Rundveehouderij

Nieuws 38 reacties

Melkveehouder heeft voldoende buffer voor 11 maanden

De gemiddelde melkveehouder kan een melkprijs van € 25 per 100 kilo melk bijna een jaar overbruggen zonder aanvullende financiering. De verschillen zijn echter groot.

Dat blijkt uit analyse van Flynth voor Melkvee100plus over 1.200 melkveebedrijven over verschillende grootteklassen.

Gemiddeld hadden alle melkveebedrijven in 2016 een buffer in bedrijfsmiddelen van € 6,47 per 100 kilo melk, op een haar na € 60.000 per bedrijf. Dat is bij een langdurige melkprijs van € 25 per 100 kilo voldoende voor een periode van circa 11 maanden. Bij een melkprijs van € 30 neemt dat al toe naar 2 jaar en 10 maanden.

Als de beschikbare buffer uit overige middelen, zoals privérekeningen, ook wordt meegenomen is er per saldo € 11,39 per 100 kilo beschikbaar, of ruim € 105.000 voor het gemiddelde bedrijf. Dan neemt de overbrugbare periode bij een melkprijs van € 25 toe tot 2,5 jaar, bij € 30 zelfs tot bijna 8 jaar. Er is gerekend met € 25 als ondergrens omdat de melkprijs gemiddeld in een jaar nooit lager is geweest.

Omvang melkveebedrijf medebepalend beschikbare buffer

Naarmate bedrijven groter zijn, is de beschikbare buffer per koe kleiner. Dat geldt voor alle klassen, behalve bij de groep met meer dan 250 koeien. Daar is de buffer per koe op papier zelfs negatief. Dat betekent dat als de melkprijs lager is dan de kritische melkprijs, deze bedrijven alleen verder kunnen als leveranciers of de bank moet bereid zijn mee te werken.

Grote bedrijven hebben gemiddeld wel een grote buffer uit overige middelen. De buffer per koe neemt af naarmate bedrijven groter zijn. Bij de categorie allergrootste bedrijven is deze nog slechts € 79 per koe, tegenover € 1.345 bij de kleinste bedrijven.

Ongeveer een derde van de bedrijven kan een melkprijs van € 25 per 100 kilo melk tot een jaar overbruggen uit bedrijfsmiddelen. 1 op de 6 bedrijven heeft geen enkele mogelijkheid om via een buffer een lage melkprijs op te vangen.

Misschien nog opvallender is dat 1 op de 15 bedrijven het zelfs zonder buffer kan uitzingen, doordat deze een kritieke melkprijs lager dan € 25 per 100 kilo melk realiseren. Verhoudingsgewijs zitten daar veel bedrijven met meer dan 200 koeien tussen.

Als melkveehouders ook hun overige middelen voor de buffer aanspreken, kunnen 9 van de 10 bedrijven het langer dan een jaar uitzingen zonder naar de bank te hoeven.

Laatste reacties

 • deB.


  dus laat de melkprijs maar zakken!
  Wat drijft je om dit neer te kalken!
  Sorry maar wat een dom ge...
  We hebben 40 cent nodig om wat rendement op geínvesteerd vermogen te hebben.

 • Firma Vellenga

  Precies de B, ik begrijp ook nooit waar die cijfers vandaan komen. Er worden ergens negatieve cijfers vergeten of genegeerd. Er zijn zoveel regels waar we aan moeten voldoen die krijgen wij niet betaald van een melkprijs onder de 40 cent. Toch draait de boer steeds weer overal voor op. Met 40 cent krijgen we weer wat lucht

 • ghsmale

  Op papier is alles mogelijk

 • RJ Roelofs

  en ondertussen zijn 7 van de 10 nog bezig "gaten te dichten"

 • mtsvanaaken

  Er is geen enkele bedrijfstak die zoveel financiële cijfers van hun zelf door hun accountants op straat laat gooien. Het zou een mooi odee Ijn om bij bespreken van de jaarcojfers hier eens een clousule in op te nemen dat dit maar eens zonder schriftelijke toestemming niet meer mag. Voor zover het eigenlijk al niet verboden is. Binnen een accountantskantoor als vergelijk gebruiken moet kunnen.

