Rundveehouderij

Nieuws 37 reacties

Rode kaart voor FrieslandCampina

De plannen van FrieslandCampina om de garantieprijs aan te passen en het melkvolume te reguleren hebben een enorme impact op alle boeren binnen de coöperatie en moeten zo snel mogelijk van tafel.

Dat stelt de beweging van ‘Het vrije coöperatieve woord’, die inmiddels ruim 90 melkveehouders/leden vertegenwoordigd. De beweging heeft een rode kaart getrokken voor garantieprijsaanpassing en quotumplan.

De veehouders hebben een grote mate van verbondenheid met FrieslandCampina en een sterk coöperatief gevoel, maar ook grote bezorgdheid over de gevolgen voor hun bedrijf. Dat blijkt op een bijeenkomst in het Groningse Zuidhorn op donderdag 3 mei.

Jonge veehouders missen zekerheid

Met name jonge melkveehouders vinden dat zij door de voorgestelde regels geen enkele zekerheid hebben over hun bedrijfsontwikkeling en dat zij gemaakte afspraken met banken niet waar kunnen maken.

Duidelijk werd ook dat de garantieprijs niet ter discussie mag komen te staan. Volgens de aanwezige districtsvoorzitter, Gerben Smeenk, gaat dat onder de huidige plannen wel gebeuren. Er wordt dan aan het einde van het jaar verrekend. Voor elke melkveehouder geldt dat voor ongeveer 15% van de geleverde melk dan de bulkprijs wordt betaald die zomaar een dubbeltje onder de garantieprijs ligt. Dit kan over de gehele melkplas zo maar 1 cent zijn. De bepaling van de prijs voor deze melk en het volume hiervan is in handen van de directie.

Bedrijfsborden aangeboden aan hoofdbestuur

Als extra actie zijn de bedrijfsborden van RFC-leden tijdens de districtsvergadering in Zuidhorn aangeboden aan een lid van het hoofdbestuur. Hij heeft de opdracht gekregen de borden terug te brengen naar de leden om met hen in gesprek te gaan.

De actiepunten van de beweging zijn helder: de veehouders willen geen aanpassing van de garantieprijssystematiek en geven de opdracht aan het hoofdbestuur, ledenraad en directie van FrieslandCampina voor snellere besluitvorming en om meer duidelijkheid te verschaffen, met name over het quotumplan.

FrieslandCampina meer gebaat bij plan voor veehouders

De beweging stelt dat FrieslandCampina meer gebaat is bij een plan dat gemaakt is voor de ondernemers/veehouders, en daarom krijgt het huidige voorstel voorlopig niet de goedkeuring.

De organisatie roept elk lid van FrieslandCampina dat de beweging van het vrije coöperatieve woord ondersteunt op om zijn contactgegevens (naam, adres, 06-nummer en emailadres) te sturen naar Jan Hamminga via het emailadres: jrhamminga@gmail.com.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  90 van de 14.000. Dat is een “flink” percentage. Net als bij de dieractivisten: een handje vol mensen die kabaal maakt voor het hele volk.

  Het gros van de boeren begrijpt wel dat overtollige melk van grote groeiers groot verlies veroorzaakt wat door gematigde groeiers en niet-groeiers betaalt moet worden. Deze boeren, die de grote meerderheid vormen, zien hun prestatietoeslag verdampen.

 • Achso

  Alleen erg vervelend dat er eigenlijk helemaal niet zo heel veel melk erbij is gekomen in 2017. Nog vervelender is dat RFC in hun jaarverslag aangeven ‚ een goede mix ‚ in de product portfolio hebben. Dus daz gewauwel over ‚ grote groeiers‘ is alleen maar een mist die wordt opgetrokken om te verbloemen dat RFC geen A status heeft op financieel gebied en zelf aangeven in hun ‚SWOT‘ analyse dat de firma te traag kan zijn om op marktomstandigheden te reageren.

 • kleine boer

  bennie en hoe zit het met de dierenactivisten ze krijgen veel voor elkaar dus je steunt de groep schijnbaar zelf ook als je ze ermee vergelijkt... Tis heel mooi weer erg mooi kuilvoer te winnen nu toch veel leuker als je druk maken overal over.

 • egbert

  Achso een terechte opmerking RFC is een log en traag orgaan geworden met hoge personeelskosten.
  Er wordt beweerd dat er in het buitenland nog geld wordt verdient in Duitsland ging het een beetje minder werd er voor 2 jaar gezegd .
  Op papier wordt er wel geld verdiend maar papier is gewillig.
  Worden alle kosten voor de overzeese ondernemingen wel doorberekend of vallen die onder algemene kosten.
  Als RFC niet flink in eigen vlees gaat snijden bungelen we binnen 2 jaar onderaan jammergenoeg je kunt het zien aankomen als het al niet eerder is .
  Met dit plan willen ze de garantieprijs in de been houden en hopen ze op veel dubbeltjes om dat te kunnen doen

 • alco1

  Bennie. Als je het op een referendum aan laat komen durf ik mijn geld niet in te zetten op meer dan de helft tegenstanders.
  Op het eerste gezicht lijkt het leuk. Waarom melk verwerken waar je verlies aan lijdt.
  Maar steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat er weer een administratieve rompslomp bij komt wat totaal geen waarde heeft.

 • Achso

  @ egbert, ter vergelijking Fonterra verwerkt 17 miljard l melk met 21000 mensen, winst % ruim 5 , RFC 10 miljard met 25000 mensen, winst % 3,5 of zo. Ik vind het absurd dat alles aan de boeren gehangen wordt, terwijl dat absoluut (ook) aan eigen beleidsfalwn ligt

 • Jammer dat er nu een aantal in de problemen komen. Maar om de FC een rode kaart te geven? Degene die deze mensen heeft geadviseerd en wie hun niet hebben gewezen over een dreigend overtreden van fosfaatplafond die zijn ook mede schuldig aan deze shit die deze ondernemers over hun heen krijgen. Ook de banken waar alles maar kon. Boerderij heeft eraan ook meegedragen om de prachtigste reportages te publiceren over de grote stallen. Kortom genoeg rode kaarten om uit te delen. Dirk Strijker had er laatst een prachtig verhaal over in de boerderij. En ja bij de FC wordt het ook eens tijd dat de bezem door de (personeels) organisatie gaat.

 • Bennie Stevelink

  @Achso, boven welke garantieprijs maakt Fonterra 5% winst? Halen zij die 5% winst bovenop dezelfde garantieprijs als FC?

 • witrug123

  Het bedrijfsbord aanbieden,dat deed grupstalboer FRL ook.

 • witrug123

  Ze luisteren toch niet en drukken het door net als met de grupstal!
  Alle leden met elkaar een motie van wantouwen indienen, en weg met dat stelletje proviteurs(of beter gezegd stelletje parasieten)

 • Achso

  BEnnie, dat is een leuke.. omgerekend naar kostprijs weet ik nog wel eens niet waar ik liever wil zitten met welke melkprijs. Reageer dan ook op het andere

 • wmeulemanjr1

  Ook al lopen er een heel stel boeren weg bij rfc, ze zetten het gewoon door, de 'top' verneemt het toch niet in eigen portemonnee

 • koestal

  De honden blaffen en de karavaan gaat verder !

 • koeien10

  rfc wordt tweede heino krause hoofdbestuurders hoor of zie je niet regiobestuurders krijgen alles voor de kiezen en vangen de klappen op.

 • mtseshuis

  Gedaan... mail verstuurd... Tijd dat RFC bestuur eindelijk eens naar de eigen organisatie gaat kijken ipv altijd maar te wijzen naar en te eisen van de leden.
  Elk jaar een prestatietoeslag als dit jaar is prima, ook al zou die nog lager worden, geen probleem. Misschien dat ze dan eens echt gaan kijken waar het mis gaat.
  Hou eens op met al die flauwekul!
  Van mij mogen ze, net als Jan van Weperen stelt, wel 6 of 8 aparte melkstromen gaan maken, ALS er maar geld rechtstreeks mee verdient wordt! En geen herverdeling van melkgeld zoals nu gebeurt met weidemelk en Focus Planet bonus!! Ook al beuren we van beide meer dan we inleggen, allebei zijn zeer oncoöperatief en voor luie bestuursleden.
  Boeren willen wel, maar dan ook het geld rechtstreeks uit de portemonnee van de burger. En dan geen 3 cent, maar direct 5 - 10 cent bovenop de MCM, dan kun je ook wat serieuze eisen stellen! Periode van minimaal 5 jaar vast

 • kleine boer

  @bennie moet je toch zelf ook opvallen dat vele hier en op melkweb het er niet mee eens zijn dat het dan gelijk na quotum had gemoeten. Zie hoe snel alco serie duimpjes bij elkaar had op melkweb en niet alleen alco. Zou zeggen plaats zelf een stukje en kijken wat er van komt misschien schept dat duidelijkheid voor de voor en tegenstanders. Het begint er bijna op te lijken dat je het gewoon leuk vind zaak altijd beetje op te naaien zo

 • Achso

  RFC stelt dat het met aparte melkstromen en gespecialiseerde producten geld wil verdienen: ‚Landliebe‘ heeft
  tot zover bakken geld gekost..

