Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

NVWA: eerste signalen meerlingfraude pas in oktober

De eerste signalen over een ongebruikelijk hoog aantal kalvermeerlingen kwamen niet in september maar in oktober bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op tafel.

Het duurde vervolgens tot december voordat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daarover is geïnformeerd.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit meldde – naar nu blijkt ten onrechte – op haar website dat RVO.nl in september 2017 signaleerde dat in de maanden ervoor een ongebruikelijk hoog aantal kalvermeerlingen was aangemeld in het I&R-systeem. Navraag bij RVO leert dat concrete, serieuze aanwijzingen over grote aantallen meerlingen op 17 oktober binnenkwamen. De NVWA werd zelf op 3 november door RVO.nl geïnformeerd. Later die maand hebben NVWA en RVO.nl nader overleg gehad over de bevindingen. De NVWA heeft de tekst op de website aangepast.

Minister Carola Schouten heeft in de Tweede Kamer steeds gezegd dat het ministerie eind vorig jaar werd geïnformeerd. De NVWA bevestigt dat het ministerie in december is geïnformeerd, nadat RVO en NVWA eerst zelf nader onderzoek hadden gedaan.

Blokkades na 4 controles melkveebedrijven

Onderdeel van dat nader onderzoek waren 4 controles op melkveebedrijven (2 in november, 1 in december en 1 in januari). Als gevolg van die controles zijn meteen al 2 bedrijven geblokkeerd. Een 3de bedrijf, waar wel twijfel was over de correcte melding van meerlingkalveren, is pas later geblokkeerd naar aanleiding van aanvullende administratieve gegevens. Op het 4de bedrijf werden geen afwijkingen geconstateerd.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Dus van 7700 naar 2100 naar 800 naar 100 naar 4 bedrijven. Foei Melkveehoudend NL jullie zijn allemaal fraudeurs. Gauw naar Brussel om zoveel mogelijk schade toe te brengen aan de Nederlandse Melkveehouderij. GL Grashof vooraan in de bus en Schouten er hijgend achteraan. Heel snel die KLW invoeren, dit was wat men noemt fake news.

  • ENDE902

    Probeert men nu te verdoezelen, dat er gewoon opzet in spel was met het doel om de Nederlandse melkveehouderij eens even een flinke mentale klap toe te brengen. Een nader onderzoek naar de interpretatie van de gegevens en de wel/niet aanwezige kennis over de foute datakoppelingen zou niet misstaan. Een dergelijke zelfreinigende actie verwacht ik wel van het ministerie van LNV of moet de Tweede Kamer daarvoor in actie komen.

  • koestal

    Die zgn . frauderende boeren, moesten die nu al het vee aanhouden omdat ze geblokkeerd waren ? Was ook al weer een nieuw probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.