 • John*

  gelukkig is er veel variatie.. als alle boeren 11 maanden buffer hadden begint de afvalrace ook 11 maanden later. Nu zijn er eerder bedrijven die de handdoek in de ring gooien en melkproductie laat krimpen, en voer en mestafkosten laten dalen

 • gjbosch16

 • gjh

  deB helemaal mee eens Het schijnt dat we niets mogen verdienen alleen maar hard werken en de melkfabriek met veel geld vandoor gaat. Wat een onnozel verhaal Stevens. Jij werkt toch ook om wat geld te verdienen.

 • Gerd

  Geloof geen statistieken die je zelf niet hebt vervalst ... dan moeten ze goed voorbereid zijn op de volgende crisis.
  Gaan we fout in Duitsland? De kritieke prijs van melk is tot nu toe op 30 cent gebleven

 • kiepel

  Heeft de schrijver ook rekening gehouden met verplichte investeringen?
  Brabant wil nieuwe vloeren in koeienstal en jongveestallen; 1.5ton
  Asbest (uiterlijk 31dec 2023) 60.000 euro.
  Grond/eiwit gebonden worden, 1 ton???
  Fosfaatrechtenkorting terug kopen, 1 ton.
  Oplopende rente??
  Vervangingsinvesteringen die te lang uitgesteld zijn ivm onzekerheid regeltjes.1ton
  Buffertje verdwijnt sneller dan dat je hem opbouwen kan.

 • J. Hogenkamp

  Benieuwd hoe lang een Flynth adviseur het kan uitzingen op het minimumloon. Eigenlijk is dit nog te hoog wanneer je tijd hebt/krijgt voor dit soort negatieve flutonderzoeken.

 • Wat een flutverhaal zeg, zeven van de tien boeren zijn nog bezig om gaten te dichten en uitgestelde vervanging of onderhoud uit te voeren!
  Als het verhaal klopte dan waren de fosfaatrechten een stuk duurder geweest nu!

 • farmerbn

  Wat is een buffer? Staat het geld dan op een spaarrekening of zijn het de koeien in de stal die verkocht kunnen om de rekeningen te betalen? Graag een definitie van 'een buffer'.

 • ENDE902

  Het lijkt wel of een eventuele daling van de melkprijs alvast gelegaliseerd wordt, zodat de zuivelverwerkers het wat makkelijker krijgen en dat is niet hetgeen ik wens te zien.

 • timo

  Wat een achterlijk verhaal, en dan ook nog breaking erbij zetten. Helemaal eens met de B. 40 cent lijkt me wat we horen te krijgen.!!

 • Bennie Stevelink

  De mate waarin een bedrijf een buffer nodig heeft wordt helemaal gerelateerd aan het aantal koeien. Volgens mij moet dit gerelateerd worden aan de mate van grondgebondenheid of de mate van pacht of eigendom. Of de mate waarin men het bedrijf kan rondzetten met gezinsarbeid of vreemde arbeid. Of de mate, waarin de regio waar men woont, intensief of extensief is.

  Ik stel mij voor dat bedrijven die grondgebonden zijn veel beter een lage melkprijs kunnen opvangen dan grondloze bedrijven. Hetzelfde geldt voor een bedrijf die het werk rondzet met gezinsarbeid. En bedrijven die in een extensieve regio gevestigd zijn.

  En dan hebben we nog de bedrijven met neveninkomsten: een vrouw met een hoge opleiding die maandelijks een mooi salaris binnenbrengt.

 • jfvanbruchem1

  breaking nieuws, schandalig!!!!

 • kleine boer

  Bennie ik stel mij voor dat het aan de keuze die de ondernemer maakt ligt waarom dure luxe grote stal waarom dure grond en vergeet vooral het weer niet ivm voerkosten ....in elke regio zijn er ondernemers die er niet zelfde tegen aan kijken

 • a van Gerwen

  @bennie, je bedoelt dus gewoon de kostprijs en die wordt pos of neg. beinvloed door de factoren die jij o.a. benoemt.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • cor vroege

  Wat nou buffer,daar wonen we in het verkeerde land voor,zodra je je kop boven het maaiveld uitsteekt wordt ie eraf gehakt door belastingdienst,dus je bent wel een soort verplicht om alles te besteden bedrijfs matig,t,is gewoon geldroof maar dan legaal,belasting druk is gewoon veels te hoog hier,maarja dat is wel te begrijpen met dat uitgave patroon van de overheid

 • cor vroege

  Wat nou buffer,daar wonen we in het verkeerde land voor,zodra je je kop boven het maaiveld uitsteekt wordt ie eraf gehakt door belastingdienst,dus je bent wel een soort verplicht om alles te besteden bedrijfs matig,t,is gewoon geldroof maar dan legaal,belasting druk is gewoon veels te hoog hier,maarja dat is wel te begrijpen met dat uitgave patroon van de overheid

 • van der berg

  en dat verhaal verzinnen ze op 10% van de melkveehouders en over 2016!!!(de 10% met de beste resultaten nog zeker) in mijn ogen scoort flynth hier echt geen punten mee,wat een onzin verhaal,denken ze dat we de melkprijs van 2016 vergeten zijn ,er zijn zat die de gaten daarvan nog aan het dichten zijn,als ik daar klant was hadden ze nu 1 minder

 • Peerke1

  Als wij boeren een arbeiders loon gelijk aan dat van de boekhouder en ruime rente over ons geinvesteerd geld gaan berekenen dan is 40 euro per 100 liter nog veel te weinig

 • Peerke1

  Bovendien zijn we ook al zeker 2 dagen in de week met de boekhouding bezig, dus toch boekhouder.

 • Hollandse stal


 • Hollandse stal

  De Flynth..... is dat een verlengstuk van Campina ??

 • Farmer4life2

  Buffer is op basis van kritieke kostprijs. Daarom dient men altijd te kijken hoe de KKP omlaag kan. Het mes snijdt aan twee kanten. Hoge melkprijs veel reserveringen. Lage melkprijs minder aanspraak moeten hebben op de buffer.

  Zoveel mogelijk kwaliteit van eigen grond is hier debit aan. Efficiënte koeien die het voer omzetten in vet/eiwit/lactose. Goedkoop machine park.... en vooruit denken/investeren.

 • cor vroege

  Trouwens mag dit boekhoud kantoor zomaar gegevens publiceren van klanten,t,is gewoon bizar!!!

 • wmeulemanjr1

  Hoe betrouwbaar is dit artikel en welk doel heeft het, om ons voor rotprijzen te laten melken, want er is toch een "(verzonnen)" grote buffer!

 • Attie

  Gaat allemaal beter worden straks, als FC de 'boertjes' in bescherming neemt!!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Firma Vellenga

  Attie: Als FC de boertjes in "bescherming" neemt denk ik eerder. Ja, mag een boekhoudkantoor zomaar alles laten zien? Wij hebben hier bijvoorbeeld de grote Hellema (Koekjes) fabriek. Ik heb nog nooit gehoord of gelezen wat ze daar verdienen, investeren opmaken etc. Maar bij ons moet alles maar transparant zijn naar de buitenwereld.

 • piet p

  waardeloze rot sector begint het te worden maar alles wat krom is wordt recht geluld.

 • Attie

  Firma Vellenga, spiegel me er toch liever aan dan, wie er b.v. de hoogste productie per koe heeft!

 • koestal

  Sommige boeren hebben voor 2 jaar kuilvoer aan de bult,dat is ook een buffer

 • Bolder01

  Oja. Hoe weet je dat. Ik denk dat jij wel een buffer van. 11 jaar hebt ,praatjes. maker En zo zijn er nog zovelen. die het beter. Weten

 • koestal

  25 euro per 100 liter melk is nog geen 3 maanden vol te houden

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.