Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

RVO gaat bezwaren fosfaatrechten alsnog beoordelen

RVO.nl gaat alle bezwaren over toekenning van fosfaatrechten alsnog inhoudelijk beoordelen.

Het gaat om de bezwaren die eerder dit jaar zijn ingediend tegen het aantal toegekende fosfaatrechten. Aanleiding is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), meldt Jan Breembroek van Flynth Adviseurs. De procedure bij het CBb was door Flynth aangespannen namens een cliënt. Volgens Breembroek gaat RVO.nl brieven sturen aan alle veehouders waar bezwaren zijn afgewezen.

Individuele Disproportionele Last

RVO.nl gaat alle bezwaren inhoudelijk behandelen, ongeacht of het gaat om een beroep op een zogenoemde Individuele Disproportionele Last (IDL) of de knelgevallenregeling of beide. De bedrijven moeten wel binnen de termijn van 6 weken na ontvangst van hun beschikking bezwaar hebben gemaakt. “Daarmee heeft RVO.nl nu bakzeil gehaald, al blijft het eindresultaat nog ongewis”, aldus Breembroek.

Flynth: minimaal 165 gevallen

Volgens een recente inventarisatie bij Flynth gaat het alleen bij deze organisatie al om minimaal 165 gevallen. Bij circa 30% daarvan gaat het om situaties met een grote schadepost bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe stal hebben gebouwd en te weinig fosfaatrechten toegekend hebben gekregen. Bij circa 25 bedrijven is volgens de adviseurs de situatie zo nijpend dat een gedwongen staking van het bedrijf onvermijdelijk lijkt.

RVO.nl heeft nog niet gereageerd op vragen over de afhandeling van bezwaren tegen de toekenning van fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • Neem aan dat flynth haar eigen klanten, einde quotering, toch ook wel een waarschuwing heeft gegeven over gevolgen die kunnen gaan komen door regelgeving. Heb het idee dat ze er alles aan moeten doen om hun klanten te moeten helpen om te overleven die een te grote broek hebben aangetrokken.
  Het zou fijn zijn dat er niet nog meer fosfaatrechten moeten worden afgenomen van mensen die hier part nog deel aan hebben. Zij krijgen steeds meer ruimte in de stal om een ander die de bomen tot in de hemel zag groeien de stal te moeten helpen vol zetten. En dan zeker ook nog weer plaatsingsruimte bij de FC gaan opeisen omdat ze in verleden te weinig hebben geleverd.

 • Firma Vellenga

  Hoop dat in en uitscharen ook aan bod komt. Wie heeft er recht op de fosfaatrechten???

 • gradje1966@

  Er zijn geen knelgevallen anders kan iedereen wel zeuren voor meer rechten
  Ik heb ook nog ruimte voor 50 melkkoeien in de stal , Iedereen die een stal heeft gezet is zelf verantwoordelijk voor zijn investering . Wat doen ze met de rechten voor jongvee op fokbedrijven zijn die voor de eigenaar van het vee of ieder de helft dit zou fair zijn

 • van der berg

  firma vellenga, zou toch gewoon toe moeten behoren aan degene die 2-7-2015 de dieren op naam hadden.

 • Firma Vellenga

  Korte reactie: volgens ons niet. Ze stonden toevallig op een stukje land bij een niet melkvee bedrijf. Ja, wel op papier voor 6 maanden. Hierna kregen wij ze weer op stal. Wij hebben dus betaald voor de 6 maanden dat ze daar stonden en nu wordt de inschaarder beloond met alle fosfaatrechten van deze koeien. Wij hebben een melkveebedrijf en hebben de fosfaatrechten nodig om door te kunnen gaan. De inschaarder doet er niets mee kan ze gewoon verkopen. Wat hadden wij de koeien graag op ons eigen land gestald op 02-07-2015. Hadden we het maar geweten.......

 • G. Peltjes

  @firma Vellinga. Had ik het ook maar geweten dan had ik 2015 geen grond verhuurd aan een akkerbouwer met behoud van mestafzet. Korting van 8,4 % op fosfaat rechten. Nu weer grondgebonden en nu al de kuilplaaten weer vol.

 • van.vloet1

  Gradje, wat een kortzichtigheid, alsof er uitsluitend groeiers een beroep op een knelgevallenregeling doen. Heb je ooit van ziekte of erger gehoord?? Dan is het wel erg vervelend wanneer je naast die zorgen ook nog zorgen moet hebben over het voortbestaan van je bedrijf. En nee dan ben je inderdaad niet gegroeid!!!

 • van.vloet1

 • mtseshuis

  Klopt @ Peltjes, zelfde probleem hier...

 • koestal

  Maak je maar weer blij !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.