om gegevens onjuist te registreren. Dit risico is ook aanwezig wanneer de Kringloopwijzer bepalend wordt voor de hoeveelheid geproduceerde mest. Daarbij geeft de NVWA aan dat de Kringloopwijzer op dit moment nog niet te handhaven is”, aldus Schouten.

Geen uitzondering zeldzame rassen en biologische sector

Diverse fracties vroegen ook een vrijstelling voor zeldzame runderrassen in het fosfaatrechtenstelsel. Schouten blijft bij haar standpunt dat ze dit niet doet. “Een vrijstelling voor zeldzame rassen is geen onderdeel van dit stelsel. Een ondernemer die sinds de peildatum is gegroeid kan ervoor kiezen om dieren van zijn bedrijf af te voeren, de melkproductie per dier te verminderen of fosfaatrechten bij te kopen”, aldus Schouten.

Ook verzoeken voor een uitzonderingspositie voor de biologische sector wijst Schouten af. ”Uitzonderen van een bepaalde groep melkvee betekent dat de borging van het fosfaatproductieplafond niet meer mogelijk is, terwijl de totale fosfaatproductie door de melkveehouderij moet worden beperkt.”

‘Nieuwe generieke korting achter de hand”

De Nederlandse melkveestapel mag niet meer fosfaat produceren dan het door de Europese Commissie opgelegde fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo. Schouten gaat bij de bepaling van de werkelijke fosfaatproductie uit van CBS-cijfers. Als hieruit blijkt dat de fosfaatproductie boven het productieplafond uit komt, zal ze met de sector in gesprek gaan. Als dit niet leidt tot een oplossing waar de Europese Commissie vertrouwen in heeft, heeft Schouten een nieuwe generieke korting achter de hand.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Yvonne laat overduidelijk zien dat deze fosfaatrechten door de voorgangers van Carola oneerlijk ingevoerd zijn.

 • Zuperboer

  Als de produktie boven het plafond uitkomt van 84,9 miljoen kg dan is dat toch terug te voeren op individuele bedrijven die hun bedrijfsreferentie overschrijden? Daar staat toch een torenhoge boete op of eventueel zelfs een strafrechtelijke vervolging. Ik zie niet in waarom er dan generiek gekort zou moeten worden. Mw. Schouten weet hoe ze de sector weg moet zetten als fraudeur, nu nog even de wet en de handhaving op poten zetten en dan is het klaar. Als er dan nog een overschrijding komt die zij niet kan handhaven is het tijd om d'r baantje in te leveren bij Baas Rutte.

 • hollandagri

  Zelfzame dieren melkveehouders kunnen hun productie niet laten zakken omdat die al laag is.

 • gradje1966@

  Geen uitzonderingen maken , geen knelgevallen toekennen we zijn allemaal knelgeval . Die nu op T.v staan te janken en de andere die een grote stal hebben gezet en niet volstaat hebben zelf een risico genomen . Het is al bekend sinds 2013 dat je niet kan groeien. Wij hebben een stal gezet in 2012 en die staat ook niet vol . Ik heb melk quota gekocht en hier hebben ze 8.3 % van afgepakt dus ik kan twee keer rechten kopen . Wij voelen ons genaaid door alle uitzonderingen
  Dus ook maar op T.V. Janken

 • koestal

  Straks een tombola van fosfaatrechten,iedereen weer blij.

 • OoO

  Alle veehouders moeten eens gaan actievoeren.
  Als iedereen een knelgeval is waarom doen we daar dan niks tegen?

 • Firma Vellenga

  Gradje 1966@ Eigenlijk ben ik het helemaal met jou eens maar durf ik dit niet zo hardop te zeggen.... Dit is ook meteen het probleem van de boeren denk ik. Wij blijven zwijgen.

 • schooteind1

  In de brief van 2 juli 2015 schreef toenmalig staatsecretaris Dijksma dat de KLW gebruikt mocht worden voor het fosfaatrechten stelsel. Toen was het systeem volgens de overheid goed genoeg. Ondertussen heeft het systeem zich steeds meer fraudebestendig ontwikkeld. Echter deze linkse onervaren minister heeft zich laten "piepelen" door de "groene" kliek die de dienst uitmaakt bij LNV. Op het moment dat er mooie cijfers werden getoond over de fosfaatproduktie werd er door ambtenaren de leugen over meerlingenfraude de wereld in geholpen. Beloftes worden wederom weer gebroken. Laat nooit iemand nog zeggen dat deze boerendochter het het beste met de sector voor heeft. Ze is onbekwaam, onbetrouwbaar en........ helaas minister van landbouw.

 • gjh

  gradje 1966 je heb helemaal gelijk. We zijn allemaal knelgeval dus niemand korten HET IS ZOALS HET IS. En die jankers op tv moet je geen aandacht geven er is niemand die ze opdracht heeft gegeven om een nieuwe stal te bouwen dus lig niet zo te zeiken.

 • koestal

  De accountants hebben er weer goed aan verdient,een bezwaaarschrift schrijven rekenen ze zo weer 400 euro,6000 keer 400 is zo maar weer 2.400.000 euro kassa

 • melkveehouder .

  @koestal. Niet zeuren. Richt je grief op LTO, NAJK, RFC, Rabo en het CDA. Zij zijn de regisseurs c.q. de oorzaak van deze ellende. Dat accountants, handelaren en adviseurs er beter van worden is een open deur intrappen. Groot gelijk hebben ze.

  In het melkquotumtijdperk hebben dezen ook bakken met geld verdiend over de rug van de boeren. Als een boer echter zo dom is om zijn zakken leeg te laten kloppen door achter de verkeerde (adviezen van) mensen aan te lopen, dan hoef je toch niet kwaad te worden op deze lui die kennelijk slimmer zijn. Of zie ik dat verkeerd?

 • Genie

  Eens Gradje, ook wij zijn knelgeval want niet vol.
  Jammer maar het is niet anders.
  Ondernemen is risico nemen.

 • ghsmale

  Bezwaren bij rvo worden op voorhand ongegrond verklaard.
  Het blijft een kat en muis spel,
  en de boer is meestal de verliezer.

 • alco1

  Wat mij steeds in het hoofd dwaalt is het feit dat toen er nog melkquotum, we ver onder het fosfaatplafond zaten.
  Nu moet er zelfs flink gekort worden om eraan te voldoen?
  Waar zijn al die fosfaten toch gebleven?
  Het wil toch zeggen dat er in een mum van tijd ruim 10 % uitgebreid is?
  Plus veel minder jongvee.
  Besturen kan moeilijk zijn, maar dit zien regelgevers toch aankomen?
  Dus zij lossen het maar op.

 • melkveehouder .

  Nee alco, we hebben er volgens mij ná 2003 (de vaststelling van het plafond) en vóór 2015 al boven gezeten. Niemand die er over repte. Waarom dan nu wel is de vraag die blijft hangen.

 • Firma Vellenga

  Laten we wel zijn....Er zijn groeiers geweest. Het wrange is dat die er vaak juist nog beter uit zijn gekomen.....Waar wij een hoge prijs voor moeten betalen

 • .....

  Alleen Volkert vd G wint rechtszaken tegen de staat, dus daar hoef je niet aan te beginnen

 • Rub

  Wat een bende toch allemaal zeg.....

 • wienbemelmans

  Zo zie je waar de echte criminelen zitten, dit wordt steeds duidelijker.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.