Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

RFC: resultaat basiszuivel raakt garantieprijs niet

De zuiveldivisies van FrieslandCampina (RFC) moeten staan voor hun eigen resultaat, ook de divisie basiszuivel. Daarom wordt het resultaat daarvan voortaan afzonderlijk gerapporteerd.

Dit heeft echter geen gevolgen voor de garantieprijs, zo stelt FrieslandCampina. Het gaat met deze mededeling in tegen het gerucht onder sommige leden dat het resultaat van basiszuivel (nieuwe naam: Dairy Essentials) in mindering wordt gebracht op de garantieprijs. Onder meer beweging ‘Het vrije coöperatieve woord’ meent dat stiekem toch wordt gekort op de garantieprijs.

FrieslandCampina weerspreekt dit, maar stelt dat resultaat van de basiszuivel wel afzonderlijk wordt verwerkt in de totale melkprijs. Nu wordt dit resultaat ook wel verwerkt, maar niet zichtbaar voor de buitenwereld. In de praktijk komt het resultaat van basiszuivel meestal ten laste van de totale winst en de prestatietoeslag.

Resultaten divisies beter zichtbaar maken

FrieslandCampina wil de resultaten van de verschillende divisies beter zichtbaar maken om te voorkomen dat deze bedrijfsonderdelen zich achter elkaar verschuilen of verantwoordelijkheden afschuiven, zo stelt de woordvoerder. Met de aanpassing worden ook de resultaten van de meer waardegedreven onderdelen beter zichtbaar.

Overigens klopt het niet dat de beweging ‘Het vrije coöperatieve woord’ haar bericht op Melkweb, een besloten website voor melkveehouders van FrieslandCampina, heeft gerectificeerd, zoals FrieslandCampina eerder meldde.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Is toch nooit terug te halen creatief met getallen omgaan heet dat

 • eert

  Verschil is dat het voorheen ten laste van winst van de onderneming ging (dus van het negatieve resultaat van de basiszuivel 50% minder toevoeging aan algemene reserve en 50% minder aan nabetaling en obligaties). In het voorstel gaat 100% ten laste van de uitbetaalde melkprijs en stijgt de winst van de onderneming RFC. Alleen wordt het niet onder het kopje 'garantieprijs' geschoven, maar een nieuwe correctie.
  RFC noemt het geen aanpassing van de garantieprijs, maar legt de rekening wel 100% bij de leden van de coöperatie.

 • 8911077012

  als ik het lees is er wel een verandering sorry kan mij dit iemand uitleggen
  ben bang van niet

 • wmeulemanjr1

  Iets beter inzichtelijk is nog steeds niet transparant, we worden gewoon ingepakt, let maar op!

 • massan

  Zie bij RVO op https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/handel-planten-dieren-producten/marktinformatie/statistieken onder het kopje ZUIVEL. Zoals uit deze informatie blijkt, is vanaf 2016 ieder jaar minder melk geleverd. De eerste 3 maanden van 2018 is minder melk geleverd dan in dezelfde maanden in 2017. In 2017 is minder melk geleverd dan in 2016. Hieruit kan worden geconcludeerd dat Friesland Campina ook hier weer goochelt met cijfers wanneer het hen goed uitkomt; in hun verhaal gaan ze uit van de cijfers t/m 2016. De daling daarna is niet meegenomen omdat dit afbreuk zou doen aan het verhaal van Friesland Campina.
  Op dit moment is een begrenzing van de melkveehouderij van toepassing d.m.v. fosfaatrechten. Waarom moet Friesland Campina dan nog iets nieuws verzinnen?

 • Trot

  Als ik dit lees krijg steeds meer het rare gevoel wat al langer meester van me maak houw ze dom en arm

 • 8911077012


  zet in de herft elke vergadering opstelten anders gaat het net zo als altijd dan kopen ze de leden raad om en gaat het door

 • gradje1966@

  Zolang de ledenraad zwijgpremie krijgt gaat alles door zoals de Top het wil.
  Het hoofdbestuur is hoog opgeleid maar niet ondernemend dat zie je in heel het beleid terug .

 • Firma Vellenga

  Ik vraag me altijd af wat het bestuur de top nu bij zich zelf denkt.... Zij zullen alle reacties hier of op melkweb ook lezen. Alle theorien die wij er op los laten terwijl zij precies weten wat er gaande is en al. Kun je dat zo langs je neer leggen? Denk je echt laat die domme boeren maar kletsen ze kunnen verder toch niets? Hebben ze niet de drang om voor ons op te staan of de zaken beter uit te leggen? Zouden ze om al onze reacties lachen? Het is een vreemde situatie. Wanneer komt er weer rust en kunnen we gewoon met ons werk bezig?

 • Achso

  Als ze nu nog met de bewering komen dat divisies ‚zich niet mogen verschuilen‘ mag het complete management team wel vertekken. Dat is normale management praktijk en heeft niets met verwaarding van producten te maken

 • mtseshuis

  Wat een boeven, laat ze de winst maar verlagen door een betere melkprijs uit te keren, scheelt alleen al een sloot belasting betalen..

 • Volgens mij is het niet zo moeilijk als het ministerie wil (bv minder koeien) hoeven ze maar met 1 te praten

 • sjakie

  @ Klaas
  Mooie titel: "Resultaat basiszuivel raakt garantieprijs niet." Is ook de waarheid. Misschien morgen een vervolgartikel plaatsen : "Resultaat basiszuivel verlaagt prestatieprijs een halve tot anderhalve cent." Is namelijk ook de waarheid. Voor uitleg mag je me bellen of mailen. Geluk, Jack Rijlaarsdam

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.