Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

RFC: resultaat basiszuivel raakt garantieprijs niet

De zuiveldivisies van FrieslandCampina (RFC) moeten staan voor hun eigen resultaat, ook de divisie basiszuivel. Daarom wordt het resultaat daarvan voortaan afzonderlijk gerapporteerd.

Dit heeft echter geen gevolgen voor de garantieprijs, zo stelt FrieslandCampina. Het gaat met deze mededeling in tegen het gerucht onder sommige leden dat het resultaat van basiszuivel (nieuwe naam: Dairy Essentials) in mindering wordt gebracht op de garantieprijs. Onder meer beweging ‘Het vrije coöperatieve woord’ meent dat stiekem toch wordt gekort op de garantieprijs.

FrieslandCampina weerspreekt dit, maar stelt dat resultaat van de basiszuivel wel afzonderlijk wordt verwerkt in de totale melkprijs. Nu wordt dit resultaat ook wel verwerkt, maar niet zichtbaar voor de buitenwereld. In de praktijk komt het resultaat van basiszuivel meestal ten laste van de totale winst en de prestatietoeslag.

Resultaten divisies beter zichtbaar maken

FrieslandCampina wil de resultaten van de verschillende divisies beter zichtbaar maken om te voorkomen dat deze bedrijfsonderdelen zich achter elkaar verschuilen of verantwoordelijkheden afschuiven, zo stelt de woordvoerder. Met de aanpassing worden ook de resultaten van de meer waardegedreven onderdelen beter zichtbaar.

Overigens klopt het niet dat de beweging ‘Het vrije coöperatieve woord’ haar bericht op Melkweb, een besloten website voor melkveehouders van FrieslandCampina, heeft gerectificeerd, zoals FrieslandCampina eerder meldde.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin