Koeien op Schiermonnikoog. RundveeNieuws

Melkveestapel Schiermonnikoog moet 35% krimpen

De 7 melkveehouders op Schiermonnikoog krimpen uiterlijk in 2020 hun veestapel met 35% in ten opzichte van 2016.

Daartoe hebben de melkveehouders, Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog een intentieverklaring getekend. Doel is om de stikstofuitstoot met 35% te reduceren. In ruil voor de minder geleverde melk moet er op het eiland een zuivelboerderij komen voor de productie van zuivelproducten van het Waddeneiland. Gemeente, provincie, rijk en Natuurmonumenten zetten zich in voor realisatie van dit plan.

Kaas op Schiermonnikoog produceren

De bedoeling is om op het eiland kaas te gaan produceren. Dit kost € 2,7 miljoen. Alle 7 melkveehouders zijn lid van FrieslandCampina. Samen met hun coöperatie wordt gekeken of het mogelijk is 30% van hun melkaanvoer, ongeveer 1 miljoen kilo melk, op het eiland te verwerken. Deze melk moet 10 cent per kilo meer gaan opleveren. De overgebleven 70% melk zou geleverd kunnen worden binnen het nieuwe Topline-concept van FrieslandCampina, goed voor een plus van 3 cent.

Krimp niet vrijwillig

De veehouders op Schiermonnikoog krimpen hun veestapel niet vrijwillig. De provincie wil dat de stikstofdepositie op het eiland fors wordt teruggebracht.

Beheer
WP Admin