 • Firma Vellenga

  Volgends mij zit RFC gewoon diep in de financiele problemen door te lang alles op zijn beloop te hebben gelaten. Toch heeft het bestuur wel steeds zelf hun deel gehad en hebben ze met moeite de garantieprijs kunnen betalen afgelopen jaren. Het voelt mij aan als een spartelende vis op het droge. De groeiers zou ik adviseren je eigen weg te kiezen misschien bij een andere afnemer. Als jullie met je eisen toch blijven bij RFC ben ik bang dat ze ten onder gaan....Ben je nog veel verder van huis

 • Achso

  @Vellinga, waarom wordt er gedacht dat met minder melk het beter zou gaan? De % mix van verkochte producten wordt niet anders, alleen minder omzet in geld. Als er minder melk komt, moet er ook in het personeel gesneden worden. Ik zie helemaal geen plannen daartoe

 • G. Peltjes

  Hoezo minder melk? Iedere boer kan volgens mij nog steeds 5 % groeien als hij de ruimte heeft qua fosfaat, grond en millieu vergunning.

 • 344412

  Al weer enkele jaren een top melkprijs en toch massaal ontevreden leden, reken het verschil eens uit met DOC, Vreugdehil of Leerdammer en tel je zegeningen.

 • ropsdairy

  Er word nogal wat melk op spotmarkt verkocht en die brengt veel te weinig op. Als die melk er niet was gaat de melkprijs omhoog. Deze goedkope spotmelk kom je ook weer een keer ergens anders tegen, want degene die deze koopt verwerkt die ook weer en kan produkten goedkoper op markt zetten. Er is gewoon te veel melk op de markt en natuurlijk heeft RFC ook zitten slapen de laatste jaren, laat dat duidelijk zijn.

 • koeien10

  ALLEMAAL STEMMEN HAD EIGENLIJK OP DE REGIOBIJEENKOMSTEN GEMOETEN .J HAMMINGA@gMAIL.COM DAT IS WELZO EERLIJK EN COOPERATIEF.

 • wmeulemanjr1

  Rest eu kan/mag wel volgas melken, wat zullen de melkveehouders daar in het vuistje lachen om het kneuzenplan van rfc in Nederland

 • Wijnand Hogenkamp

  Mailadres in reactie van 'koeien10' is niet correct. Deze graag niet gebruiken. Wie reageren wil kan mailadres in het artikel gebruiken. Wijnand Hogenkamp redactie boerderij

 • Met alle stoppers erbij kan ieder 5% per jaar erbij melken zoals G Peltjes meldt!
  Dat moet toch genoeg zijn, wat een gezever om niets zeg!
  Ga aan het werk, ga grasmaaien en laat je niet voor het karretje spannen van een stelletje nietsontziende groeiers zoals die Schouten!
  Dat waren toch de ondernemers en dat betekent nou eenmaal risico lopen

 • koestal

  Laat de grote groeiers maar na Aware gaan ,die kan die extra melk goed vermarkten !

 • Broer

  Over aanpassing van de garantieprijs -systematiek heb ik niets gelezen of gehoord.
  Het enige alternatief voor dit melkgroeiplan is niets doen en laten zo het nu is.
  In theorie accepteer je dan een mogelijk lagere melkprijs maar het zal hopelijk de
  maximale aansporing zijn om te presteren.

 • wmeulemanjr1

  @koestal; jou visie getuigd van afgunst jegens grote melkveehouders, bij een fabriek met ambitie wil je juist de grotere boeren binnen houden lijkt mij.
  Of ze zijn bij RFC gewoon helemaal de weg kwijt..

 • kleine boer

  Wat ik het gekste vind dat in 2017 in totaal best melkgeld is betaald MET te veel melk wat maakt die prestatie ct dan uit mij niks ondanks de overtollige melk.....leg je me dat even uit bennie in 2015 beurden we stuk minder melkgeld maar wel hogere prestatie toeslag dus doe mij maar 2017 dan ook op melkweb schreef iemand dit verhaal.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, op de garantieprijs hebben we geen invloed, dat wordt bepaalt door wereldwijde vraag en aanbod.
  Op de prestatietoeslag hebben we wél invloed, dus daar moeten we gericht beleid op voeren.

 • kleine boer

  Als je dat blijft geloven Bennie ....

 • brutus71

  Je hebt het bij het rechte eind @Bennie, op de garantie prijs hebben we geen invloed (meer) , die wordt straks op geraffineerde wijze met boekhoud trucs omlaag gezet.

 • kleine boer

  brutus dan heb je dus zelf de meeste invloed op de garantie prijs door met giga gehaltes te leveren zoals wij doen al jaren bevalt me goed.

 • haj146

  Juist @ achso

 • Jansmit56

  RFC wil alleen melk verwerken met een duidelijke +
  Wat gebeurd er met de kaasdivisie die strikt genomen aljaren verlies geeft
  Opheffen zullen ze het niet doen vanwege heel makkelijk veel melk snel verwerken
  Maar elk jaar +2,5 % moet ik nog maar zien

 • Bennie Stevelink

  @Jan Smit, een deel van de kaas is winstgevend en is vergelijkbaar met Cono. Een ander deel is verliesgevend en is vergelijkbaar met DOC.
  Dus binnen dezelfde productcategorie is er een winstgevend en een verliesgevend deel.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.